• ask the expert
  • Szolgvez könyv
  • TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS 2017
  • Szolgáltatások és termékek megrendelése

Két halálos megközelítés (2018.03.11)

 

Két halálos megközelítés (2018.03.11)

A szektor nagy kihívások előtt áll. Bárhogy nézzük, a dolgokat két féle megközelítésben elemezhetjük és mindkettő halálos kimenetelű. Nyilván valamekkora remény van a túlélésre, mert a piac annál bonyolultabb, mint ahogy azt egyszerű modellekkel le lehetne írni. Azonban ebben az őskáoszban, önagában, csak kizárólag a pillanatnyi szerencsében már nem nagyon lehet bízni. A piacon megkezdődött egy egészen érdekes átalakulás.

A politikától független szakmai fejlődés

A robbanásszerűen fejlődő építőipar előbb utóbbi eredménye, hogy a felépített házakat takarítani is kell. Ennek eredményei 2018-ban már nem látszanak markánsan, de 2019 már egy egészen más év lesz. Miközben a bérköltségek szépen menetelnek felfelé, hol mondjával, hol drasztikusan, de leginkább követelmények nélkül a megrendelők el kezdtek gondolkodni a jövőben elvárható és aztán talán megvalósuló minőségről. A szakértői megbízások azt mutatják, hogy igény az van és hamarosan kényszer is lesz.

Csak a miheztartás végett, 2.000 Forintos rezsióradíjnál, még ha dolgozóból átlagosan ki is lehet csavarni 200 m2 óránkénti teljesítményt, az akkor is, 10 Ft/m2/nap díjat jelent, ami sok helyen mellbevágó. Miközben a MATISZ 2019-re javasolt takarítási óradíj már 2.500 Forint. Ugyanakkor az irodaterületre vetített átlagos 200 m2/óra, az elvárt minőségben, azért sok takarítónak csak egy álom. Tehát a helyzet mondhatjuk drámai, mert ugye ez nem csak ember és tréning kérdése, hanem eszköz, tisztítószer is.

Lényeg a lényeg, bajban van, aki most tisztán akar látni abban, hogy a megfelelő minőséget milyen áron lehetnem most megvenni, és még nagyobb bajban van az, aki azt is szeretné tudni, hogy ez az ár miképpen alakul majd fél vagy netán egy év múlva. Persze az is nagy kérdés, hogy mi a megfelelő minőség!

Van azonban egy másik nézőpont is!

A szakmától független politikai fejlődés

Jelenleg mondhatjuk, hogy ilyen nincs, és mégis van. Ugyanis már az is markáns politikai döntés, ha egyáltalán nincs szabályozás és „a gyeplőt bedobták a lovak közé”.

Aztán persze a dolog ennél egy kicsit árnyaltabb, mert bizonyos szabályozások már meg vannak, ismertek is, de pillanatnyilag nem használjuk őket, mert egyelőre a „politika” csak figyeli, hogy spontánul kezd-e valamit velük a szektor. A szektor szereplői persze nem egyformák a teljes homálytól a jól tájékozottig mindenféle opció megtalálható közöttük.

A statisztikák is mutatnak dolgokat és ezeket csak az látja, aki meg is nézi őket és mondjuk ért is hozzá egy kicsit, meg el is gondolkodik rajtuk.

Persze a felületes szemlélődő csak egy nagy állóvizet lát, azonban a mélyben kavarognak ám a dolgok. Folyik az élet halál harc, de egészen mostanáig a politikai evolúció még nem tartott ott, hogy ennek legyenek rendszerszabályai. Hangsúly a rendszeren, a szabályok egyelőre képlékenyek, azokat még igazítani kell. Ami most alakul, az egyelőre ismeretlen…

A felkészülés stratégiája

Nincs ilyen, vagy eddig is toppon voltál vagy már nem tudod behozni a lemaradásodat. Nyilván a remény hal meg utoljára és küzdeni kell az utolsó pillanatig, azonban a „politika csinálok”, pontosan látják, hogy a szektor a már szabályozott önkéntesen igénybe vehető lehetőségek körülbelül a 10%-val él, tehát egy 20%-os mértékű szabályozás is megfektetné a szektort. Kérdés van?

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Ritz Tibor blogja2019.03.11. 12:51

Már javítottam!

#1 - Paar Zoltan2019.03.11. 09:14

Szia, 2019, véletlen 2009 Rt írtál

Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai szótár

Mit értünk a "területi adatok" kifejezés alatt?

A takarítandó terület adatai. Ezek lehetnek tárgyszemléletben vagy tételszemléletben. Utóbbi versenykorlátozó, mert elveszi a szabadságot a szolgáltatótól, hogy saját rendszere szerint rendezze a tárgyakat tételbe. A Matisznak ezzel kapcsolatban van irányelve (IR 01), bár erről sajnos kevesen tudnak.

Mi is pontosan a fertőtlenítés?

Dr, Pechó és Dr. Millasin szerint "A fertőtlenítés (dezinfekció) minden olyan eljárás, amely fertőző forrásból a külső környezetbe került kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőző képességük megszüntetésre (inaktiválására) irányul." Idézet bezárva. Ehhez én még hozzátenném, hogy inaktiválásnak az is tekinthető ha a mikroorganizmusokat speciálisan erre a célra fejlesztett mikroszálas kendőbe összeszedjük és eltávolítjuk a területről. Ebben az esetben a területen nem használunk vegyi fertőtlenítő ágenst. 

Mi a munkaterv?

Az a dokumentum, amely a Főtáblában megadott ráfordítási időt napra, személyre és területre lebontja. Továbbá megadja, hogy adott feladat milyen szakmai szintet igényel (ennek most már kisebb a jelentősége, mert ezt egyébként is szabályozza a szakmai és vizsgakövetelmény), persze jelenleg ezt senki nem vizsgálja. Lényege, hogy a cégek között abban lehet különbség, vagyis a verseny abból áll, hogy melyik cég milyen tételekbe[i] rendezi a területi adatokat. A Munkatervnek a minőségmérésben is nagy jelentősége van, hiszen közvetlenül a takarítás után csak akkor ellenőrizhető egy tétel, ha tudjuk, hogy az mikor fejeződik be. [i] Tétel: az egy időben ellenőrzésre bocsájtott tárgyak (külön technológiát igénylő felületek) összessége.

Mi az aranylépés?

Az "Aranylépés" egy fogalomrendszer egyik eleme, ami a tisztítás technológiai fegyelmét fogja egybe. Ezen belül az aranylépések, melyekből pontosan négy van, olyan eljárás típusok, melyek minden technológiai során ugyanabban a sorrendben kerülnek alkalmazásra és egymáshoz képesti viszonyukat az úgynevezett "Gyémánt" szabályok határozzák meg. 

Mi a hálóterv?

Módszertan arra, hogy a szolgáltatásvezető meghatározza egy tétel tételnormáját. Ezek a tételnormák kerülnek be a Főtábla soraiba a m2/óra oszlopba. A Hálóterv soraiban tárgyi normákat találunk, ezek rögzítettek és megismerhetőek bárki számára (Matisz normák).