Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Áttörés

 

Áttörés

Kb. 10 évvel a takarítás állami elismerését követően a szakma a legnagyobb átalakítást készítette elő. Minden változtatás, még nem futott át az állami gépezeten, de az áttörés megtörtént és kettévált a képzés. Megszületett a gyakorlati szempontból a legfontosabb szakmai szint szabályozása.

Már többször írtam a témáról, de most abból a szempontból vált izgalmassá a helyzet, hogy a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete zöld lámpát kapott a „Betanított takarító”képzések szervezésére.A betanított takarítóra a nyilvántartásba vételi számuk: E-000131/2014/B001, nyilvántartásba vétel időpontja: 2015. október 13.

Előzmények

A több hónapos szakmai egyeztetést követően, az OKJ változása még nem következett be, de minden résztvevő egyetértett abban, hogy a Tisztítás-technológiai szakmunkás követelményrendszere, miközben fontos, hogy továbbra is magas szinten legyen, túl magas a takarítóipar legjelentősebb létszámban foglalkoztatott munkavállalói számára. Ez magyarul azt jelenti, hogy a napi takarítást végző kb. 50 – 60 ezer vagy esetleg még több munkavállaló csak kézi eszközöket használ és néhány egyszerűbb gépet mind a porszívó, gőzfejlesztő vagy hideg vizes nagynyomású mosó. Tehát nincs szüksége a szakmunkás szintű tudásra.

Az okj szintű Tisztítás-technológiai szakmunkás szint az előbbi körben lényegesebben magasabb a szükségesnél, a munkáltatok nem látják értelmét ennek a képzésnek. Mivel azonban hivatalosan elismert alacsonyabb szintű – ami valóban a napi takarítást fedi le – nincs a piacon, a megrendelők sem igénylik és várják el. Ezért aztán ennek az eredménye az, hogy azok a munkavállalók, akik a napi takarításban dolgoznak, semmilyen képzést nem kapnak.

Abban is mindenki egyetértett, hogy mégis csak fontos lenne a képzés ezen az alapszinten is, hiszen ezek a munkavállalók rendkívül sok másodlagos és járulékos kockázatot jelentenek.

Megoldás tehát az, hogy a szakmunkást két szintre kell osztani. Mivel azonban az okj átalakítása nem egyszerű feladat és nem is gyors ezért áthidaló megoldásként megjelent egy új követelményforma az ügynevezett B körös képzések. Ennek ugyanolyan követelményrendszere van mind az okj-nak és a képzési intézmények ugyanúgy engedélyt kell, hogy szerezzenek, ha ilyen képzést akarnak bonyolítani. Bizonyos értelemben a B körös követelményeket az OKJ előszobájának is tekinthetjük, mert ha itt beválik egy képzés, akkor meg van a lehetősége, hogy könnyedén átkerüljön az okj-ba, vagyis az A körbe.

Mindezeket összefoglalva megszületett a lehetőség egy hivatalos képzésre, aminek most „Betanított takarító” a neve és 160 órában képezzük. A 160 óra 70%-a gyakorlat és 30% elmélet.

A tanfolyam tematikája itt megtekinthető: tartalom-1.pdf

Díj és jelentkezés

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!