Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

FŐTÁBLA/ALTÁBLA (18.04.20)

 

FŐTÁBLA/ALTÁBLA (18.04.20)

A héten adódott egy oly helyzet, hogy egyszerre de egymástól függetlenül keresett meg a megbízó és a szolgáltató. A kérdés természetesen az ár volt. Mi a reális 10 Forint felett vagy alatt? Mármint per négyzetméter per nap.

A szakértői feladat végtelenül egyszerű a szolgáltató szerint neki egy ember egy órára 2.350 Forintba kerül. Ez szerintem teljesen reális, és ez körülbelül egybe is esik a MATISZ (matisz_bemutatkozo_level_2018_0417-2-.pdf) álláspontjával is, amit a TOD 2018 rögzít is. Ez egy munkaerő piaci helyzet, amit a kereslet és kínálat alakít. Azonban van egy szakmai kérdés is. Ez pedig hogy ez az ember 1 óra alatt hány négyzetmétert takarít ki?

Amikor felteszem ezt a kérdést, természetesen arra gondolok, hogy mekkora az a felület, amit a szolgáltatási jegyzékben leírtak szerint kitakarít, van ellenőrzés és nincs reklamáció. nem az érdekel, hogy mi a terv, az érdekel, hogy az, ami igazoltan megvalósul.

Hát erre nem jön kapásból a válasz, de végül is szép lassan megfogalmazódik: 160 m2. Nincs rá hiteles auditbizonyíték, mert nincs ALTÁBLA, munkalap és belső tanúsítvány, de a szolgáltatásvezető kézi vezérléses rendszeréből ez jön ki. Ez egy 10 éves irodaház nagy átlagban 50 – 70 négyzetméteres irodákkal, van néhány kisebb is. Ez a teljesítmény hihető.

Ha ez 160 m2/óra, akkor a kérdéses szolgáltatási díj 14.6 Ft/m2/nap. Az ide vonatkozó Osztrák tételnorma 195 m2, ami pedig akkor azt jelenti, hogy a díjat le lehet szorítani 12 Ft/m2/napra. A kérdés természeten az, hogy ezért mit kell, és mit lehet tenni, úgy, hogy a 2.350 forintos rezsióradíj ne változzon, mert az akkor újra átértékeli a helyzetet. Bármit is, a kérdésre adható válasz egyértelmű, 10 Forint felett.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!