• ask the expert
  • Szolgvez könyv
  • TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS 2017
  • Szolgáltatások és termékek megrendelése

Két halálos megközelítés (2018.03.11)

 

Két halálos megközelítés (2018.03.11)

A szektor nagy kihívások előtt áll. Bárhogy nézzük, a dolgokat két féle megközelítésben elemezhetjük és mindkettő halálos kimenetelű. Nyilván valamekkora remény van a túlélésre, mert a piac annál bonyolultabb, mint ahogy azt egyszerű modellekkel le lehetne írni. Azonban ebben az őskáoszban, önagában, csak kizárólag a pillanatnyi szerencsében már nem nagyon lehet bízni. A piacon megkezdődött egy egészen érdekes átalakulás.

A politikától független szakmai fejlődés

A robbanásszerűen fejlődő építőipar előbb utóbbi eredménye, hogy a felépített házakat takarítani is kell. Ennek eredményei 2018-ban már nem látszanak markánsan, de 2019 már egy egészen más év lesz. Miközben a bérköltségek szépen menetelnek felfelé, hol mondjával, hol drasztikusan, de leginkább követelmények nélkül a megrendelők el kezdtek gondolkodni a jövőben elvárható és aztán talán megvalósuló minőségről. A szakértői megbízások azt mutatják, hogy igény az van és hamarosan kényszer is lesz.

Csak a miheztartás végett, 2.000 Forintos rezsióradíjnál, még ha dolgozóból átlagosan ki is lehet csavarni 200 m2 óránkénti teljesítményt, az akkor is, 10 Ft/m2/nap díjat jelent, ami sok helyen mellbevágó. Miközben a MATISZ 2019-re javasolt takarítási óradíj már 2.500 Forint. Ugyanakkor az irodaterületre vetített átlagos 200 m2/óra, az elvárt minőségben, azért sok takarítónak csak egy álom. Tehát a helyzet mondhatjuk drámai, mert ugye ez nem csak ember és tréning kérdése, hanem eszköz, tisztítószer is.

Lényeg a lényeg, bajban van, aki most tisztán akar látni abban, hogy a megfelelő minőséget milyen áron lehetnem most megvenni, és még nagyobb bajban van az, aki azt is szeretné tudni, hogy ez az ár miképpen alakul majd fél vagy netán egy év múlva. Persze az is nagy kérdés, hogy mi a megfelelő minőség!

Van azonban egy másik nézőpont is!

A szakmától független politikai fejlődés

Jelenleg mondhatjuk, hogy ilyen nincs, és mégis van. Ugyanis már az is markáns politikai döntés, ha egyáltalán nincs szabályozás és „a gyeplőt bedobták a lovak közé”.

Aztán persze a dolog ennél egy kicsit árnyaltabb, mert bizonyos szabályozások már meg vannak, ismertek is, de pillanatnyilag nem használjuk őket, mert egyelőre a „politika” csak figyeli, hogy spontánul kezd-e valamit velük a szektor. A szektor szereplői persze nem egyformák a teljes homálytól a jól tájékozottig mindenféle opció megtalálható közöttük.

A statisztikák is mutatnak dolgokat és ezeket csak az látja, aki meg is nézi őket és mondjuk ért is hozzá egy kicsit, meg el is gondolkodik rajtuk.

Persze a felületes szemlélődő csak egy nagy állóvizet lát, azonban a mélyben kavarognak ám a dolgok. Folyik az élet halál harc, de egészen mostanáig a politikai evolúció még nem tartott ott, hogy ennek legyenek rendszerszabályai. Hangsúly a rendszeren, a szabályok egyelőre képlékenyek, azokat még igazítani kell. Ami most alakul, az egyelőre ismeretlen…

A felkészülés stratégiája

Nincs ilyen, vagy eddig is toppon voltál vagy már nem tudod behozni a lemaradásodat. Nyilván a remény hal meg utoljára és küzdeni kell az utolsó pillanatig, azonban a „politika csinálok”, pontosan látják, hogy a szektor a már szabályozott önkéntesen igénybe vehető lehetőségek körülbelül a 10%-val él, tehát egy 20%-os mértékű szabályozás is megfektetné a szektort. Kérdés van?

vissza

Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai szótár

Mik a tisztasági szintek?

Egy terület tisztasága, a tisztasági szinttel határozható meg a szerint, hogy milyen jellegű feladatokat kell végezni, ahhoz, hogy a vizsgált terület tiszta legyen. Tiszta szintről akkor beszélünk ha a megrendelő elégedett és jogszabályi feltétel sincs ami nem volt kielégítve. A Napi takarítási szint, az állapot, amikor egyszerű napi takarítási technológiákkal elérhető a Tiszta szint. Továbbá vannak még Átmeneti takarítási és Alaptisztítási szintek is. Ha a vizsgált felületek karbantartást is igényelnek Szanálási szintről beszélünk. Ezen kívül még van két speciális szint mint az Életveszélyes és a Halálos. Utóbbiak a szennyezettség sajátosságaira engednek következtetni.

Mi a belső tanúsítvány?

Ha a Munkalapra a munkalap tulajdonosa feljegyzést tesz, vagyis felelőssége tudatában leigazolja, hogy az ott rögzített munkát elvégezte, akkor a Munkalap nevet vált és Belső tanúsítvány lesz. A Belső tanúsítványon további személyek is rögzíthetik a munka eredményével kapcsolatos véleményüket, a minőségmérési szabályozás szerint. A Belső tanúsítvány azé, akinek a nevére kiállították, azonban annak másolatát elektronikusan el kell juttatni a megadott helyre, ugyanis ez a dokumentum képezi a Teljesítési igazolás alapját és egyben képezheti a bérszámfejtés alapját is. 

Mi a különbség az INTÉZMÉNYTAKARÍTÓ és a TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI SZAKMUNKÁS között?

A Betanított takarító, az új okj szerint Intézménytakarító egy alapképzettség/rész szakképesítés (EQF2), aki ismeri a takarítás alapvető szabályait és tudja kezelni az összes kézi eszközt illetve néhány egyszerűbb gépet mind a porszívó, hidegvizes nagynyomású mosó vagy gőzfejlesztő. Ezzel szemben a Tisztítás-technológiai szakmunkás (EQF3 iiletve ha csoportvezető is akkor EQF4) tisztában van a szakma összes technológiájával és minden gépet tud kezelni és még másokat is tud irányítani.

Ki a SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ?

Hozzá beosztott személyzet segítségével egy dokumentált, integrált és bizalmi szolgáltatás keretén belül, egy előre meghatározott területen az oda nem tartozó és ott különböző kockázatokat jelentő anyagok eltávolítását, vagy távoltartását vezetőként tervezi, szervezi és irányítja, továbbá fejleszti a felügyelete alatt lévő végrehajtó állományt és ezáltal a szolgáltatás eredményességét és hatékonyságát. 

Mi a hálóterv?

Módszertan arra, hogy a szolgáltatásvezető meghatározza egy tétel tételnormáját. Ezek a tételnormák kerülnek be a Főtábla soraiba a m2/óra oszlopba. A Hálóterv soraiban tárgyi normákat találunk, ezek rögzítettek és megismerhetőek bárki számára (Matisz normák).