Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Megfelelő választ adni! De mire?

 

Megfelelő választ adni! De mire?

Azt mondják az igazi és nagy (vagy mély) tudás fokmérője az, hogy hogyan kérdezel. Az új tudás, az új összefüggések feltárása, a jól megfogalmazott kérdések alapján jönnek létre. Most újra egy olyan periódusban vagyunk, amikor létkérdés lehet a megfelelő kérdések megfogalmazása.

A kérdést azért nem fogalmazzuk meg, mert azt gondoljuk, hogy a válasz triviális és nem vezet sehova. Nem okoz semmilyen felismerést, nem sokkolja a közvéleményt tehát csak fárasztó, de nem eredményes.

Itt van például egy aktuális ügy: a normák kérdése.

Minek van igazán haszna: az átlagnormáknak vagy a világrekordoknak?

A lehetséges válaszok:

  1. Az átlagnorma megmutatja azt, hogy egy adott feladatot körülbelül mennyi idő alatt lehet elvégezni. Ez arra jó, hogy ha valakinek halvány fogalma sincs, hogy mennyi időráfordítást igényel egy adott feladat, akkor legyen erről egy körülbelüli, homályos képe. Persze itt izgalmas kérdés, hogy az átlagtól mekkora az elfogadható eltérés? 20% vagy 100%? Ez a szám képbe helyez, de másra nem alkalmas, ugyanis a valóságban soha nincs átlagos terület és nem átlagos emberek állnak rendelkezésre.

  2. Ezzel szemben a világrekord célja megmutatni, hogy egy adott feladat kapcsán mi az, ami az elérhető maximális teljesítmény. Ez egy véglet, ehhez képest mindenki csak gyengébb lehet. Bárki, aki azt állítja, hogy ennél gyorsabb tud lenni, az vagy hazudik, vagy félreértette a feladatot vagy a körülményeket. Ezért ez a szám jól alkalmazható „billenő értékként”, vagyis minél inkább megközelíti valaki, annál jobbnak számít, de ha átlépi, ki kell öt zárni a lehetséges nyertesek közül, mert hazudik vagy nincs a helyzet szakmai magaslatán.

Igen. Szuper, de mi van akkor, ha a rekord számok ismertek a piacon és mindenki azokkal dolgozik, ergo mindenki maximálisan a „legjobb”?

Itt jön akkor következő kérdés: lehetséges-e, hogy az adott területen ideális körülmények vannak és ideális emberek fognak dolgozni és ezért el lehet érni a világrekordot?

Igen, előfordulhat. Az esetek 1%-ban. Azonban az esetek többségében nem, és akkor jönne igazából a valódi „vízválasztó”, hogy melyik piaci szereplő, milyen mértékben ismerte fel a körülményeket és milyen képessége van arra vonatkozóan, hogy a személyzetét felkészítse az adott körülményekre és ellássa őket a megfelelő eszközökkel.

Na de mi a helyzet a feladattal?

Vagy, az is lehet, hogy a feladat sem volt pontosan tisztázva. Ez utóbbi pedig azért nem, mert eddig nem volt egy olyan egyszerű, lényegre törő dokumentum, ami mentén megbízó és megbízott vitatkozhattak volna azon, hogy az adott területen, az adott körülmények közt milyen eljárások és technológiák végrehajtására lenne szükség és milyen gyakorisággal. A dokumentum most elkészült, de ezzel csak az első lépést tettük meg. Ugyanis most két irányba kell mozdulni:

  1. szabványosítani kell, a meglévő szolgáltatásokat és meghatározni azt, hogy a jelenlegi személyi állomány tudása és készsége milyen szinten van az optimálishoz képest. Ennek eredményeként pontosan meghatározhatóak a belső képzési rendszer célkitűzései.

  2. vizsgálni kell, hogy mikor és milyen alapokon kell folyamatosan karbantartani az „Eljárások és technológiák” alapdokumentumot.

Ha ezeken mind túl vagyunk itt a karácsony és megpihenhetünk.

A MATISZ és a TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI TUDOMÁNYOK INTÉZETE közös kiadásában a „ÚJ SZAKMA SZÜLETIK” program legújabb, „Eljárások és technológiák” tanfüzetének megjelenésével a „Bevezető” tanfüzettel együtt egy olyan eszközrendszer van a kezünkben, amivel:

  • egyrészt szakemberként tisztába kerülünk 47 klasszikusnak tekintett eljárással és technológiával,

  • ugyanakkor felmérhetjük embereink jelenlegi készségeit egy 72 kompetenciát meghatározó skálán és

  • van 99 x 47, azaz 4.653 darab sztenderd kérdésünk, amivel felmérhetjük, és egyben taníthatjuk emberinket a technológiai fegyelem mindenféle összefüggésére.

Mindezeknek megfelelően, aki ebbe a programba részt kíván venni a szükséges anyagokat kedvezményes áron, bocsájtjuk a rendelkezésre. A kétdarabos tanfüzet csomag alapára 4.000 Forint, aki azonban legalább 100 csomagot vesz, annak a „Fektessen be 2.000,- Forintot embereinek tudásába!” program keretein belül 50%-os kedvezményt adunk! Az ajánlatunk mostantól számítva 15 napig él!

Megrendelem

Fejlesztő-értékelő csomag

A cég neve *:
Számlázási cím *:
Megrendelt csomagok száma (minimum 100) *:
European Qualification Framework szint *:

Vizsga reális időpontja *:


Ügyintéző neve *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Továbbá a programot úgy szeretnénk lezárni, hogy 2014 februárjában meghirdetnénk az első vizsgát is, amivel hitelesítenénk a három hónap alatt megszerzett vagy tisztázott tudást. A vizsgát EQF2 (betanított) és EQF3-as (egyszerű szakképzett) szinten tudnánk megszervezni, ami ugyan alacsonyabb szint, mint a jelenleg érvényben lévő OKJ 32 852 03 Tisztítás-technológiai szakmunkás, viszont magasabb, mint a 2000 – 2004 között érvényben volt KonfirMATISZ Nemzetközi Épülettisztító végzettség.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!