Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Az igazság az aranylépésekről

 

Az igazság az aranylépésekről

Amikor 15 évvel ezelőtt elindult a takarító képzés nagyon fontosnak tartottam, hogy a technológiai fegyelem kiemelt helyet kapjon benne. Akkor még csak 7 – 8 éves takarítási tapasztalatom az volt, hogy ez a legfontosabb kérdéskör. Azonban ami a korabeli szakirodalomban fellelhető volt, nekem nagyon kevésnek tűnt. Ezért aztán egy kicsit továbbgondoltam a hatásmechanizmusok rendszerét és rájöttem egy fontos törvényszerűségre.

Ez a törvényszerűség nem más mind az aranylépések rendszere, vagyis a tisztítás-technológiában maximum 4 eljárás típus lehet és ezek sorrendje mindig ugyanaz. Az aranylépés tehát eljárás, ami azt jelenti, hogy ábrázolható egy szinergia körrel (hatásképlet). Továbbá legalább 2 eljárás alkot egy technológiát.

Így hát a 2000-ben induló KonfirMATISZ képzések már tartalmazták az aranylépések és a technológiai fegyelem mátrixot. Ez a mátrix még 2007-ben is változatlanul jelent meg a „Takarítás lépésről lépésre” könyvben.

2012-ben azonban ezt újra gondoltam és egy kicsit továbbfejlesztettem. Új piktogramok is készültek ezzel kapcsolatban és megjelentettem egy új mátrixot is, ahol már nem csak az számít, hogy egy adott aranylépésben egy adott hatásmechanizmus van vagy nincs, hanem az is, hogy az pontosan milyen és adott esetben az is, hogy milyen eszközzel lehet azt megvalósítani.

2012-ben a Bogdán, Csordás, Pataki csapat is megjelentettet, egy könyvet, mely szinte a 2007-es „Takarítás lépésről lépésre” könyv újrakiadása volt. Például a szennyeződés vagy az elsődleges kockázatok fejezethez hozzá se nyúltak és itt még az aranylépések is aranylépések voltak, bár az új piktogramokat még nem merték alkalmazni. 2014-ben újra kiadták a könyvet és akkor már csak eljárásokról beszélnek, az aranylépések kifejezést már nem merték alkalmazni.

Természetesen én továbbra is aranylépésként tanítom a kötelező eljárásokat és már több mint 1200 tanuló megismerkedhetett a gyémántszabályokkal is, ami az aranylépések összefüggésrendszerét írja le. Ezekből ma már elkészültek a képzésben nagy segítséget jelentő plakátok is amelyek a Tisztítás-technológiai tudományok Intézete honlapján megvásárolhatók.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!