Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Mérsékelt érdeklődés és szereptévesztések (16.05.24)

 

Mérsékelt érdeklődés és szereptévesztések (16.05.24)

Tegnap részt vehettünk a BKIK Tisztítás-technológiai Szakmai Osztálya által szervezett XIII szabadegyetemen, kétes érzéseim voltak. Tulajdonképpen nem is értettem, már az elején sem a tematikát, de a helyszínen még zavarosabbá vált.

A helyzet tényleg szomorú, mert az előadókon kívül, az 5 MATISZ tag mellett volt még 5 másik lelkes hallgató. Külön öröm volt, hogy a szakma egyik nagy öregje, Drabek Ferenc is jelen volt. Nyilván ez nem a szervező hibája, ha szakma nem túl lelkes, és ha téma megfoghatatlan számára, akkor aztán végképp nem az.

Pedig a fenntarthatóság fontos és lényeges kérdés a takarítóiparban, de az előadók választása és előadásaik témája nem volt igazán szerencsés. Szerintem, ha a fenntarthatóságról beszélünk, akkor, elsősorban ennek a bevezetője lett volna nagyon lényeges, de még a rendezvény beharangozójában. A Bogdán Tibor felvezető előadása túl általános volt, és semmi szakmai specifikumot nem tartalmazott, nem nyitott meg semmilyen utat az előadok előtt.

Magas labdák, amik nem lettek leütve

A fenntarthatóság alapkérdése, a mi szempontunkból, a KÖRNYEZETBARÁT TAKARÍTÁS. Ez egy állami védjegy, amire fel kellett volna fűzni az előadásokat. Ennek a követelményrendszere (KT 64) egy olyan egzakt tudáscsomag lett volna, ami meghatározhat egy ilyen képzési programot.

Második fontos dolog, hogy a KÖRNYEZETBARÁT SZOLGÁLTATÁS, mint kevésbé ismert minősítés hogy kapcsolódhat, az ismert nemzeti és nemzetközi minősítésekhez, vagyis a KÖVET tett-e valamit a ZÖLD IRODA minősítés követelményrendszerében valami változást, annak kapcsán, hogy született egy állami követelményrendszer. Nyilván izgalmas lett volna hallgatni a LEED és BREEM minősítőket is, hogy miként viszonyulnak az új követelményrendszerhez. Ezt sajnos nem tudhattuk meg.

Harmadik kérdés, hogy az energiahatékonyság ténylegesen fontos kérdés, a háziasszonyok számára, de a szabályozásban egyelőre az ipari gépek nincsenek benne és ennek kapcsán izgalmas lett volna megtudni, hogy ezekre az EU törekvésekre milyen választ adjon, hogy reagáljon a takarítóipar. Ezt sem tudtuk meg.

Nyilván izgalmas fenntarthatósági kérdés, egy szennyvíztisztító telep működése, függetlenül attól, hogy csak „szőrmentén” érinti a takarítóipart, csak hát az előadásból pont az maradt ki, ami fontos lett volna számunkra. Mert, hogy a takarítóipar rengeteg tisztítószert önt a szennyvízbe és ezt a tényt vajon, hogy látja a szennyvíztisztítás? Nem utolsó sorban, pedig, hogy fenntarthatósági szempontból, mi lenne az elvárható?

A VERMOP előadása volt az egyetlen szakmai előadás. Károly a helyzet magaslatán volt, mint mindig. Gyors áttekintést adott az eszközökről és az uralkodó trendekről.

Az utolsó eladás aztán betette az ajtót. Az, hogy a kamara rendezvényén felléphet, egy olyan szervezet, ami a kamara szerepét próbálja átvenni egészen érdekes próbálkozás. Nyilván van alapja. Persze, az jó lett volna, ha az embert nem tájékoztatják félre és nem beszél egyfolytában úgy a szakmai osztályról, mintha az egy egyesület lenne. Mert, a BKIK nem fog belépni a SZAKOSZ-ba, hiszen az a szakmai szövetségek szövetsége. Ezért nem is tudom milyen együttműködésről beszélt.

Mindent összefoglalva, jó kis rendezvény volt, bár ne lett volna, mert hasznosabb lett volna.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!