Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Be kell látni, hogy ez így nem mehet

 

Be kell látni, hogy ez így nem mehet

Az igény a rendcsinálásra hatalmasabb, mint valaha viszont a cselekvés irányai kaotikusak. Tehát rend akkor lesz, ha rendet rakunk. Nincs értelme másra mutogatni, mert ami megtörtént az megtörtént. Azonban ha rendet akarunk rakni és mielőtt ezt megtesszük, körülnézünk a világban, akkor a renddel kapcsolatban csak egy modellt fogunk látni.

Ez a modell pedig mindenhol a világban arra épül, hogy a takarítóiparban van:

1)     Egy gyenge jogi szabályozás. A takarítással általában minden országban kevés törvény létezik. Ami lényeges, hogy a fejlett társadalmakban sincs igény arra, hogy ez jobban legyen szabályozva. A takarítás csak bizonyos területeken van szabályozva, mint az egészségügy, élelmiszeripar (HACCP), HORECA. Ez körülbelül nálunk is így van.

2)      Van egy munkaadó – munkavállaló egyensúlyi helyezet, amit az állam garantál, és a piac elismer. Ez mi nem is értjük!

3)      Egy erős szakmai szabályozás a szakmával kapcsolatban mindenféle szabályokkal és törvényekkel kapcsolatban. Ez a legerősebb azokban az országokban ahol kamarák vagy erős szakmai szövetségek vannak. A képzés jelentősége nagy és különböző korlátozások is kötődnek hozzá. A piacra lépés pedig nem egyszerű. Mi ennek az útnak az elején vagyunk.

4)     Van egy erős, jól definiált szakmapolitikai irányelv rendszer. Ide tartozik a piacvédelem is. Ez meglepően fejlett minden Nyugat-európai országban. Továbbá fontos kérdés, hogy a piac szereplői ezeket a szabályozásokat nagyon jól ismerik és tényleg ezek alapján működnek. Ennek a következetességnek pedig igen komoly nevelő hatása van a megbízókra. Mi ennek az útnak az elején vagyunk, vannak már eredményeink. Ugyanakkor, nagyon erős a gyanú arra, hogy ha elébb lennénk az irányelvek alkalmazása átlépné-e a kritikus tömeget?

5)     Van egy önkéntes alapon működő minősítési rendszer, amit viszont a megbízók komolyan vesznek, mert mind szakmailag, mind pedig szakmapolitikailag biztos alapokon áll. Na ebből nincs még semmi!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Ritz Tibor2013.03.19. 14:30

6. pont nem kell, mert a 4.-ben van.

#1 - Balogh László2013.03.19. 12:13

"Nincs értelme másra mutogatni, mert ami megtörtént az megtörtént."
Ezzel nem értek eggyet.

Nagyon fontos a múlttal szembenézés, az érdemek elismerése, a hibák feltárása, tanulságok megértése a jövő számára.
Ez a kiinduló pont.

A felvázolt modellből kimaradt a 6) pont.

Van egy önkéntes alapon működő reprezentatív, országos szakmai szövetség, amely összefogja a szakmát és avalóban képviseli a tagvállalkozások érdekeit.