Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Környezetbarát takarítás

 

Környezetbarát takarítás

Sok takarító cég hirdeti magát, hogy zöld, hogy környezetkímélő vagy környezettudatos, ami akár igaz is lehet, vagy nem. Mindenesetre mostantól ez már hivatalosan is más megítélés alá esik, ugyanis megszületett az állami szabályozás ezen a területen is.

Eddig csak általános elvek voltak ma már vannak konkrét követelmények is. A KT 64 egy olyan követelmény rendszer, ami megfogalmazza, hogy pontosan minek kell megfelelni egy adott terület takarítási szolgáltatásának, ahhoz, hogy arról az állam kimondja, hogy környezetbarát takarítás és teljes joggal használhassa a Környezetbarát takarítás védjegyet. A KT 64 kitér a takarítási folyamatok technológiáira, a tisztítószerek megnevezésére és használati módjaira, a tisztítószerek tárolására, a kézi és gépi eszközök használatára és karbantartására vonatkozó utasításokra, az oktatási és képzési programokra, és az ellenőrzési folyamatokra.

Fontos, hogy az újonnan elfogadott rendszer szerint a környezetbarát takarítás egy adott szolgáltatási szerződésre vonatkozik. Tehát a szervezet nem általában kapja meg, mint az ISO 9014 Környezetirányítási rendszer tanúsítványát, hanem egy konkrét területen, a konkrétan megvalósított környezetbarát megoldásokra. Ez rendkívül értékessé teszi a rendszert, mert megszerzéséhez szükség van a megbízott és megbízó szakmai együttműködésére is. Vagyis az elkötelezettség mindkét oldalon meg kell, hogy legyen ahhoz, megszülethessen egy környezetbarát takarítási szolgáltatás.

Ami még tovább értékeli a rendszer erejét az, hogy megszerezni a védjegyhasználati jogot az egy dolog, de megtartani már sokkal nehezebb. Ugyanis az évi ellenőrzések nem előre bejelentettek és a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség bevonásával olyan tapasztalat tisztítás-technológiai szakértőkre van bízva, akik pontosan átlátják, hogy a szolgáltatás a meghatározott keretek között zajlik-e vagy nem.

A követelmény rendkívül precízen határozza meg, hogy miképpen minősíthető egy szolgáltatás. Azonban az egy nagyon fontos kérdés, hogy adott területen milyen környezetbarát technológiák, alkalmazhatóak és azokból mi az, ami eredményre vezet. Ugyanis a környezetbarát takarítás nem csak zöld kell, hogy legyen, hanem eredményes is. Ehhez pedig jól meg kell tervezni szolgáltatást figyelve a helyszínen lévő felületekre és azok jellemző szennyezettségi fokára. A megrendelő együttműködésre pedig azért van szükség, mert az is egy fontos szempont, hogy a burkolatot milyen állapotban kell tartani ahhoz, hogy arról napi, heti, havi, negyed vagy féléves rendszerességgel, környezetbarát módszerekkel eredményesen és hatékonyan el lehessen távolítani a szennyeződéseket.

Gondolom megütöttem mindeni fülét a hatékonyság szó. A környezetbarát takarítás tervezésénél rendkívül fontos szempont, hogy a különböző technológiák megválasztása és a munka szervezése ne egy drága, a piac által megfizethetetlen szolgáltatást eredményezzen. Itt jönnek be olyan technológiák, amelyek lehetséges, hogy a megrendelők számára ismeretlenek, mint például a védőréteg alkalmazása és az így előkészített felületeken nagyfordulatszámú gépekkel végzett különböző napi vagy időszakos karbantartási eljárások, vagy a burkolatok polírozásából származó előnyök. Ezért aztán rendkívül fontos kérdés, hogy a megrendelő mennyire elkötelezett és rugalmas az együttműködésen.

A környezetbarát takarítás tehát ma már védjegyes fogalom, akárki nem használhatja. A védjegy mögött pedig nagyon komoly szakmai tartalom van, mert a védjegyhasználat megszerzéséhez olyan dokumentációt kell benyújtani a hatóság felé, amely tartalmazza a szolgáltatás minden szakmai részletét. Ez tulajdonképpen lehetővé teszi a szolgáltatás olyan mértékű transzparenciáját, hogy pontosan láthatóvá válnak az gyenge pontok vagy a hibák.

Mivel a tisztítás-technológia egyik kitörési pontja a környezetbarát irány, a rendelkezésre álló technológiák és a velük elérhető eredmények folyamatosan változnak, a jelenlegi követelményrendszer 2017 tavaszán felülvizsgálatra kerül, és szükség szerint lehet, hogy változik is majd. Azt gondolom, hogy ez egy olyan rendszer, ami képes lesz alapjaiban megváltoztatni a magyar és akár környező országok takarítási piacát is. Ugyanis ez egy Európai rendszer és az egyetlen, ami kifejezetten professzionális takarítási szolgáltatásokra lett kialakítva.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!