Be kell látni, hogy ez így nem mehet

 

Be kell látni, hogy ez így nem mehet

Az igény a rendcsinálásra hatalmasabb, mint valaha viszont a cselekvés irányai kaotikusak. Tehát rend akkor lesz, ha rendet rakunk. Nincs értelme másra mutogatni, mert ami megtörtént az megtörtént. Azonban ha rendet akarunk rakni és mielőtt ezt megtesszük, körülnézünk a világban, akkor a renddel kapcsolatban csak egy modellt fogunk látni.

Ez a modell pedig mindenhol a világban arra épül, hogy a takarítóiparban van:

1)     Egy gyenge jogi szabályozás. A takarítással általában minden országban kevés törvény létezik. Ami lényeges, hogy a fejlett társadalmakban sincs igény arra, hogy ez jobban legyen szabályozva. A takarítás csak bizonyos területeken van szabályozva, mint az egészségügy, élelmiszeripar (HACCP), HORECA. Ez körülbelül nálunk is így van.

2)      Van egy munkaadó – munkavállaló egyensúlyi helyezet, amit az állam garantál, és a piac elismer. Ez mi nem is értjük!

3)      Egy erős szakmai szabályozás a szakmával kapcsolatban mindenféle szabályokkal és törvényekkel kapcsolatban. Ez a legerősebb azokban az országokban ahol kamarák vagy erős szakmai szövetségek vannak. A képzés jelentősége nagy és különböző korlátozások is kötődnek hozzá. A piacra lépés pedig nem egyszerű. Mi ennek az útnak az elején vagyunk.

4)     Van egy erős, jól definiált szakmapolitikai irányelv rendszer. Ide tartozik a piacvédelem is. Ez meglepően fejlett minden Nyugat-európai országban. Továbbá fontos kérdés, hogy a piac szereplői ezeket a szabályozásokat nagyon jól ismerik és tényleg ezek alapján működnek. Ennek a következetességnek pedig igen komoly nevelő hatása van a megbízókra. Mi ennek az útnak az elején vagyunk, vannak már eredményeink. Ugyanakkor, nagyon erős a gyanú arra, hogy ha elébb lennénk az irányelvek alkalmazása átlépné-e a kritikus tömeget?

5)     Van egy önkéntes alapon működő minősítési rendszer, amit viszont a megbízók komolyan vesznek, mert mind szakmailag, mind pedig szakmapolitikailag biztos alapokon áll. Na ebből nincs még semmi!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Ritz Tibor2013.03.19. 14:30

6. pont nem kell, mert a 4.-ben van.

#1 - Balogh László2013.03.19. 12:13

"Nincs értelme másra mutogatni, mert ami megtörtént az megtörtént."
Ezzel nem értek eggyet.

Nagyon fontos a múlttal szembenézés, az érdemek elismerése, a hibák feltárása, tanulságok megértése a jövő számára.
Ez a kiinduló pont.

A felvázolt modellből kimaradt a 6) pont.

Van egy önkéntes alapon működő reprezentatív, országos szakmai szövetség, amely összefogja a szakmát és avalóban képviseli a tagvállalkozások érdekeit.