Ki hogy látja?

 

Ki hogy látja?

A 2014-es év abból a szempontból is izgalmas lesz, hogy gyökereiben alakul át a tisztítás-technológiai szakképzés és óhatatlanul megjelenik az alacsonyabb szintű takarító képzés is. Nem gyengébb minőségű, hanem alacsonyabb szint, amire nagy szükség van a valódi szakmai hierarchia minél előbbi kialakulása érdekében.

Az Európában általánosan elfogadott rendszer szerint a takarító szervezet végrehajtó állománya három szintre van elkülönítve. Betanított (EQF2), szakképzett (EQF3) és szakmunkás/csoportvezető (EQF4). Ebből Magyarországon jelenleg az új országos képzési jegyzék 32 853 03 szakmai és vizsgakövetelményei szerint az államilag elismert szint az EQF4.

Egy egészséges struktúrában a nagy területeken szükség van kb. 5% EQF4-re, 10% EQF3-ra és 85% EQF2-re. Adott tehát a helyzet, hogy mire kell felkészülni. A most előre akarunk lépni akkor hierarchiában és struktúrában, kell gondolkodni.

Ezen kívül persze árnyaltabb a helyzet, ha kis munkahelyről van szó. Ahol csak két ember van, ott az egyiknek EQF4-nek kell lenni és ebben az esetben az arány máris 50%.

A 2014 nagy kihívása, hogy a cégek mit tartanak reálisnak:

  1. Fejleszteni a szolgáltatást és növelni az árakat?

  2. Megvárni, míg az árak megnőnek, és aztán fejleszteni a szolgáltatásokat?  

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!