Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Lépjünk egy nagyot előre és egyet fel (19.05.14)

 

Lépjünk egy nagyot előre és egyet fel (19.05.14)

Több lehetőség is áll előttünk. Az, hogy ezek közül melyik és kinek kézenfekvő, az egyéni dolog. Azonban ami szektor szinten is eredményre vezet, az már kötött-pályás. Nagy dilemma, hogy mennyi energiát fordítsunk a szektor szintű szabályozásra és mennyit a saját cégünkre vagy saját magunkra.

A dilemmát nem tudom és nem is akarom feloldani. Viszont egy dolog nagyon tisztán kezd körvonalazódni: a takarítási szakma akkor nyer majd polgárjogot, ha az szakmailag szabályozva lesz. Ennek első lépése az országos képzési jegyzékbe való bekerülés, de ezután egy csomó nyitott kérdés jelenik meg.  Lehet keseregni, hogy a helyzet nem nagyon kedvező és alacsony szintű a társadalmi megítélés, de a helyzet nem változik egészen addig, amíg mindenki a „házi feladatát” el nem végzi.

Különös a szakmai demokrácia, mert ugyan kényelmes volna, ha valaki ezt megcsinálná helyettünk. Majd kényelmes lesz azoknak, akik beleszületnek egy kész rendszerbe, ha elfogadják, és nem csinálnak egy újat. Tehát van egy minimum, amiben mindenkinek állást kell foglalni. Nyilván lehet olyan, hogy nem veszünk tudomást erről a helyzetről és megvárjuk, míg valami kialakul. A probléma ott van, hogy eközben nem tanítjuk/fejlesztjük a piacot, vagy ami még rosszabb egyenesen félrevezetjük. Amikor ennek eredményét visszakapjuk, szó szerint el vagyunk képedbe. Pedig ez csak és kizárólag a mi hibánk.

Nézzük, csak szépen mi hiányzik, a teljesség igénye nélkül. Egyértelmű és minden szolgáltató által ismert (elfogadott és következetesen alkalmazott) álláspont azzal kapcsolatban,

1)      hogy milyen adatok alapján lehet és szabad árajánlatot adni takarítási szolgáltatásra,

2)      hogy mi számít szakmailag vállalható szolgáltatásnak, és mi nem,

3)      hogy milyen elvárások vannak a takarításra jelentkező emberekkel szemben és ennek mi a versenyképes díjazása,

4)      hogy milyen módon kell elkészíteni a szakmailag és pénzügyileg kikezdhetetlen szolgáltatási költségvetést

5)      hogy milyen szolgáltatási sztenderd különbségek lehetnek

6)      hogy milyen vállalások és garanciák adhatóak a megrendelőknek

7)      hogy milyen legyen az a rendszer, ami a piacot áttekinthetővé teszi

"Érdekel"

Értem és felismertem helyzetet

Név *:
e-mail *:
Mobil:
Hasznos volt cikk? *:


A következőket szeretném megjegyezni *:
Érdekelne a dolog mélyebben? *:
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!