Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A visszaszámolás beindult (16.09.08)

 

A visszaszámolás beindult (16.09.08)

Az év legnagyobb szakmai eseménye vészesen közeleg, és ez felszínre hoz néhány meglévő akadályt és lehet, hogy megoldást is. Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy magától meg oldódó dolgokról beszélek, azokat megnyugtatnám, nem önmaguktól oldódónak majd meg.

A piac helyzete jelenleg egészen elkeserítő, ugyanakkor sokan ebben hatalmas lehetőséget látnak. Egyértelműen látszik, hogy a használható és az eddigi elgondolások szerint kialakított piaci árakból megfizethető munkaerőnek még a maradéka is szép lassan párolgásnak indult.

Az új elgondolások egyelőre a rendszer egyetlen paraméterében szeretnének változást. Ez pedig a szolgáltatási ár. A megrendelők ezzel szemben azt gondolják, ha a jövőben többet „kell” fizetniük, akkor azért jobb szolgáltatást is szeretnének kapni.

Tehát van egy nagy dilemma: a jelenlegi helyzetet egy lépésben lehet-e, vagy kőbevésett törvényszerűség, hogy csak két lépésben oldható meg?

Az állam lépett, a tisztítás-technológiai szakma államilag elismert oktatási rendszere szeptember 1-el módosult, és most már a valós szükséglet is megfogalmazható. Vagyis meg van a válasz a 25 éves kérdésre is és ugyanakkor meg vannak az alternatívák is. Most a labda a piac keresleti és kínálati oldalán pattog.

A válaszok:

1)      A takarítás szakma (rész szakképesítés) vagyis a mai megfogalmazásban 160 – 240 órás képzéssel megszerezhető az Intézménytakarító tudás, amelynek 70% gyakorlati. Tehát ha elméleti képzésben mérjük, akkor egy minimum 48 órás képzésről beszélünk.

2)      Jelen pillanatban nem kötelező, de semmilyen szakmai akadálya nincs annak, hogy a piac keresleti része 100%-os szintet írjon elő.

3)      Ezen felül mg van az államilag elismert Önjáró (vezetőüléses) felülettisztító gépkezelő szint is, ami az intézménytakarítói szintre épül, és ami egyben azt is jelenti, hogy megkezdődhet az állomány differenciálása tudás és végzettség szerint.

4)      Nyilván van továbbra is Tisztítás-technológiai szakmunkás, ami viszont már nem a szakma „csúcsa” mert újra belépett a rendszerbe a Tisztítástechnológiai szolgáltatásvezető is. Egy szóval a szakma alapvető rangsori rendszere100%-ban kiépült.

Most jönnek az újabb kérdések:

Mielőtt azonban ezeket leírnám, fontos, hogy szép lassan minél többen bekapcsolódjatok a párbeszédbe, ugyanis most egy olyan átalakulás veszi kezdetét, ami egyrészt elkerülhetetlennek látszik, másrészt az elmúlt 25 év legdurvább átalakulásának ígérkezik.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!