Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Mi lenne ha? (2018.09.26)

 

Mi lenne ha? (2018.09.26)

A munkaerőhiány, de különösen az alkalmas munkaerő hiánya nem fog önmagától megoldódni. De leginkább az várható, hogy egyáltalán nem fog megoldódni. Hacsak nem következik be egy nagy változás. Mi lehet az?

Nyilván a mai törekvések eredményezhetnek változásokat, majd 20 év múlva, de a probléma most van itt és bár sokat kesergünk az emberek merevségén a Z generáció már hozza a paradigmaváltásokat. Az alfák pedig aztán majd fenekestől felfordítják a világot, lehet, hogy jó, de lehet, hogy rossz irányba.

Fókuszáljunk a következő 5 évre

Az egyik kitörési pont, ami egyre jobban kezd körvonalazódni, az az automatizálás és a robotika. Nyilván a még ez csak a kritikus területeken tör előre, de már egészen kezdeti stádiumban bontogatja a szárnyait a takarítóiparban is.

Természetesen itt meghatározó kérdés az ár, de nem biztos, hogy elsősorban az. A Nyugat-Európai felmérések kivétel nélkül azt mutatják, hogy a megrendelők egy 10 – 15%-os áremelésért cserébe annyit várnak, ami egy 20 – 25%-os áremelésbe sem férne bele. Ezért a helyzet most valahogy úgy néz ki, hogy a takarítóiparnak egyszerre kell két dolgot megoldania: a hatékonyság és a minőség kérdését.

Ebbe a környezetbe jönnek a robotok

Az automatizálás tehát felvet néhány koncepcionális kérdést. Az első és talán legfontosabb szempont, hogy a prevenció előtérbe kerül-e vagy nem, és ha igen marad egy nem túl fontos kiegészítő elem vagy akár erre épülhet a jövő stratégiája?

Szombaton a BUDAPEST CLEANING SHOW alkalmával, két beszélgetőtársammal Magony Richárd a CLEARTEX KFT projektmenedzsere, aki a JETMAT projektet viszi és Horváth Zoltán, aki a KARCHER KFT értékesítési vezetője lesznek a beszélgetőtársaim és és arra keressük majd a választ, hogy miképpen fog alakulni a következő 5 év, a robotika szempontjából.

A robotika néhány éve még nagy kihívásokkal küzdött. Egyrészt volt a tudományos fikciók által fűtött elvárások, másrészt voltak a realitások. Ezek sokáig úgy látszott nem közelítenek egymáshoz. Azonban az ipar szép lassan robotizálta magát, kialakultak szabványok és bizonyos területeken már a tömegtermelés is érezteti jótékony hatását.

Ma már azért egyre inkább elképzelhetővé válik az, hogy a takarítási feladatok nagyon nagy hányadát robotok vegyék át. Ez ma már nem elsősorban technikai kérdés, hanem sokkal inkább pénzügyi, közgazdasági. Vagyis mi éri meg jobban a megrendelőnek: a robot vagy az ember?

Ugyanakkor persze izgalmas kérdés a prevenció is, vagyis mi van akkor, ha lényegesebben kevesebb szennyeződés jut be a területre, és ami pedig benn keletkezik, azt valamilyen rendszer lokalizálja és eltünteti. Ebben az esetben teljesen átértékelődhet a takarításról és a takarítóról alkotott kép és hát maga a szükséglet is.

Nem tudjuk még milyen lesz a jövő, de megtervezhetjük.

Gyertek el, ez egy érdekes beszélgetés lesz.

 

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!