• ask the expert
  • Szolgvez könyv
  • Szolgáltatások és termékek megrendelése

Köszönöm a reakciókat és a megosztásokat, igazán szívet melengetőek. (19.01.14)

 

Köszönöm a reakciókat és a megosztásokat, igazán szívet melengetőek. (19.01.14)

Azt gondolom, hogy szerencsésen túljutottunk az ünnepeken, van, aki még a sebeit nyalogatja, de azt hiszem, most már koncentrálhatunk a jövőre. Első lépésben azt hiszem, egy év eleji tréning nagy jól jönne mindenkinek. Ahol ez már megtörtént, azok tudják, miről beszélek.

A SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ könyv, nem csak egy könyv, hanem szakmai szempontból a könyv. Alapvetően úgy igyekeztem megírni, hogy azok számára is nyújtson valamit, akik nincsenek a szakmunkás szinten és mégis nap, mint nap helytálnak a szakma valamely területén. Tehát ez a könyv valamiféle belépő is lehet. Nyilván a továbblépés lehetőségei már rég rendelkezésre állnak, de most a könyvel, egy újfajta megismerés válik elérhetővé.

A könyv hat fejezetre oszlik és tulajdonképpen a szakmunkás tudásra épül, de egyben attól független is. Alapvetően onnan indul, hogy ki is valójában, a szolgáltatásvezető és konkrét vizsgafeladatokkal fejeződik be. Közben azt mondhatom, hogy ez egy humán erőforrás centrikus, könyv, mert végig mindig arra kanyarodik vissza, hogy bármely szakmai koncepció megvalósítása kommunikációs, motivációs, inspirációs és követelmény/mérés és objektív visszaigazolási kérdés.

A takarító szektor rengeteg lelkes, tehetséges és született szolgáltatásvezetővel bír, azonban most már jó lenne, ha előrelépnénk abban, hogy a szakmát meghatározza egy egységes és tudatos szakmai kultúra. Nyilván ehhez majd kell egy másik negyed évszázad, de minél gyorsabban el kéne kezdeni.

A takarító szakma sok törvényszerűséget ismer már, a takarítás tervezésének, szervezése és fejlesztésének is van technológiai fegyelme. Ez a könyv erről szól. Ami azonban még talán fontosabb, hogy még van egy tudás csomag, ami nem került be a könyvbe, mert alapvetően úgy látom, hogy az csak egy tréningen adható át. Ez a KATANA EDZŐTÁBOR, ami 2 nap alatt átveszi a könyv lényegi elemeit, de ugyanakkor nyit egy utat a szolgáltatásvezetői kultúra gyakorlati megalapozása felé.

Hamarosan itt lesz a lehetőség a Tisztítás-technológiai szakma mestere cím megszerzésére, ez a könyv és a tréning nagy segítség lehet majd ebben. Egyszóval most rendelkezésre áll egy olyan tudásrendszer, ami képes kezelni a jelenlegi munkaerő problémát és a szolgáltatás értékválságát is. Nem fog egyik napról a másikra menni, de ez egy olyan terv, ami 5 - 10 év múlva fogja meghozni az eredményeket. Akinek ez sok, sajnos nem tudok jobbat mondani.

A szektor sok hibát elkövetett, ezek egy része elkerülhetetlen volt, mert ezek a fejlődés velejárói voltak. A kijavításuk sem lesz egyszerű, azonban ehhez mindenképpen szükséges egy jól felkészült és nagyon tudatos szolgáltatásvezető gárdára. Ha ezek mesterekké tudnak válni, a szó szoros értelmében is, és követi őket a jelenleg még tébláboló végrehajtó állomány, a szakma újjászülethet. Én, az én tudásommal és tapasztalatommal, így látom!

A célok kézenfekvőek, de túl sok van belőlük ahhoz, hogy ezt a témát lazán kezeljük. Hamarosan, ha átlépjük az 500 könyv eladását, rendezek majd egy szakmai kerekasztalt. Akkor viszont már nem a levegőbe fogunk beszélni, hanem mindenkinek lesz majd egy biztos támpontja arra vonatkozóan, hogy saját maga számára milyen célokat tart reálisnak. Na, akkor tudunk majd egy nagy és meghatározó lépést tenni előre!

Erőt, s erényt Tibor.

PS: egy dolgot tisztán kell látni. A takarító szektor ma nem vonzó a munkavallók számára. A szakmák és szakterületek versenyében ez az alapkérdés, ez mindennek a kiinduló pontja. Ez az évtized meghozta azt, amire titkon vágytunk, csak pontosan nem tudtuk mivel jár. Az egységes európai munkaerőpiac itt van a nyakunkon. Sajnos az elmúlt időben nem készültünk erre tudatosan és a házi feladatokat sem csináltuk meg.  Ok, de most ne kapkodjunk, gondoljuk, át mink van, és mit kell fejlesztenünk. A KATANA EDZŐTÁBOR és a TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ könyv, két olyan alapkő, amire építkezni lehet. Indítsuk be a folyamatokat!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai szótár

Ki a mentor?

Mit jelent a mentorálás és ki is az a mentor? Aligha vitatható ma már, hogy az egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt fogalompár ma az oktatás területén a mentor és a mentorálás. Nincs olyan számottevő fejlesztőprogram, amelyben nem jelenik meg a mentor személye és a mentorálás tevékenysége. A mentorálás fogalmát ma az élet számos területén használják, ám kevesen tudják, hogy a szó mit jelent. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint atyai barát, pártfogó, nevelő jelentéssel egyenértékű. A mai szóhasználatban egy olyan személyt jelent, aki – mint idősebb és tapasztaltabb barát, tanár vagy tanácsadó – atyailag segít jó tanácsokkal valakit. Munkahelyi környezetben olyan személyt jelent, aki egy munkatársa számára tanácsadóként áll rendelkezésre. A mentor elkíséri a munkatársat szakmai fejlődése során, és példát mutat neki (hu.wikipedia.org/wiki/Mentor).

Mit értünk a "területi adatok" kifejezés alatt?

A takarítandó terület adatai. Ezek lehetnek tárgyszemléletben vagy tételszemléletben. Utóbbi versenykorlátozó, mert elveszi a szabadságot a szolgáltatótól, hogy saját rendszere szerint rendezze a tárgyakat tételbe. A Matisznak ezzel kapcsolatban van irányelve (IR 01), bár erről sajnos kevesen tudnak.

Mi a munkaterv?

Az a dokumentum, amely a Főtáblában megadott ráfordítási időt napra, személyre és területre lebontja. Továbbá megadja, hogy adott feladat milyen szakmai szintet igényel (ennek most már kisebb a jelentősége, mert ezt egyébként is szabályozza a szakmai és vizsgakövetelmény), persze jelenleg ezt senki nem vizsgálja. Lényege, hogy a cégek között abban lehet különbség, vagyis a verseny abból áll, hogy melyik cég milyen tételekbe[i] rendezi a területi adatokat. A Munkatervnek a minőségmérésben is nagy jelentősége van, hiszen közvetlenül a takarítás után csak akkor ellenőrizhető egy tétel, ha tudjuk, hogy az mikor fejeződik be. [i] Tétel: az egy időben ellenőrzésre bocsájtott tárgyak (külön technológiát igénylő felületek) összessége.

Mi a szolgáltatásvezető mint szakmai szint?

A szolgáltatásvezető OKJ 52 853 02 felső középfokú szakképesítés, amely a tisztítás-technológiai szakmunkás szakképesítésre épül.

Mi a tisztítás-technológiai szolgáltatás definíciója?

Egy formailag és tartalmilag értékelhető, bizalmi, dokumentált és a lehetőségekhez mérten integrált szolgáltatás, mely során egy előre meghatározott területről, az oda neme való és ott különböző kockázatokat jelentő anyagokat távolítják el vagy tartják távol szakszerű módszerekkel és tervezett időben.