Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Évzáró (18.12.21)

 

Évzáró (18.12.21)

Itt a vége, nem teljesen, de a blog szempontjából ez az idei utolsó bejegyzés. Van még néhány dolog az év végéig, de az idén már nem születik több bejegyzés. Az idén bőven átléptem a 100 bejegyzést és azt gondolom, hogy bőven vannak még olyanok, akik nem mindent olvasták el.

Az idei év termése pontosa 135 bejegyzés. Voltak köztük egészen népszerűek és voltak olyanok is, amelyek egy kicsit gyengébbre sikerültek. Egy biztos, hogy jelenleg a szektorban nincs még egy másik valaki, aki az aktuális gondolatait megosztaná a szakmáról a szakmának. Lehet, hogy erre nincs is igény, vagy ami rosszabb, hogy igény lenne, de senki nem gondolja, hogy azt ki kéne elégíteni. Vagy ami még rosszabb, hogy lehet, hogy néhány álmodnak ilyen tevékenységről, de képességük és bátorságuk nincs rá és erőfeszítéseket sem akarnak tenni. Végül is mindegy mi az ok, a lényeg, hogy a takaritz.hu jelenleg egy egyedi jelenség. Jelenleg körülbelül 500 rendszeres olvasom, van, ezeknek körülbelül a 40%-ával napi-heti kapcsolatban is vagyok, apró tanácsadói kérdésekben.

Persze vannak még blogok a szakmában, de ezek nem feltétlenül ezt a vonalat követik. Nyilván mindenkinek meg van az elképzelése, hogy mi célból írogat.

Az idei év messze nem úgy alakult, ahogy én szerettem volna. Nem panaszkodom, de nem vagyok elégedett, ezért a jövő évi terveimből egy kicsit visszavettem és szelektáltam. Az sajnos tény, hogy mai napig néhány ember képtelen volt meghozni néhány döntést, amiért az év tervezhetősége számomra nem 100% de ezt is áthidalom.

Nézzük mi történt az idén!

Az első negyedév kemény munkával és kísérletezgetésekkel telt. Indult néhány tanfolyam és volt néhány vállalkozó szellem, aki az autodidakta tanulás útjára lépett, több, kevesebb sikerrel. Minden szakmai szinten volt tanfolyamom részem volt kb. 100 bizonyítvány kiadásában, ezt 100 ember, aki rálépett valamilyen útra, de, hogy rajta is marad, az kórunk nagy kérdése.

Mindez azt jelentette, hogy újragondoltam mind az Intézménytakarító, mind a szakmunkás és a szolgáltatásvezető tananyagot és annak jegyzeteit. Ennek eredményeként, megszületett a Tisztítás-technológiai SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ könyv, ami már a piacon is elérhető. A könyv A5 méretű kemény borítós és 350 oldal. Azonban vannak dolgok, ami kimaradtak belőle, mert a képzésekkel párhuzamosan tartottam néhány tréninget is és ezek tapasztalatai alapján született egy kb. 150 oldalas (A4) munkafüzet is. Így teljes az anyag.

A szakértés ebben az évben döbbenetes méreteket öltött és sajnos ezek között volt húsznál is több apró munka, ami aránytalanul sok időt vett el, ahhoz képest, hogy mennyit fizetett. Összességében nem panaszkodhatom sok izgalmas munka volt és néhány helyen egészen meglepő eredmények születtek. Az idei szakértői munkák során több mint 300 oldalnyi tanulmányt írtam. Az idei legnagyobb szakértői projektemet három hónapja kezdtem és itt aztán még sok minden van hátra.

Az idén megszületett a TAKARÍTÓ SZEKTOR 2017 JELENTÉS és talán lesz jövőre is. A siker mérsékelt volt, de azért rendben van. Persze az adatok sem felemelőek, de hát ezt tudtátok összehozni. Nincs kollektív felelősség, de azért mindenki végig gondolhatja, hogy mit hibázott személy szerint.

Ezek mellett előadtam néhány konferencián és kemény munka folyt az amszterdami kiállítás kapcsán is, mert alakulgat most egy informális közösség, aminek van egy nagyon tág célja és fontos volt, hogy legyenek személyes megbeszélések is.

Nekiugrottam az igazságügyi szakértői projektnek is, de a jogi vizsgán kívül, nincs másra lehetőség, molyt folyik a lobbi munka, hogy a takarítás is legyen hivatalos szakértői terület. Ez azért eltart egy ideig.

A MATISZ halad egy úton, bizonyos dolgokban nem tudott megszületni a megfelelő döntés, sőt semmilyen, ezért erről most nem írnék semmit.

Jövő évi célok!

A blog írása folytatódik, van néhány új ötletem és azt gondolom, hogy erre érdemes energiákat áldozni. Az idén volt egy próbálkozás kitörni a szűk szakmai körből és ez elég jól is sikerült. A rendszeres olvassa a blogot tudja, hogy miről van szó.

A képzések területén azt látom, hogy a jövő a céges projektek irányába viszi a dolgokat, nem nagyon látom, hogy túl sok nyílt tanfolyam indulna. Ez az idén érdekes helyzetet teremt majd, meglátjuk miképpen alakul, de én mindenesetre az egyéni felkészüléseket szorgalmazom. Ennek megfelelően 2019-ban cél, hogy a komplett szakmunkás anyag megjelenjen könyvben. Az, hogy ez 2 könyv legyen vagy 3 még nem eldöntött kérdés.

A szakértés folytatódik, a kör egyre bővül és folyamatban van két nagyobb projekt is. Az élet gondolom itt sem áll meg, haladunk szépen előre. A tervezési rendszer sokat tökéletesedett ebben az évben és sok tapasztalatot gyűjtöttem a képzés és a mindennapi munka során elérhető változások kapcsán is. A jövő úgy látszik, hogy inkább afelé megy, hogy a szakértés és a munkahelyi képzés összefolyik.

A főiskolai és egyetemi képzések talán folytatódnak, ez alapvetően a jelentkezőkön múlik és fel vagyok készülve sok mindenre. Folyamatosan fejlődik egy jegyzetcsomag, ami most már sok olyan dolgot tartalmaz, amivel a szektor egyáltalán nem foglalkozik, pedig kéne. Majd meglátjuk, hogy az új generáció mit lép.

Zárásként, mindenkinek nagy kihívásokat kívánok és igazi elégtételt. Legyen a jövő évetek sokkal nehezebb, mint amilyennek elképzeltétek és legyetek ügyesebbek, ravaszabbak és kitartóbbak annál, amit gondoltok magatokról. Ha ezek bejönnek mindenkinek bőven lesz mit mesélni az unokáknak, mert végül is csak ez számít!

Erőt, s erényt! Ahogyan a Gladiátor mondaná.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#4 - Soltész Barbara2018.12.22. 13:30

Kedves Tibor!

Sikerekben gazdag új évet kívánok!
Szorgalmasan dolgozom,és tervben van a tanulás is ezen a területen!

Köszönöm a blogot!

Barbara

#3 - Cseppentő Tiborné2018.12.21. 23:08

Kedves Tibor!
Kívánok kellemes ünnepeket és B.U.É.K!
Olvasgatom jegyzeteidet,mindre nincs időm!
Emlékeim szerint 2005.évben lett szakma a takarítás.Abban az évben is sokat tanultam/szolg.vez. és ADR.üi./
Visszagondolva nem semmi volt.
Követem a takarításról szóló híreket és most olvastam a vörös mopról,már katalógust is kaptam MESDI-től.Nagyszerű ez a MOP!Nem kell viz és egyebek.
Remélem lesz módom kipróbálni!? /Tudod a jelmondatom:hiszem ha látom./ Üdv.Julika

#2 - Nagy Zoltan2018.12.21. 12:59

Rendszeresen követve a blog-ot, alkalom adodik mások gondjait is megismerni, nem csak a saját problémáinkat látjuk.
Sajnos mi is ugyanabban a hajóban evezünk mint a magyarorszagi takarítócégek többsége, ugyanazok a bajok és a kihivások.
Attól függetlenül, hogy sok esetben a romániai munkaszabályzatnak másképpen kell megfelelni mint azt nálatok várják el, le tudom vonni a megjelent szövegekből azt a következtetést ami lényeges a"túléléshez", mert sajnos olyan időket élünk amik erről szólnak.
Kitartást kivánok a jövőben is a szakmabeliek együvétartozásához vivott harcban.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kivánok.

#1 - BagosiT2018.12.21. 08:48

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk!