Az aktuális időzitett bombánk

 

Az aktuális időzitett bombánk

A már 2012 szeptember 1-től hatályos modul rendszer az alapja minden az országos képzési rendszerbe szereplő szakmai és vizsgakövetelménynek. Ebben a rendszerben jelenleg 1451 modul és annak vázlatos leírása található, amiből az aktuális szakmai modultérkép szerint 4 határozza meg a tisztítás-technológiai szakmunkás szakmai és vizsgakövetelményeit.

Az anyagban mindenhol belinkeltem az ide vonatkozó dokumentumot, ezért aki át akarja látni ezt a helyzetet, szánjon időt azok áttekintésére is.

217_2012_viii_9_korm_rend_modulok.pdf jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy meghatározza a szakmák közti átjárhatóságot, de ugyanakkor arra is alkalmas, hogy egy adott szakmához szüksége tudás nagyságrendje összehasonlítható legyen más szakmák tudás nagyságrendjével és ennek megfelelően aztán adott esetben így ki számolható a szükséges képzési óraszám is.

A mi szempontunkból azonban ennek van egy másik nézőpontja is, mert ezen a rendszeren keresztül tudunk majd érvelni azzal kapcsolatban is, hogy mi a helyzet azokkal a modulokkal, amelyek szerintünk részei a szakmánknak, de jelenleg nem kerültek be az új szakmai és vizsgakövetelmények rendszerébe, illetve nem egyértelmű módon vannak ott.

A jelenlegi szakmai és vizsgakövetelmény a következő modulokat tartalmazza:

Az első kérdés az, hogy a jó-e az nekünk, hogy a 11258-12 Tisztítás-technológia tevékenységek modul egyetlen más szakmában sem jelenik meg? Mert, hogy az nem ártana, ha bizonyos dolgokat más szakmákban is tanítanának, ugyanis sok helyen nem ártana, ha a festő, kőműves, villanyszerelő, fertőtlenítő-sterilező vagy segédrestaurátor tisztában lenne bizonyos alapfogalmakkal.

Aztán további kérdés, hogy jó-e az, hogy a tisztítás-technológia tevékenységei egyetlen modulban van összezsúfolva? Mert végignézve a többi modult, egyik sem tartalmaz annyi tudásanyagot, mint ez és ezért ez célszerű lenne a MATISZ IR003-as irányelve szerint több modulra szétszedni és kiszűrni az átfedéseket, mert a fertőtlenítést lefedi a 11130-12-fertotlenites.pdf modul. Illetve az elsősegélynyújtást a 11493-12 Alapvető elsősegélynyújtás tűz- és környezetvédelem. Mindezekből az következik, hogy ez a modul alapos átvizsgálása nem történt meg és ez alapjaiban érinti majd az új képzést és a vizsgáztatást. Nem beszélve az emelt óraszámokról, amit meg kell tölteni tartalommal.

Mindezeken kívül, ha tüzetesen átnézzük a 1451 modult, akkor még biztosan találunk néhányat, amit célszerű lenne beépíteni a tisztítás-technológiai szakmunkás szakmai és vizsgakövetelményeibe, ilyen például a textiltisztítás 11370-12-textiltisztitas.pdf, de ugyanakkor felmerül az is, hogy pontos választ kell arra adni, hogy végül is ki a tisztítás-technológiai szakmunkás a cég hierarchiai rendszerébe és jó-e az, hogy most csak ez a pozíció van definiálva az országos képzési rendszerben? Továbbá az is nagy kérdés, hogy a modulok között elég sok átfedés van és maguknak moduloknak a leírása is elég felületes.

Ahhoz, hogy ezen túllépjünk és a vita érthető legyen mindenki számára, fontos megismerni egy rendszert, aminek a neve EQF eqf-ekkr_szintleiras.pdf, amit még 2008-ban fogadtak el, és aminek célja, hogy egy szakma, vagy szakterület elvárásai (tudás, készségek és kompetenciák) be legyenek sorolva egy egységes követelmény keretrendszerbe és ezáltal áttekinthetőek legyenek. A rendszer a képességeket 8 osztályba sorolja és nagyon fontos kérdés, hogy ez a mi szakmánk szintjén, hogyan fogjuk kezelni. Ugyanis, ha jól végiggondoljuk, a takarítócégek minden szinten használnak embereket és szakembereket, persze nem mindenki és nem egyformán. Éppen ez az egyik tevékenység, amit most a Leonardo legjobb gyakorlat program során végzünk.

Ennyit erről gondolatébresztőnek, így a hétvégére. Ami fontos, hogy ez a témakör az egyik meghatározó szempont abban a vonatkozásban, hogy a hatóságok és a piac valódi és komoly szakmának tekintse a tisztítás-technológiát. Ennek pedig direkt összefüggése van a szolgáltatási árakkal. Ezért nevezem ezt időzített bombának!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!