• ask the expert
  • Szolgvez könyv
  • Szolgáltatások és termékek megrendelése

Az aktuális időzitett bombánk

 

Az aktuális időzitett bombánk

A már 2012 szeptember 1-től hatályos modul rendszer az alapja minden az országos képzési rendszerbe szereplő szakmai és vizsgakövetelménynek. Ebben a rendszerben jelenleg 1451 modul és annak vázlatos leírása található, amiből az aktuális szakmai modultérkép szerint 4 határozza meg a tisztítás-technológiai szakmunkás szakmai és vizsgakövetelményeit.

Az anyagban mindenhol belinkeltem az ide vonatkozó dokumentumot, ezért aki át akarja látni ezt a helyzetet, szánjon időt azok áttekintésére is.

217_2012_viii_9_korm_rend_modulok.pdf jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy meghatározza a szakmák közti átjárhatóságot, de ugyanakkor arra is alkalmas, hogy egy adott szakmához szüksége tudás nagyságrendje összehasonlítható legyen más szakmák tudás nagyságrendjével és ennek megfelelően aztán adott esetben így ki számolható a szükséges képzési óraszám is.

A mi szempontunkból azonban ennek van egy másik nézőpontja is, mert ezen a rendszeren keresztül tudunk majd érvelni azzal kapcsolatban is, hogy mi a helyzet azokkal a modulokkal, amelyek szerintünk részei a szakmánknak, de jelenleg nem kerültek be az új szakmai és vizsgakövetelmények rendszerébe, illetve nem egyértelmű módon vannak ott.

A jelenlegi szakmai és vizsgakövetelmény a következő modulokat tartalmazza:

Az első kérdés az, hogy a jó-e az nekünk, hogy a 11258-12 Tisztítás-technológia tevékenységek modul egyetlen más szakmában sem jelenik meg? Mert, hogy az nem ártana, ha bizonyos dolgokat más szakmákban is tanítanának, ugyanis sok helyen nem ártana, ha a festő, kőműves, villanyszerelő, fertőtlenítő-sterilező vagy segédrestaurátor tisztában lenne bizonyos alapfogalmakkal.

Aztán további kérdés, hogy jó-e az, hogy a tisztítás-technológia tevékenységei egyetlen modulban van összezsúfolva? Mert végignézve a többi modult, egyik sem tartalmaz annyi tudásanyagot, mint ez és ezért ez célszerű lenne a MATISZ IR003-as irányelve szerint több modulra szétszedni és kiszűrni az átfedéseket, mert a fertőtlenítést lefedi a 11130-12-fertotlenites.pdf modul. Illetve az elsősegélynyújtást a 11493-12 Alapvető elsősegélynyújtás tűz- és környezetvédelem. Mindezekből az következik, hogy ez a modul alapos átvizsgálása nem történt meg és ez alapjaiban érinti majd az új képzést és a vizsgáztatást. Nem beszélve az emelt óraszámokról, amit meg kell tölteni tartalommal.

Mindezeken kívül, ha tüzetesen átnézzük a 1451 modult, akkor még biztosan találunk néhányat, amit célszerű lenne beépíteni a tisztítás-technológiai szakmunkás szakmai és vizsgakövetelményeibe, ilyen például a textiltisztítás 11370-12-textiltisztitas.pdf, de ugyanakkor felmerül az is, hogy pontos választ kell arra adni, hogy végül is ki a tisztítás-technológiai szakmunkás a cég hierarchiai rendszerébe és jó-e az, hogy most csak ez a pozíció van definiálva az országos képzési rendszerben? Továbbá az is nagy kérdés, hogy a modulok között elég sok átfedés van és maguknak moduloknak a leírása is elég felületes.

Ahhoz, hogy ezen túllépjünk és a vita érthető legyen mindenki számára, fontos megismerni egy rendszert, aminek a neve EQF eqf-ekkr_szintleiras.pdf, amit még 2008-ban fogadtak el, és aminek célja, hogy egy szakma, vagy szakterület elvárásai (tudás, készségek és kompetenciák) be legyenek sorolva egy egységes követelmény keretrendszerbe és ezáltal áttekinthetőek legyenek. A rendszer a képességeket 8 osztályba sorolja és nagyon fontos kérdés, hogy ez a mi szakmánk szintjén, hogyan fogjuk kezelni. Ugyanis, ha jól végiggondoljuk, a takarítócégek minden szinten használnak embereket és szakembereket, persze nem mindenki és nem egyformán. Éppen ez az egyik tevékenység, amit most a Leonardo legjobb gyakorlat program során végzünk.

Ennyit erről gondolatébresztőnek, így a hétvégére. Ami fontos, hogy ez a témakör az egyik meghatározó szempont abban a vonatkozásban, hogy a hatóságok és a piac valódi és komoly szakmának tekintse a tisztítás-technológiát. Ennek pedig direkt összefüggése van a szolgáltatási árakkal. Ezért nevezem ezt időzített bombának!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai szótár

Ki a SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ?

Hozzá beosztott személyzet segítségével egy dokumentált, integrált és bizalmi szolgáltatás keretén belül, egy előre meghatározott területen az oda nem tartozó és ott különböző kockázatokat jelentő anyagok eltávolítását, vagy távoltartását vezetőként tervezi, szervezi és irányítja, továbbá fejleszti a felügyelete alatt lévő végrehajtó állományt és ezáltal a szolgáltatás eredményességét és hatékonyságát. 

Mi a munkalap?

Az a dokumentum, ami a munkatervet szétszedi egy személy feladataira. A munkalap mindig kizárólagosan egy személy feladatait tartalmazhatja.

Mik a tisztasági szintek?

Egy terület tisztasága, a tisztasági szinttel határozható meg a szerint, hogy milyen jellegű feladatokat kell végezni, ahhoz, hogy a vizsgált terület tiszta legyen. Tiszta szintről akkor beszélünk ha a megrendelő elégedett és jogszabályi feltétel sincs ami nem volt kielégítve. A Napi takarítási szint, az állapot, amikor egyszerű napi takarítási technológiákkal elérhető a Tiszta szint. Továbbá vannak még Átmeneti takarítási és Alaptisztítási szintek is. Ha a vizsgált felületek karbantartást is igényelnek Szanálási szintről beszélünk. Ezen kívül még van két speciális szint mint az Életveszélyes és a Halálos. Utóbbiak a szennyezettség sajátosságaira engednek következtetni.

Mi a kellősítés?

A "kellősítés" a tapadó szennyeződések eltávolítást jelenti, amennyiben azok mechanikus úton tisztítószer alkalmazása nélkül kerülnek eltávolításra, már az I. számú aranylépésben. A kellősítés-ek mind eljárások, egy külön osztály alkotnak (2) és mindegyikük környezetbarát eljárásnak számít. Tapadó vagy vegyi szennyeződések eltávolítása mechanikus módszerekkel, tisztítószer felhasználása nélkül. Például: kaparás, roncsolás, szárazjeges vagy gőzös tisztítás.

Mi a belső tanúsítvány?

Ha a Munkalapra a munkalap tulajdonosa feljegyzést tesz, vagyis felelőssége tudatában leigazolja, hogy az ott rögzített munkát elvégezte, akkor a Munkalap nevet vált és Belső tanúsítvány lesz. A Belső tanúsítványon további személyek is rögzíthetik a munka eredményével kapcsolatos véleményüket, a minőségmérési szabályozás szerint. A Belső tanúsítvány azé, akinek a nevére kiállították, azonban annak másolatát elektronikusan el kell juttatni a megadott helyre, ugyanis ez a dokumentum képezi a Teljesítési igazolás alapját és egyben képezheti a bérszámfejtés alapját is.