Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

CleanEurope Varsó, első tapasztalatok

 

CleanEurope Varsó, első tapasztalatok

2007-ben kb. fél év alatt hoztuk létre az EuroSkills verseny szakmai hátterét. Az akkor kialakított elvek ma is működnek. Az tény hogy 2015-ben már WorldSkills bemutatót is tarthatunk (Brazília) sok új feladatot állít elénk. A CleanEurope 2013 is egy ilyen részfeladat.

A CleanEurope versenysorozat (Varsó-Verona-Bukarest-Budapest) célja, hogy megmutassa, hogy ötletet adjon, milyen szakmai elemekből lehet versenyt szervezni és azokat miképpen kell összerakni úgy, hogy az látványos, dinamikus, video-képes, reklámhordozó, szenzációs legyen, és ugyanakkor ne szakadjon el a szakma mindennapjaiban fontos készségektől. Vagyis egy olyan versenyrendszer létrehozása, amely valóban segíti a hétköznapokat és ugyanakkor megmutatja a szakma rejtett szépségeit is.

Másrészről azonban a CleanEurope versenysorozat (Varsó-Verona-Bukarest-Budapest) célja az is, hogy népszerűsítse a szakmai versenyeket Európában és felhívja a figyelmet arra, hogy ha létezik egy EuroSkills mint „fórum” vagy „média”, akkor azt meg kell tölteni valódi szakmai tartalommal, mert különben a céljainkhoz nem, hogy közelebb, hanem fényévekre kerülünk. A legutóbbi EuroSkills versenyen 5 csapat vett részt, ezt legalább 8-ra fel kell emelni.

Az CleanEurope ötlete már a 2012-es EuroSkills során megérett, amikor viták folytak arról, hogy miképpen kell továbbfejleszteni a versenyt. Azt fontos tudni, hogy

  • az EuroSkills és a WorldSkills verseny nemzeti válogatottak versenye, és csak azok az országok vehetnek részt, akik tagjai a szervezetnek. Ezen kívül természetesen nemezeit szinten, más szakmákkal is meg kell vívni a csatát és 24 éves kórhatár van.
  • a CleanEurope takarító cégek versenye és itt végül is arra kell felkészülni, hogy akár 30 csapat is bejelenezhet. Nincs kórhatár.

Ennek megfelelően a CleanEurope alapja az, hogy minimális költségvetésből és lelkes aktivisták segítségével a szakmai vásárok helyszínén létrehozunk egy versenysorozatot. Remélve azt, hogy a szakma elitje az adott vásáron mindenképpen részt vesz, a versenyen való szereplés nem jelent új vagy rendkívüli anyagi terheket. Ugyanakkor jelentős publicitást viszont jelenthet.

A 2012-es nemzeti versenyeken gyűjtött tapasztalatokból kiindulva 2013-ra két versenyszámot vettünk fel: a nyirkos feltörlést 18 négyzetméteren és az alaptisztítást egy 2,5 x 1,25 métere területen modellezve ezzel egy zsúfolt irodát. A szabályok kidolgozásra kerültek és április 26-án Varsóban megszervezésre került az első verseny.

A versenyt 24 és 25-én szabadedzés előzte meg és természetesen a szakértők is kifejtették álláspontjaikat. Ennek megfelelően a szabályzat pár ponton módosult illetve bizonyos pontokon pedig egyértelmű lett. Kialakításra került a pontok követésére és számítására szolgáló Excel táblázat és kialakult egy versenyszervezési gyakorlat. Veronára, most más sokkal jobban leszünk felkészülve.

Az egyik szabályzatváltoztatás az volt, hogy a megérintett, de le nem döntött bábú 30 pontot ér.

A varsói versenyen 5 csapat vett részt: 2 lengyelországi, 1 romániai, 1 magyarországi és 1 olaszországi. Ez így kezdetnek jó és függetlenül attól, hogy külön és nem egy időben futattuk a nyirkos feltörlést és az alaptisztítást, a versenyt 2 óra alatt le is tudtuk bonyolítatni. Ez azt jelenti, hogy a rendszerben bőven van tartalék és akár 8, de párhuzamos versenyzéssel még 16 csapatot is le lehet versenyeztetni 3 - 4 óra alatt, amiben benne lenne a díjkiosztási ünnepély is.

A lengyelországi tapasztalatok szerint egy versenyszám vonatkozásában, ha van 8 csapat van elég szakértő is a lebonyolításra. Bár most a versenyen csak 5 csapat volt és 5 szakértő, az nagyon jól jött ki, hogy a Csicsák Katalin és a Stetner-Nagy Orsolya személyében még volt két plusz szakértőnk.

Mindent összevetve, sokat tanultunk és sokkal nyugodtabban tekintünk Verona felé.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!