Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Amszterdam 2014 május 6-9

 

Amszterdam 2014 május 6-9

Az ISSA-INTERCLEAN 2014-ben a 25. alkalommal megrendezett vásár, kiállítás lesz. Ez egy olyan jubileum, ami méltó ünneplést érdemel, rengeteg szakembert vonz majd, és aki ott a programokon megjelenik, nagyon sokat kaphat. Többet, mint amit ma elképzelhet.

Mi nagyon komolyan készülünk, mert a kiáltás mellett konferenciák, szemináriumok és két verseny is lesz. Olyan szakmai program, amit nem szabad kihagyni. Amennyiben bárkit érdekel, hogy miképpen vehet részt a rendezvényen, azt most jelentkezzen, mert minden idők legnagyobb vására lesz májusban és ez rányomja a bélyegét mind a repülőjegyekre, mind pedig a szálóda árakra. Ha valaki jönni akar, most kell foglalni, még karácsony előtt. Január végén ülésezik majd az előkészítő bizottság, ahol én is ott leszek és akkor már sokkal több részlettel szolgálhatók.

Előzetesen:

Vásár szempontjából a szervezetők elmondása szerint körülbelül 700 kiállítóra lehet számítani. Ezek körülbelül fele Európai, a többi pedig a világ (Ázsia, Amerika, Afrika). Ezt azt jelenti, hogy pusztán a kiállítás szempontjából már komoly stratégiai kell az áttekintésre. A tapasztalatok szerint, (2 évvel ezelőtt a csehek egy szakszerű felmérést végeztek) ha egy standra átlagban fél órát szánunk és ehhez megfelelő videó és vagy fénykép dokumentációt készítünk, egy nap alatt meg lehet nézni kb. 20 standot. Ez egy embernek a 4 nap alatt 80 stand, ha nagyon fegyelmezett és jó fizikai kondícióban van, ugyanis ez a 8 óra kemény fizikai munka mellett durván 20 km gyaloglást is jelent. Ami azt jelenti, hogy stratégia nélkül valójában csak a vásár 10%-át lehet felfedezni és feldolgozni. Ezért lenne fontos egy közös magyar látogatási program kidolgozása. A dokumentált anyagból pedig sok minden tudnánk csinálni. Egyik lehetőség nagy lenne egy aktuális szakmai keresztmetszet bemutatása a létesítménygazdáknak. Ez komoly üzletági marketinget alapozhatna meg.

Újdonságokhoz, innovációkhoz kapcsolódóan a vásárnak van stratégiája és kidolgozott programja, de ez csak egy fajta megközelítés és nem biztos, hogy a magyar piacnak pont azokra a technológiákra van szüksége, amit a zsűri Európai szempontból talál érdekesnek.

Szemináriumok, konferenciák vonatkozásában a helyzet egy kicsit jobb, mert az előzetes programterveket nézve talán egy magányos farkas talán az 50%-ig el tud jutni. Persze ennek is nyelvi korlátai vannak, magyarul azt jelenti, hogy jól kell tudni angolul, különösen a szakzsargonok izgalmasak itt. Két évvel ezelőtt egy angol tanár mondta, hogy csak az összekötő szöveget értette, a szakmai lényeget nem.

A versenyek tekintetében a hagyományos MiniSkills (ami valójában az EuroSkills alapfelmérése) mellett megrendezésre kerül a MATISZ által 2013-ben életre hívott nemzetközi verseny egy futama is.  Ez számunkra különösen értékes, mert egyrészt építjük a MATISZ brand-jét, a CleanEurope nemzetközi versenysorozatot, másrészt három fiatal versenyzőt is kiképzünk, megversenyeztetünk a B+N Referencia Zrt. szponzorálásával.

Módosítás alatt van a CleanEurope szabályzata. A változásokról hamarosan beszámolunk. A 2014-es versenysorozat több szempontból is újat fog hozni.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!