Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Már 5-ik éve

 

Már 5-ik éve

2011 volt az első év, amikor a MATISZ szakértőket avatott. A kezdeményezés úgy néz ki bevált. Az elmúlt 5 év során meglepően sok szakértői munkával keresték meg a MATISZ-t, melyek mindegyike komoly kihívás volt. A szakértői gárda vette az akadályt és azt gondolom, hogy 2015-ben egy újabb csúcsra lépünk majd fel.

Aszakértői rendszer bevezetésének első kezdeményezése még 2003-ban volt, de akkor még a helyzet nem volt érett rá. 10 évvel később egy egészen más piaci környezetben, túl a szakma állami elismerésén igen fontossá vált, hogy tisztítás-technológiai szakmai kérdésekben legyen egy biztos pont.

A szakértői munka lényege, hogy deklaráltan legyenek olyan szakemberek, akikre a piac támaszkodni tud. Segítenek a takarítási pályázatok megfogalmazásában és kiértékelésében. Képesek olyan rendszereket létrehozni, amelyek segítségével megvalósítható az igazságos, átlátható és szakmailag kifogásolhatatlan verseny. Ezen kívül a szakértő az a szakember, aki átlátja a piacot, ismeri az összefüggéseket és azzal segítheti a szakma becsületesebb felét, hogy rámutat a hiányosságokra, a megvalósíthatatlan vállalásokra egyszóval „aki átlát a szitán”.

Természetesen a szakértő nem egymagában az csalhatatlanság szobra. Munkáját alapja a szakmai irodalom és a szakmapolitikai állásfoglalások. Véleményét mindig úgy alkotja meg, hogy hivatkozik valamire. Ha pedig adott esetben nincs mire hivatkoznia, akkor kezdeményezi, hogy adott témában szülessen valamilyen állásfoglalás. Így jöttek létre az idő- és anyagnormák és a sokat emlegetett TÖD vagy egy adott terület megfelelő szolgáltatási jegyzékei. Ezek jelentősége ma felbecsülhetetlen a piacon.

A MATISZ Szakértő tehát egy olyan szakember, aki vizsgát tesz egy piaci szereplőkből álló grémium előtt és 1 évre jogosultságot kap a szakértői cím használatára. Ezzel egy időben lehetőséget kap bekapcsolódni a MATISZ szakértői munkájába is, ahol önállóan vagy csapatban vehet részt különböző feladatok megoldásában. A szakértői csoportnak önálló szakmai élete is van, a csapat saját magának határoz meg feladatokat és dolgozik a saját és a szakma fejlődéséért.

Legyél TE is szakértő! Részletek a MATISZ honlapján.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!