Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Igen, itt a MESTER a kanyarban (18.09.20)

 

Igen, itt a MESTER a kanyarban (18.09.20)

Az új szabályozás egyelőre körülbelül 5 – 6 000 takarító és tisztítás-technológiai szakmunkást érint és izgalmas presztízskérdés, hogy erre miképpen reagál majd a piac. A követelmények már elérhetőek, íme, itt az első csepp.

A takarító szektor régen várt szabályozási rendszerének egyik alapköve megérkezett. Ezzel a szakképzés szabályozási rendszere elérte a teljességet. Minden képzettségi szint államilag elismert, most jönnek majd a sokkoló dolgok, de ne rohanjunk ennyire előre.

A magyar közlöny 140. száma itt letölthető: mk18140.pdf

Ezennel egy hozzávetőlegesen 25 éves periódus ért véget, aminek az elején nem volt semmi, csak szándék és mára már van betanított munkás, szakmunkás, mester, szolgáltatásvezető és szakirányú felsőfokú végzettség. Ezek keretek, amelyek részben már meg vannak töltve tartalommal, de koránt sem vagyunk a folyamat kiteljesedésénél.

Itt tartunk most, de senki ne gondolja, hogy most hátra lehet dőlni. Az igazi megmérettetések most jönnek. Aztán majd jönnek a szabályozások és nem kizárt, hogy a piac is átrendeződik. Az államigazgatásnak egyelőre kérdései vannak és a piac által adott, a statisztikákból kiolvasható válaszok szerint, lesz majd valami. Nem tudjuk mi lesz, de semmi nem marad a régiben.

A vizsga elméleti, gyakorlati és szóbeli. Izgalmas lesz. Most lehet fogadásokat kötni, hogy az 5 – 6 000 szakmunkásból ki az, aki bevállalja a mestervizsgát is. Az én tippem 4 - 5%, ha ez bejön 200 – 250 emberről beszélünk. Azonban bár soknak tűnik, ez a piaci szabályozás szempontjából még vajmi kevés. Meglátjuk.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!