Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Csak erős idézetűeknek (17.03.15)

 

Csak erős idézetűeknek (17.03.15)

A 2016-os év vége és 17-eleje rendkívül nehéz volt számomra. Mint láthattátok december óta nem írtam semmit a bogba. A helyzet ma már normalizálódott 7 műtét után újra szabadlábon. Még hátra van egy varratszedés, de hát az már az előzőekhez képest semmiség.

Az elmúlt két hónapban volt időm gondolkodni.

A kollegákkal történt telefonbeszélgetések pedig azt a képet vetítették, miszerint 2005-ben az állam formálisan elismerte a takarítást szakmaként, de ez „mosoly” nem volt őszinte. Alapvetően két dolog is hiányzott a boldogsághoz. Az első, hogy a szakma csak iskola rendszerin kívüli, ami több hátrányt is jelent és a másik a képzés megvalósítása nagyon gyenge lábakon áll, hiszen a szaktanári képzés nincs, és azok az emberek, akik képesek lettek volna garantálni egy bizonyos minőséget, a meglévő törvényi előírások alapján háttérbe lettek szorítva.

Nem érdemes a múlton keseregni.

Na de mi lehet a jövő?

A legnagyobb hiba talán az, hogy a rendszerváltás óta eltelt majd 3 évtized alatt, a takarító cégek nem tudták magukat szakcégként pozícionálni, a szakmaiságot társadalmilag elfogadtatni. Miért? Mert kényelmesebb volt az árharc, mint a nem kis kreativitást igénylő egyéb verseny elemek kitalálása. Egyrészt, másrészt még 10 évvel ezelőtt is úgy tűnt, hogy az árharcnak végtelen tartalékai vannak, hiszen nincs és valószínű nem is lesz szakszervezet, ami ennek gátat tudna emelni. Mára azonban a helyzet megváltozott.

A változás pedig nem hozott jobb helyzetet.

A 2017-es bérek durván nőttek, de a takarító cégek ezért még semmilyen szakmai követelményt nem tudnak érvényesíteni. A társadalom és hát egyénileg a munkavállalók is azt gondolják, hogy a takarításhoz semmiféle tudás nem kel. Ebből a helyzetből a cégvezetőknek is nagyon nehéz lesz jól kijönni és a labda most a vállalkozások térfelén pattog.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - Kovács Zsolt2017.03.30. 18:11

Eltűntek a korábbi,-Facebook-os hozzászólások. Vajon miért? :-(