CleanEurope Varsó, első tapasztalatok

 

CleanEurope Varsó, első tapasztalatok

2007-ben kb. fél év alatt hoztuk létre az EuroSkills verseny szakmai hátterét. Az akkor kialakított elvek ma is működnek. Az tény hogy 2015-ben már WorldSkills bemutatót is tarthatunk (Brazília) sok új feladatot állít elénk. A CleanEurope 2013 is egy ilyen részfeladat.

A CleanEurope versenysorozat (Varsó-Verona-Bukarest-Budapest) célja, hogy megmutassa, hogy ötletet adjon, milyen szakmai elemekből lehet versenyt szervezni és azokat miképpen kell összerakni úgy, hogy az látványos, dinamikus, video-képes, reklámhordozó, szenzációs legyen, és ugyanakkor ne szakadjon el a szakma mindennapjaiban fontos készségektől. Vagyis egy olyan versenyrendszer létrehozása, amely valóban segíti a hétköznapokat és ugyanakkor megmutatja a szakma rejtett szépségeit is.

Másrészről azonban a CleanEurope versenysorozat (Varsó-Verona-Bukarest-Budapest) célja az is, hogy népszerűsítse a szakmai versenyeket Európában és felhívja a figyelmet arra, hogy ha létezik egy EuroSkills mint „fórum” vagy „média”, akkor azt meg kell tölteni valódi szakmai tartalommal, mert különben a céljainkhoz nem, hogy közelebb, hanem fényévekre kerülünk. A legutóbbi EuroSkills versenyen 5 csapat vett részt, ezt legalább 8-ra fel kell emelni.

Az CleanEurope ötlete már a 2012-es EuroSkills során megérett, amikor viták folytak arról, hogy miképpen kell továbbfejleszteni a versenyt. Azt fontos tudni, hogy

  • az EuroSkills és a WorldSkills verseny nemzeti válogatottak versenye, és csak azok az országok vehetnek részt, akik tagjai a szervezetnek. Ezen kívül természetesen nemezeit szinten, más szakmákkal is meg kell vívni a csatát és 24 éves kórhatár van.
  • a CleanEurope takarító cégek versenye és itt végül is arra kell felkészülni, hogy akár 30 csapat is bejelenezhet. Nincs kórhatár.

Ennek megfelelően a CleanEurope alapja az, hogy minimális költségvetésből és lelkes aktivisták segítségével a szakmai vásárok helyszínén létrehozunk egy versenysorozatot. Remélve azt, hogy a szakma elitje az adott vásáron mindenképpen részt vesz, a versenyen való szereplés nem jelent új vagy rendkívüli anyagi terheket. Ugyanakkor jelentős publicitást viszont jelenthet.

A 2012-es nemzeti versenyeken gyűjtött tapasztalatokból kiindulva 2013-ra két versenyszámot vettünk fel: a nyirkos feltörlést 18 négyzetméteren és az alaptisztítást egy 2,5 x 1,25 métere területen modellezve ezzel egy zsúfolt irodát. A szabályok kidolgozásra kerültek és április 26-án Varsóban megszervezésre került az első verseny.

A versenyt 24 és 25-én szabadedzés előzte meg és természetesen a szakértők is kifejtették álláspontjaikat. Ennek megfelelően a szabályzat pár ponton módosult illetve bizonyos pontokon pedig egyértelmű lett. Kialakításra került a pontok követésére és számítására szolgáló Excel táblázat és kialakult egy versenyszervezési gyakorlat. Veronára, most más sokkal jobban leszünk felkészülve.

Az egyik szabályzatváltoztatás az volt, hogy a megérintett, de le nem döntött bábú 30 pontot ér.

A varsói versenyen 5 csapat vett részt: 2 lengyelországi, 1 romániai, 1 magyarországi és 1 olaszországi. Ez így kezdetnek jó és függetlenül attól, hogy külön és nem egy időben futattuk a nyirkos feltörlést és az alaptisztítást, a versenyt 2 óra alatt le is tudtuk bonyolítatni. Ez azt jelenti, hogy a rendszerben bőven van tartalék és akár 8, de párhuzamos versenyzéssel még 16 csapatot is le lehet versenyeztetni 3 - 4 óra alatt, amiben benne lenne a díjkiosztási ünnepély is.

A lengyelországi tapasztalatok szerint egy versenyszám vonatkozásában, ha van 8 csapat van elég szakértő is a lebonyolításra. Bár most a versenyen csak 5 csapat volt és 5 szakértő, az nagyon jól jött ki, hogy a Csicsák Katalin és a Stetner-Nagy Orsolya személyében még volt két plusz szakértőnk.

Mindent összevetve, sokat tanultunk és sokkal nyugodtabban tekintünk Verona felé.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!