Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Izgalmas hétköznapok

 

Izgalmas hétköznapok

Az, hogy a mai világban mit kell tenni nap, mint nap, a hétköznapokban egy takarító cégvezetőnek izgalmas kérdés, mert azt látom, hogy a jövővel senkinek nincs ideje foglalkozni. Ez abból a szempontból is izgalmas, hogy milyennek vagy egyáltalán vizionáljuk-e a jövőt? Egy szóval mire számíthatunk a következő 10 évben?

Aki az egyértelmű, tutti válaszra vállalkozik, az balga. Aki azonban azt állítja, hogy a jövőt nem befolyásolhatjuk, az pedig elveszett. A helyzet tehát különleges.

Trendek

A rendszerváltást megelőzően a takarítás keresleti piac volt, nagy tartalékokkal. A rendszerváltást követő években ez gyorsan átalakult kínálati piaccá. A kilencvenes években már beindult az árharc és a minőség háttérbe szorult. A 2000-es években mintha elindult volna egy törekvés a minőség irányában, beindult a képzés is, de ez az évtized közepére teljesen kifulladt miközben 2004-ben az állam szakmaként is elismerte a takarítást.

Az állam elismerte, de a társadalom viszont nem

Sajnos 2004-ben a MATISZ saját magával volt elfoglalva és nem érzete meg a történelmi pillanatot ezért a nagy előrelépést nem tudtuk kihasználni. Ebben az időszakban a BKIK-ÉPSZÓ sem működött még tehát a szakma legfontosabb eseményéről a szakma távolmaradt. Ennek köszönhetően azok a lépések, amelyeket meg kellet volna tenni mit az életpálya modell kialakítása, a funkciók pozicionálása, a vállalkozások alapításának szakmai szabályozása nem történtek meg. Ennek megfelelően az évtized döntése miszerint a takarítás szakma, nem kapott sem társadalmi visszhangot és senki nem mérte a visszajelzéseket.

Váltás

2007 végére gyakorlatilag mindenki látta, hogy rossz irányba megyünk. A MATISZ Klem Ervin vezetésével végrehajtott egy 180 fokos fordulatot, de ezzel párhuzamosan az ígéretesen induló ÉPSZÓ viszont passzivitásba süllyedt. Az évtized végére a MATISZ gyakorlatilag a semmiből újjászerveződött és ennek igazolásául képessé vált, hosszú idő után először egy nagy rendezvény megszervezésére.

Az aktuális évtized

2004-hez képest csak 6 – 7 évvel később indul el az érdemi munka. Az, hogy ebben ki a hibás nehéz lenne felgöngyölni és tanulság sem sok van benne. Aki ebben ludas volt nyilván levonta a következtetéseket, mert eltűnt a szakmapolitikából. Most már talán azt mondhatjuk, hogy jól állunk nem lenne itt a nyakunkon a vállság. Tehát minden potenciál megvan, csak a társadalom figyelme hiányzik és ezt a mai világban nem egyszerű megszerezni.

Mit lehet tenni?

1)      Sült galamb sose volt, most sincs és nem is lesz. Ingyen ebéd sincs és a gesztenyét sem kaparja ki senki helyettünk. Az első meghatározó szempont, hogy változás akkor lesz, ha a legalább 200 – 300 vagy 500 cég képes önmagát megújítani, képes egy új pályára ráállni. Ez mindentől független, ez pusztán szakmai és marketing stratégia. Aki meg akar változni az meg tud, gazdasági könnyezettől függetlenül.

2)      Ha ez a változás beindul, akkor a MATISZ már rendelkezik azzal a potenciállal, hogy ezt tudja segíteni, tud ennek hangot adni és rá tudja irányítani a társadalom figyelmét arra, hogy új trend van a piacon. Ellenkező esetben, ha nincs valós váltás az erőlködés hiábavaló, csak egy dolog sül ki belőle: a szakma továbbra is megbízhatatlan!

A tyúk és a tojás esete

Nyilván a MATISZ bízik abban, hogy a magyar takarítóipar képes a megújulásra és képes szembenézni önmagával. Ezért aztán nem ül karba tett kézzel és figyeli, mikor indul be a játék a pályán. Folyamatosan tesz olyan dolgokat, mintha a megújulás megkezdődött volna, de értsétek meg, nélkületek nem rohanhat előre. Amikor pedig ezt mondom akkor azt aktív és nem aktív tagokra és nem tagokra is értem. Csak, hogy mindenkinek tiszta legyen és továbbra is lelkes és optimista vagyok, de azt nektek azt is tisztán kell látni, hogy hol tatunk most:

 • 2009-ben képtelenek voltunk találni egy megfelelő céget, hogy részt vegyünk a 2010-es portugáliai EuroSkills fiatal szakmunkások Európa bajnokságán. Pedig 2008-ban Rotterdamból egyéni ezüst és bronzéremmel és csapat bronzéremmel jöttünk haza. Akkor ez keveseket hozott lázba.  
 • 2010-ben meghirdettük, hogy a képzés fontos kérdés és elindult az „ÚJ SZAKMA SZÜLETIK” program. Az erőfeszítés eredménye egy folyamatosan megjelenő munkafüzet sorozat, amiből az eltelt több mint 2 év alatt még nem adtunk el 1 000 példányt. Arról nem is beszélve, hogy vajon hány cégvezető van a piacon, aki megismerte és hasznosította a bennük lévő tudást.
 • 2011-ben már kedvezőbb helyzet alakult ki, találtunk egy bátor céget (B+N REFERENCIA ZRT) és egy éves felkészülést követően 2012-ben két nemzetközi versenyen is megméretettük magunkat. Tavasszal Amszterdamból elhoztuk az Intenzív Korház Takarítási Kupát és Belga nagydíj helyszínéről pedig egy egyéni bronzérmet. Ennek kapcsán fogadott a miniszterelnök és az államfő is. Elindult a párbeszéd a Létesítménygazdálkodási szakmával. Megalapítottuk a LÉTESÍTMÉNY TAKARÍTHATÓSÁGI DÍJAT.
 • 2012-ben szerveztünk egy nemzetközi konferenciát és megpróbáltuk ránk irányítani a figyelmet azzal, hogy mi tényleg szakmának és hivatásnak gondoljuk a takarítást. Mit kínálunk? Azt állítjuk, hogy szabályozni tudjuk, a takarítóipart vannak szakmai és szakmapolitikai irányelveink, van, minimális óradíjunk csak ezeket a szakma még nem ismeri, vagy csak részben ismeri, de egészében nem tartja be.
 • 2013-ban egy olyan munkaterv állt össze, aminek a megvalósításához sok szakemberre van szükség.
  • Meghirdettem egy foto pályázatot, 4 cég jelentkezett rá. Én elértem a célomat, mert 1 Millióért vettem 20 képet, de vajon mit csinált 500 cég? Még lesz egy sanszotok mert most egy újabb pályázatot készítünk elő.
  • egyértelművé vált, hogy a 2010-es ZÖLD ÚT konferenciának, a zöld projekt bizottságnak és a nemzetközi trendeknek köszönhetően a Magyar Állam megkezdi a MATISZ közreműködésével a KÖRNYEZETBARÁT TAKARÍTÁS követelményeinek kidolgozását. Ez egy olyan újdonság, ami megér egy kis erőfeszítést.
  • a nemzetközi kapcsolatok elmélyítése és a 2014-es EuroSkills versenyre való felkészülés elő projekt keretei között kezdeményeztük egy versenysorozat beindítást ami CleanEurope néven vált ismerté és hamarosan Lengyelországban itt az első futam.
  • Készen van egy sor szakmai és szakmapolitikai irányelv, amelyekkel foglalkozni kéne az alkalmazásukat illetően. A közbeszerzésekben már ott vagyunk, de szakértés most még szembe megy a piaccal, mert az árak a minimum minimumánál is alacsonyabban vannak. Ezek az árakat pedig ti adjátok.
  • Nyakunkon a szakképzés reformja… Az új FEOR 08 bevezette az 5241 vezető takarító fogalmát, az OKJ-ban még nincs átvezetve, a piac semmit nem tud az európai változásokról

Nem is sorolom, mert valószínű megérett a helyzet egy újabb továbbképzésre. Ne várjátok, hogy más megteszi helyettetek az erőfeszítést, jelentkezzetek és legyetek aktívak. 2013 a MATISZ létszámát meg kell duplázni, akkor érjük el a 2000-es szint 50%-át. Bújjatok ki az árnyékból.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!