Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Környezetbarát szolgáltatás

 

Környezetbarát szolgáltatás

Manapság a fenntarthatóság kérdése igen izgalmas kérdés. Különösen azért mert két olvasata is lehet a dolognak. Az egyik maga a jövő formálása, míg a másik a napi marketing harc. Egyik sem téveszthető szem elől, mert a dolog olyan mintha azt kérdezik, melyik a legfontosabb szerved? A tüdőd vagy a szíved?

Kezdjük talán azzal, hogy a van egy alapvető problémánk. Ez a probléma részben értelmezési kérdés, részben szakmai tudatlanság. A vállság (alacsony kereslet) és a relatíve magas kínálat leszorítja az árakat. Ezt természetes folyamat. Ami azonban fontos, hogy mit tesz erre az egyes cég vezetője? Ugyanakkor meghatározó és bizonyos szempontból az előzőt vagy az előző sikerességét is befolyásolja, hogy mit tesznek általában a cégek vezetői?

A szegénységi bizonyítvány azért állítható ki, mert a második kérdésre sajnos a válasz egyértelmű, hogy alapvetően a kínálati oldal leragadt az árversenynél. Mivel az iskolában csak A betűnél voltak jelen, ezért a B betűt nem tudják elolvasni, mi rosszabb, nem is tekintik betűnek.

Beszéljünk egy kicsit a B betűről

Ma van egy MATISZ minimum TOD haszon nélkül, ami 900 Ft/óra. Az optimális haszon mértéről lehetne vitatkozni, de mivel ez alapvetően az árbevételhez kapcsolódó kérdés, most nem teszem. Az, hogy mit milyen mértékben tartalmaz a MATISZ megállapítása 2013-ra megtekinthető a MATISZ honlapján.

Ami most érdekes inkább az, hogy milyen minőségű embert az milyen felügyelettel és ellátással kap az ügyfél ezért a pénzért és ez a rendszer milyen minőséget eredményez?

Tehát két út áll előttünk.

1)      Vizsgálgathatjuk előre és hátra, hogy mi az a minimum bekerülés, ami egy szolgáltatási órára esik, vagy

2)      Felállítjuk azokat a kategóriákat, ami között választhat a vevő

A másodikban benne van az első és azt minimális vagy még elfogadható szolgáltatásnak tekinthetjük. Azonban a piacon biztos van, még most a vállságban is prémiumszolgáltatásra is igény. Míg az elsőnek elvileg bárki megfelelhet, a másodikhoz azért már komolyan „kaparni” kell.

Tehát van kifőzde, van Meki és van Michelin csillagos étterem és van olyan, aminek több is van.

OK

Tehát akkor nézzük meg mi itt az első lépés.

Meghívó itt letölthető 2013.04.05-rendkivul-fontos-szolgalati-kozlemeny.pdf

Jövő hét szerdán, aki okos minden félredob és 10-re megjelenik a kerekasztalon. A jövő itt van és ez a belépés. Megkezdődik a KÖRNYEZETBARÁT TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIA (takarítás) SZOLGÁLTATÁS védjegy követelményrendszerének a kidolgozása. Ez most még egy 6 hónapos erőfeszítés, amit azonban nemzetközi és honi fejlesztések évtizedei és cégek gyakorlati alkalmazásai előztek meg. A téma ne új, de ebben a kontextusban a lehető legtöményebb szakmapolitika és meg fogja határozni a következő évek piacát. FIGYELEM! Nem azért mert napi marketing, hanem azért mert a jövőben olyan törvények jönnek, amit ma el sem tudunk képzelni. Az emberiség kényszerpályán van és ennek megfelelően a várt fellendülés már nem is lehet olyan, mint ami a nosztalgikus álmodozásainkban él.

A szerdai nap témája néhány operatív kérdés tisztázásán túl egy állásfoglalás megfogalmazása lesz. Ennek lényege, hogy ha a KÖRNYEZETBARÁT SZOLGÁLTATÁS egy minőségi kategória, akkor azt a szakma miként definiálja, és hogyan kívánja kezelni ennek a szakmai garanciáit. Itt háromszereplős a történet: van a tudomány, a szakmapolitika és az állam.

A történelmi pillanat az, hogy ez a három szereplő most egy asztalhoz ül. A tudomány megmondja a mértékegységeket és a határértékeket, a szakmapolitikának pedig dönteni kell mi az, amit ma és majd holnap meg tud valósítani nem elszakadva attól, hogy mire van fizetőképes kereslet és végezetül az állam pedig jogi kereteket von egy elfogadott rendszer köré.

A második lépés maga az élet, vagyis a követelmények szintjét nem mindenki tudja, majd teljesíteni, csak mondjuk a piac 20%-a.

Tehát a második b lépés, hogy szerdától a halladó gondolkodású cégeknél elkezdődik a fejlesztés, hogy 5 – 6 hónap múlva, amikor a követelmének megjelennek a piacon és a tanúsítvány megszerzése lehetségessé válik, akkor azt meg is szerezhessék.

Tehát a MATISZ november 8-ára tervezett ZÖLD JELZÉS Európai találkozója egy olyan határidő, ami több szinten is kihívás. Szakemberi, céges és szakmai szövetségi szinten is. Nem utolsó sorban ez most már egy olyan projekt, ami 100%-osan integrálódik egy Európai kontextusba. Ugyanis az új védjegy egy nemzetközi alternatíva is lesz egyben. Nem akarok nagy szavakat használni, de most egy olyan járműben ülünk, ami 1 000 km/óra sebességgel közelít a föld felé és minden előkészületet megtettünk, hogy ellentétes irányba elérjük a fénysebességét és egy másik univerzumba utazzunk.

Érted ?!...

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!