Ki-, fel-, előrelépés (17.12.06)

 

Ki-, fel-, előrelépés (17.12.06)

Különböző válaszok lehetségesek a mai munkaerő-piaci helyzetre. Ezek közül a legrosszabb a bérek követelmények nélküli emelése. A mondat csak ebben a kontextusban igaz. A béreket emelni kell. Azonban szakember nélkül a szolgáltatás nem lesz szakma. Tehát itt az ideje a követelmények megfogalmazásának.

Az átmeneti idő mindig a legnehezebb

Ha egyszer megszoktunk valamit, nehezen váltunk. Ez minden szinten igaz. Igen ám, csak néha jön egy-egy kijózanító katasztrófa és akkor, ha nem akarjuk, hogy az ismétlődjön, új szokásokat kell bevezetni.

Azt tisztán kell látni, hogy a takarító cégek menedzsmentje vajmi keveset tett azért, hogy a dolgozók a takarítást szakmának tekintsék.  

Ez nem vádaskodás, ez tény. Nem sokat lehet kezdeni már vele, viszont fontos abból a szempontból, hogy mit teszünk most a holnapért.

A takarítóiparban dolgozik kb. 40 – 50 esetleg 60 000 ember, ezek döntő többsége ne szakképzett. Miért gondoljuk, hogy a piac szakmának kéne, hogy tekintse a szolgáltatást?

A terv egyszerű lenne és csak az fránya átmenet nem volna. Tehát 5 év alatt piaci alapon bevezethető lenne, mindenki elérje az Intézménytakarító szintet és kb. 10 – 15% a szakmunkás szintet is. Megfelelő motivációval az emberek rávehetőek az önfejlesztésre. Ez nagy változás lenne és a szolgáltatás értéke is nőne, nem beszélve arról, hogy a piaci verseny is átalakulhatna.

Ne feledjük azonban, hogy a képzett dolgozókat csak képzett vezetők tudják irányítani. Ez azt jelenti, hogy van itt kb. 3 – 5 000 képzetlen, de vezető és középvezető pozícióba lévő emberünk. Ezen a „vak vezet világtalant” helyzeten a cégek nap, mint nap milliókat buknak, és ez képezhetne fedezetet a változtatásra.

Ha ebből most valaki megértette a helyzetet, akkor a projektindító napot nem hagyja ki. Találkozzunk december 14-én és beszélgethetünk valami olyanról, ami a helyzetet alapjaiban tudja megváltoztatni. Ma MIKULÁS KEDVEZMÉNY!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!