Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Az első hét zárása

 

Az első hét zárása

Ez cikk most egy 5.000 Forintos ajándékot is jelent neked. A statisztikák azt mutatják, hogy első héten két dolog az, ami rendkívül népszerű. Az egyik a költségvetés kérdésköre és a másik pedig az újévi fogadalom. Izgalmas azonban, hogy miközben ez a két téma a legnépszerűbb, és a számok (cikkek megnyitása) tényleg lenyűgözőek, csak még nem látszik az elköteleződés.

A költségvetés témaköre nagyon sokatokat felizgatott, remélem jó és hasznos tréning lesz majd belőle. Mivel két nap egymásután  két kulcsprogram is lesz, gondoltam január 20-án este csinálhatnánk egy kis közös vacsora happeninget, mert biztos lesznek olyan témák is, amelyek már nem férnek bele a tréning 8 órájában és/vagy ezek leginkább fehér asztalnál való kitárgyalásra lennének alkalmasak. Meg hát a vidéki szaktársakat is arra kapacitálnám, hogy szánjanak rá két napot erre a 3 dologra, mert szerintem igen nagyon megérné. A KBT rendezvényről részletesen a MATISZ oldalán olvashatsz. 

Nem utolsó sorban pedig lesz egy negyedik program is, a MATISZ felkent szakértőinek lesz egy hivatalos évindító ebédje, a közbeszerzési reggelit követően. Így hát a január 20 – 21 egy rendkívül komplex eseménysorozat lesz.

Ha esetleg valakit még nem győztem meg erről, akkor gondoljon arra, hogy a két nap alatt át fogja látni a FŐTÁBLA rendszerét és pontosan érteni fogja, hogy mi, mivel függ össze és hogyan. Ehhez hozzájön ugye az is, hogy a beprogramozott Excel fájlt mindenki megkapja és lesz egy saját, jó kis költségvetés készítő programja is.

Ha valaki megérti a költségvetés szerkezetét pontosan érteni fogja azt is, hogy milyen sarokszámok, pontosan mit jelentenek egy ajánlatban. Rá fog jönni, hogy a számok nem egyszerűen minél nagyobbak vagy minél kisebbek kell, hogy legyenek, hanem vannak optimális sávok.

Jelentkezés a tréningre

A szakmaiság lényege éppen az, hogy hogyan tudjuk az eldönteni, hogy egy ajánlat valóban egy teljesíthető és jó eredménnyel kecsegtető ajánlat. Továbbá amikor bírálati szempontokról beszélünk, akkor pontosan lehet majd látni azt is, hogy melyek azok a szempontok, amelyek nem alkalmasak a bírálatra viszont jók a küszöbfeltételek megjelenítésére.

Gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy a szakmai alkalmassághoz – amit jelenleg már szinte mindenki ki tud játszani – kevés a néhány szakmunkás bizonyítvány felmutatása, annak reális beállításához sokkal több kell. Itt alapvetően a referencia is előtérbe kerülhet de, rendkívül fontos, hogy az miként lesz az szabályozva. Ezért az első és legfontosabb kérdés, hogy a szakma villámgyorsan összerakja azokat a valóságot megjelenítő feltételeket, és amiket könnyen lehet objektíven ellenőrizni, amelyek majd kategorizálják a szolgáltató cégeket.

Ez egy hatalmas munka lesz és nincs rá sok idő.

Ezután pedig rendkívül gyorsan kell meghatározni azokat a szempontokat és sarokszámokat, amelyek a bírálatra alkalmasak. Tehát a január 20 – 21 komplex tréning és megbeszélés jelentősége abban rejlik, hogy először számba vegyük/megismerjük az összefüggésrendszert és azokat a kulcsszámokat, amelyek használhatóak az alkalmassági feltételek megállapításánál és azokat, amelyek bírálati tényezők lehetnek, ez egy pusztán szakmai kérdés. Aztán fehér asztalnál megeszelhetjük ennek a szakmapolitikai realitásait először csak kötetlenül, de aztán másnap reggel már szorosabb „kört” huzatunk a tények köré. Ez viszont már szakmapolitika. Végezetül pedig az ebédnél a MATISZ szakértői megállapodásra juthatnak, hogy mindezekből miképpen lesz egy egységes MATISZ irányelv. Ez pedig már egy konkrét munkaterv.

Amire én külön is készülök

Tegnap és ma Pongor-Juhász Attila tréningjén (itt az 5.000-os ajándék) veszek részt és az célom, hogy jobb legyek célkitűzésben és nem csak abban, hanem abban is, hogy ezek a célok miképpen fognak megvalósulni. Az újévi fogadalom rendszere, amit az idén vezettem be, nem feltétlenül csak az újévi fogadalomról szól, hanem arról, ha bármikor kitűzöl egy bármilyen célt, akkor mit és hogyan tudok segíteni neked abban, hogy azt ténylegesen meg is valósítsd. Ma még én edzek a témában, de hétfőn jelentkezem egy átfogó cikkel.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!