Áttörés

 

Áttörés

Kb. 10 évvel a takarítás állami elismerését követően a szakma a legnagyobb átalakítást készítette elő. Minden változtatás, még nem futott át az állami gépezeten, de az áttörés megtörtént és kettévált a képzés. Megszületett a gyakorlati szempontból a legfontosabb szakmai szint szabályozása.

Már többször írtam a témáról, de most abból a szempontból vált izgalmassá a helyzet, hogy a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete zöld lámpát kapott a „Betanított takarító”képzések szervezésére.A betanított takarítóra a nyilvántartásba vételi számuk: E-000131/2014/B001, nyilvántartásba vétel időpontja: 2015. október 13.

Előzmények

A több hónapos szakmai egyeztetést követően, az OKJ változása még nem következett be, de minden résztvevő egyetértett abban, hogy a Tisztítás-technológiai szakmunkás követelményrendszere, miközben fontos, hogy továbbra is magas szinten legyen, túl magas a takarítóipar legjelentősebb létszámban foglalkoztatott munkavállalói számára. Ez magyarul azt jelenti, hogy a napi takarítást végző kb. 50 – 60 ezer vagy esetleg még több munkavállaló csak kézi eszközöket használ és néhány egyszerűbb gépet mind a porszívó, gőzfejlesztő vagy hideg vizes nagynyomású mosó. Tehát nincs szüksége a szakmunkás szintű tudásra.

Az okj szintű Tisztítás-technológiai szakmunkás szint az előbbi körben lényegesebben magasabb a szükségesnél, a munkáltatok nem látják értelmét ennek a képzésnek. Mivel azonban hivatalosan elismert alacsonyabb szintű – ami valóban a napi takarítást fedi le – nincs a piacon, a megrendelők sem igénylik és várják el. Ezért aztán ennek az eredménye az, hogy azok a munkavállalók, akik a napi takarításban dolgoznak, semmilyen képzést nem kapnak.

Abban is mindenki egyetértett, hogy mégis csak fontos lenne a képzés ezen az alapszinten is, hiszen ezek a munkavállalók rendkívül sok másodlagos és járulékos kockázatot jelentenek.

Megoldás tehát az, hogy a szakmunkást két szintre kell osztani. Mivel azonban az okj átalakítása nem egyszerű feladat és nem is gyors ezért áthidaló megoldásként megjelent egy új követelményforma az ügynevezett B körös képzések. Ennek ugyanolyan követelményrendszere van mind az okj-nak és a képzési intézmények ugyanúgy engedélyt kell, hogy szerezzenek, ha ilyen képzést akarnak bonyolítani. Bizonyos értelemben a B körös követelményeket az OKJ előszobájának is tekinthetjük, mert ha itt beválik egy képzés, akkor meg van a lehetősége, hogy könnyedén átkerüljön az okj-ba, vagyis az A körbe.

Mindezeket összefoglalva megszületett a lehetőség egy hivatalos képzésre, aminek most „Betanított takarító” a neve és 160 órában képezzük. A 160 óra 70%-a gyakorlat és 30% elmélet.

A tanfolyam tematikája itt megtekinthető: tartalom-1.pdf

Díj és jelentkezés

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!