Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Még mindig Interclean és WC forradalom (18.05.25)

 

Még mindig Interclean és WC forradalom (18.05.25)

Ma tovább bonyolítom a dolgokat, lehet, hogy a mai takarítócég vezetők fejében egy elavult világkép él? Lehet, hogy mára már minden technológia gépesítése többé kevésbé megtörtént, csak a szakma nem ált át ezekre a technológiákra? Lehet, hogy már a nagytakarításnak nincs semmi jelentősége?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a „no touch cleaning” (érintés nélküli takarítás), ami nem mai találmány, de most, a kritikus munkaerő helyzet kapcsán újra napirendre került, olyan helyzetet képes teremteni a mellékhelyiségek napi takarítása vonatkozásában, hogy a nagytakarítás értelmét veszíti.

A döbbenet az, hogy a normamérések azt mutatják, hogy egy óra alatt, akár 100 – 180 m2 mellékhelyiséget lehet kitakarítani, annak függvényében, hogy mennyire vagyunk lelkiismeretesek, vagy hát milyen a kiindulási állapot. Ez azt jelenti, hogy hamarosan összeomlik az évtizedek alatt, felépített kártyavárszerű normarendszer és az egész takarításról alkotott koncepció.

Mi történik?

A takarítás gépesítése olyan szintre lépett, hogy míg ezelőtt 20 évvel volt egy rongy meg egy vödör, ma egy korszerű csapat felszerelése személyenként meghaladhatja a 2 Millió forintot és ez a csapat valóban el tudja érni a 300 vagy 400 négyzetméter/óra átlagot. Ha pedig a területen van tudatos prevenció is, amire ma már nagyon sok féle alternatíva van, akkor akár még a 600 m2/óra sem lehetetlen és mindez egy nagyon magas minőségen.

Eközben a jelenlegi normák átlaga 100 – 200 négyzetméter között van és a minőség erősen kétséges, mert hiszen egyrészt van elégedetlenség is és persze időnként szüksége van egy alapos nagytakarításra.

Tehát eddig bárkinek pálya volt a takarítás, ma már komoly töke kell, ha valaki tényleg profin akar felvonulni. Nyilván fontos kérdés, hogy mi a helyzet az emberekkel. Ki fogja majd kezelni ezeket a gépeket és mennyre vigyáznak majd rájuk lelkiismeretesen. Hát ez a jövő szimfóniája.

Csak mert a számok nagyon beszédesek.

A mai verzió[1]: 1.500 Forint (rezsióradíj) óránként megvalósul 200 négyzetméter napi tisztasága, amire még minimum 20%-ot rá kell tenni az időszakos extra beavatkozások miatt és az évi minimum 1 nagytakarítás szükségessége miatt. 1.500/200 = 7,5 + 20% = 9,3 Forint/m2/nap. Ez alapnak tekinthető egy átalánydíjas szerződés tekintetében.

Egy holnapi verzió: 4.000 Forint óránként (rezsióradíj) megvalósul 400 négyzetméter napi tisztasága, ami olyan színvonalú, hogy nincs szükség nagytakarításra. 3.500/400 = 10 Forint/m2/nap.

 

Az egymillió dolláros kérdésből pedig kettő van.

1)      Ha a megrendelő pontosan és reálisan látná a különbséget, akkor melyiket választaná a kettő közül?

2)      Milyen technikai felszereltség, milyen emberi erőforrás menedzsment és milyen minőség ellenőrzés fér bele 4.000 Forint rezsióradíjba?

Nagyon halkan jegyzem meg, hogy 2 Millió Forint beruházás amortizációja és 2%-os szervizköltsége 36 hónap vonatkozásában, óránként 574 Forint, tehát még mindig marad bőven 3.526 Forint bérre, menedzsmentre és tisztítószerre.

A magyar személyi jövedelemadó rendszer alap esetben aránylag egyszerű az adó egykulcsos, de figyelembe kell venni néhány járulék típusú levonást, valamint a gyermekkedvezményt. Az utóbbi években az adó teljesen egykulcsossá vált (16%) a bruttó jövedelemtől függetlenül. Az SZJA kulcsa 2016-tól 15%-ra csökkent. A legáltalánosabb kedvezmény, amit az átlagember igénybe vehet a gyermek kedvezmény ennek mértéke egy és két gyermek esetén havi 10.000 Ft gyermekenként. 3 vagy több gyermek esetén 33.000 Ft gyermekenként. Ez a gyermek legfeljebb 20 éves koráig jár. Ezt a kedvezményt 2015-től már a járulékokból is le lehet vonni. Jelenleg a teljes adóterhelés 10% és 35% között mozog. Ha például valakinek sok gyereke van és alacsony fizetése a teljes adóterhelés akár 10%-ig is le tud menni. Ha kíváncsi mennyit kap kézhez bruttó fizetéséből, a http://www.kulcs-soft.hu/berkalkulator  segít. A példa kedvéért, ha 2.000 Forint a bérre szánt fedezet, akkor az egy hónap vonatkozásában durván 320.000 Forint, ami 265.000 bruttó bejelentett fizetést jelent (vagyis 176.000 nettót). Gondolom, ezért már el lehet várni szakmunkás tudást és magas szintű lelkiismeretességet, folyamatosan fejlődő hatékonyságot és lojalitást.

Természetesen mindez akkor igaz, ha a 400 négyzetméter teljesítmény nem üres ígéret, hanem konkrétan mérhető és nap, mint nap átadott teljesítmény. Ha ez nem volt világos írjon nekem: tiborritz@gmail.com

Amiről még érdemes beszélni az egy gép, ami ma nem elterjedt, sőt ritka a mai magyar napi szaniter tisztásban, ugyankor megoldás lehet ebben a rendszerben. A KAIVAC amerikai cégnek több féle alternatívája van, és ezek méretben különböznek, de lényegük ugyanaz, hogy egy gépbe van integrálva a tisztító és/vagy fertőtlenítőszer hab formájában való kivitele a felületre, ennek öblítése közép nyomáson (35 BAR) és amennyiben nincs padlóösszefolyás, akkor a szennyezett víz összeszedése is. Ez egy gép! Igazán bejáratott neve nincs. Végső soron egy szóró-szívó gép, de azért annál sokkal több. Lehetne, a neve mondjuk szaniter szóró-szívó? Ha többet szeretne megtudni, keresse Varga Árpádot www.ipariporszivok.hu

[1] Bármit is gondol ma a megrendelő, bármennyire is hiszi, hogy a takarítást az itt feltüntetett, érték alatt megússza, az egy önbecsapás. Ezt az értéket vagy ennél többet valamilyen formában kifizet, vagy úgy hogy lepukkan a terület, vagy a burkolatok és felületek idő előtti cseréje során.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!