Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Mi lenne ha? (2018.09.26)

 

Mi lenne ha? (2018.09.26)

A munkaerőhiány, de különösen az alkalmas munkaerő hiánya nem fog önmagától megoldódni. De leginkább az várható, hogy egyáltalán nem fog megoldódni. Hacsak nem következik be egy nagy változás. Mi lehet az?

Nyilván a mai törekvések eredményezhetnek változásokat, majd 20 év múlva, de a probléma most van itt és bár sokat kesergünk az emberek merevségén a Z generáció már hozza a paradigmaváltásokat. Az alfák pedig aztán majd fenekestől felfordítják a világot, lehet, hogy jó, de lehet, hogy rossz irányba.

Fókuszáljunk a következő 5 évre

Az egyik kitörési pont, ami egyre jobban kezd körvonalazódni, az az automatizálás és a robotika. Nyilván a még ez csak a kritikus területeken tör előre, de már egészen kezdeti stádiumban bontogatja a szárnyait a takarítóiparban is.

Természetesen itt meghatározó kérdés az ár, de nem biztos, hogy elsősorban az. A Nyugat-Európai felmérések kivétel nélkül azt mutatják, hogy a megrendelők egy 10 – 15%-os áremelésért cserébe annyit várnak, ami egy 20 – 25%-os áremelésbe sem férne bele. Ezért a helyzet most valahogy úgy néz ki, hogy a takarítóiparnak egyszerre kell két dolgot megoldania: a hatékonyság és a minőség kérdését.

Ebbe a környezetbe jönnek a robotok

Az automatizálás tehát felvet néhány koncepcionális kérdést. Az első és talán legfontosabb szempont, hogy a prevenció előtérbe kerül-e vagy nem, és ha igen marad egy nem túl fontos kiegészítő elem vagy akár erre épülhet a jövő stratégiája?

Szombaton a BUDAPEST CLEANING SHOW alkalmával, két beszélgetőtársammal Magony Richárd a CLEARTEX KFT projektmenedzsere, aki a JETMAT projektet viszi és Horváth Zoltán, aki a KARCHER KFT értékesítési vezetője lesznek a beszélgetőtársaim és és arra keressük majd a választ, hogy miképpen fog alakulni a következő 5 év, a robotika szempontjából.

A robotika néhány éve még nagy kihívásokkal küzdött. Egyrészt volt a tudományos fikciók által fűtött elvárások, másrészt voltak a realitások. Ezek sokáig úgy látszott nem közelítenek egymáshoz. Azonban az ipar szép lassan robotizálta magát, kialakultak szabványok és bizonyos területeken már a tömegtermelés is érezteti jótékony hatását.

Ma már azért egyre inkább elképzelhetővé válik az, hogy a takarítási feladatok nagyon nagy hányadát robotok vegyék át. Ez ma már nem elsősorban technikai kérdés, hanem sokkal inkább pénzügyi, közgazdasági. Vagyis mi éri meg jobban a megrendelőnek: a robot vagy az ember?

Ugyanakkor persze izgalmas kérdés a prevenció is, vagyis mi van akkor, ha lényegesebben kevesebb szennyeződés jut be a területre, és ami pedig benn keletkezik, azt valamilyen rendszer lokalizálja és eltünteti. Ebben az esetben teljesen átértékelődhet a takarításról és a takarítóról alkotott kép és hát maga a szükséglet is.

Nem tudjuk még milyen lesz a jövő, de megtervezhetjük.

Gyertek el, ez egy érdekes beszélgetés lesz.

 

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!