Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Jegyzetfüzet

 

Jegyzetfüzet

Ha arról akarunk beszélni, hogy mit jelent és milyen keretek között lehet gondolataink rögzítésére/megosztása akkor fél tucat szempontot kell érinteni:

Ha arról akarunk beszélni, hogy mit jelent és milyen keretek között lehet gondolataink rögzítésére/megosztása akkor fél tucat szempontot kell érinteni:

1)      A fizikai valóság: a gondolatokról soha nem szabad beszélni! Majd meglátjuk később, hogy ennek miért van jelentősége. A gondolat vagy ötlet, ha megszületik, akkor annak elsőre csak egy kommunikációja lehet, azt le kell írni. Természetesen lehet hangosan gondolkodni, mondjuk egy agymenésen (brain-storming), azonban ha valamit leírunk vagy lerajzolunk, akkor automatikusan beindul valami, ami arra késztet, hogy a leírt vagy lerajzolt dolog értelmes, koherens legyen. Legalábbis nekünk magunknak, de ha lehet a célközönségnek is. A gondolatok fizikai valóságához az is hozzá tartozik, hogy hol, miben van leírva. Felejtsük el a cetliket és rendszeresítsünk egy jegyzetfüzetet. Ha az még látványos és jól is néz ki, az nem baj, sőt az a jó, ha kötődünk hozzá. Természetesen lehet jegyzetelni a számítógépbe vagy a telefonba is, de később azt is látni fogjuk, miért nem praktikus. Illetve egy eset van, amikor az jó tud lenni (erre majd később visszatérek). Ide tartozik a diktafon alkalmazása is, aminek szintén meg van a speciális alkalmazási területe.

2)      Az ötlet maga: egy olyan összefüggés vagy összefüggésrendszer, ami addig nem került kiaknázásra semmilyen szinten és bevezetése teremthet új értéket. Ha van ilyen felismerésünk, akkor azt a legjobb, ha azt azonnal lejegyezzük vagy csinálunk róla egy kis rajzocskát. Miközben ezt készítjük, lehet, hogy újabb felismeréseink lesznek és a végén, lehet, hogy több nap alatt összeáll valami használható. Visszatérve az ötletre magára, a legfontosabb szempont, hogy pontosan meg tudjuk határozni a rendszer célcsoportját és a körünkbe történő bevezetésének értékeit.

3)      A szövetségesek: vannak ötletek, amelyek lehetnek egy váltakozás alapjai és vannak ötletek, amelyek kifejezetten a közösség céljait szolgálják. Akármelyikről beszélünk fontos szempont, hogy az esetek döntő többségében szövetségesekre is szükség van. A legizgalmasabb kérdés pedig az, hogy honnan tudom, hogy egy adott helyzetben, egy adott ember az a szövetségesem lehet, vagy épen potenciális ellenségem?

4)      A titok: az ötlet maga, vagy még nem kiforrott állapotában annak egyes elemei minden esetben szupertitkosak. „Ha elmondom meg kell, hogy öljelek!” Mégis meg kell találni a megfelelő módot a szövetségesek beavatására.

5)      Az eredmény: az ötlet kitalálásának a célja a versenyelőny.

6)      Végül, de nem utolsó sorban a beilleszthetőség. Az ötlet egy fikció és egy meglévő fikcióba kell beilleszteni ahhoz, hogy sikert hozzon. Az, hogy beilleszthet-e alapvetően három dolgon múlik: az időzítés (megérett-e a helyzet), hogy van megszervezve és lehet-e finanszírozni.

Ma behozhatod a lemaradásokat, talán rendszerbe is állíthatsz egy jegyzetfüzetet és össze is szedhetsz néhány gondolatot. Ma megnéztem a hét statisztikáit és tesznek, holnap értékelünk egy bizonyos szempontból, de a hét számszaki részeivel csak hétfőn fogunk foglalkozni, mert akkor, már minden adat meglesz.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!