Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Már zöldek is lehetünk, ha akarunk!

 

Már zöldek is lehetünk, ha akarunk!

Nők napja alakalmából nagy eseménynek lehettünk tanúi. A magyar takarítóipar történetében átadásra került az első KÖRNYETETBARÁT TAKARÍTÁS TANUSÍTVÁNY. Itt mindig két szereplős a téma, a megrendelő és a szolgáltató. A tanúsítványt minden esetben a szolgáltató egy adott szerződésre kapja. Ez egy olyan mérföldkő, aminek a jelentőségét, még nem látjuk, de majd egyszer…

Ha van egy nagy lehetőség, akkor arról mindenki szereti learatni a babérokat. A KÖRNYEZETBARÁT TAKARÍTÁS TANUSÍTVÁNY nagy lehetőség, egyelőre azonban még nincs tolongás, mert itt keményen dolgozni is kell. A tanúsítványt pedig nem elég megszerezni, sőt talán azt is lehet mondani, hogy megszerezni könnyebb, mint megtartani.

Lényeg!

Ha egy takarító cég azt gondolja, hogy képes lenne egy adott területen a környezetbarát szolgáltatásra, rendkívül fontos szempont, hogy egyeztessen a megrendelőjével. A KÖRNYEZETBARÁT TAKARÍTÁS TANUSÍTVÁNY egy adott takarítási területhez kötődik. A Magyar Állam azt tanúsítja, hogy X szolgáltató egy adott megrendelő telephelyén a kor szintjének megfelelő környezetbarát módon takarít. Van tehát egy követelményrendszer, KT64 és aki ennek megfelel, az megkaphatja ezt a tanúsítást.

Pezsgőt bontunk!

Lehet, de a neheze ezután kezdődik, ugyanis ezt a rendszert fenn kell tartani. Tehát a tanúsított helyen már nem jöhet semmi közbe, ott mindig környezetbarát módon kell takarítani. Ennek ellenőrzése, pedig véletlenszerű.

A dolog mélységi elemei

Egy ideálisan környezetbarát szolgáltatást nem is olyan nehéz megvalósítani. Viszont rendkívül izgalmas kérdés, hogy a megrendelő mit gondol erről, mennyire hajlandó elmerülni az ügyvben? Nyilván az is kardinális, hogy meg akarja-e fizetni ezt a szolgáltatás?

Tehát első lépésben ez egy kiváló apropó. Keressük meg a megrendelő csúcs vezérét és pozícionáljuk magunkat szakértőként a témában. Ha nem vagyunk azok, készüljünk fel. Esetleg publikáljunk egy cikket a cégünk hónalapján ezzel kapcsolatban.

A beszélgetés célja megtalálni azokat a szempontokat, amiért a megrendelőnek megérné, hogy az adott területen KÖRNYEZETBARÁT TAKARÍTÁS TANUSÍTVÁNY-al ellátott takarítás legyen. Ha ez megvan, biztosak lehetünk a jövőnkben ezen a területen. Mert végül is ez egy területmegtartási technika is egyben.

Szakmapolitika

A KBT többször is említi a környezetbarát megközelítést. Minél több ilyen területe van egy cégnek, annál nagyok a referencia értéke. Ez egy olyan piaci tőke elem, ami ugyan pénzbe és erőfeszítésbe kerül, de az átfutási idők miatt adott helyzetben, behozhatatlan előnyt jelent. Ne csak a közbeszerzésre gondoljunk, hanem arra is, ha egy piaci beszerzés során a megrendelőt tényleg érdekli a szakmai teljesítmény, akkor itt nincs marketing rizsa. A kérdések pedig egyszerűek és lényegre törnek. Van KÖRNYEZETBARÁT TAKARÍTÁS TANUSÍTVÁNY? Ha igen hány négyzetméteren?

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!