Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A tisztítás-technológia titkos tudása

 

A tisztítás-technológia titkos tudása

Itt a soron következő képzési reform, amely ad lehetőséget ugyan a valódi változásra, de egy olyan közegben, ahol már minden változás egyenlő a fizikai fájdalommal. Az OKJ hamarosan újra átalakul. A szakma várja a nagy változást, de maga nem akar változni. A csodát várja, de nincs hite azt befogadni. A helyzet reménytelennek látszik és maroknyi vélt és valós forradalmár össze-vissza variál.

A 2015-ös év végén és még januárban is sokat gondolkodtam, hogy merre kéne indulnom. Meg kell, hogy valljam nektek, mélységes mély csalódásomat a takarítást szakmává tétele kapcsán. A dolgok egyáltalán nem úgy alakultak, ahogy én azt reméltem. A szerves fejlődés elképesztően sokkal lassabb, mint ahogy én ezt 30 évesen gondoltam.

Az elmúlt négy hónapban részt vettem néhány tréningen, elolvastam pár könyvet, megnéztem több mit 300 TED előadást, részt vettem néhány nagyon komoly beszélgetésen és felvettem a kapcsolatot néhány emberrel, akik a maguk területen valami olyasmit csináltak mind én, csak egy másik piacon. Végignéztem, hogy ezek a piacok miképpen alakultak és mennyi volt ebből egy adott ember tevékenységének köszönhető. Aztán beszéltem olyan emberekkel is, akik nem léptek új ismeretlen ködös vidékre, hanem egy évtizedek alatt jól kialakult know-how szerint dolgoztak és úgy lettek sikeresek. Megnéztem az is, hogy azok a piacok hogyan alakultak és mik voltak a befolyásoló tényezők. Párhuzamba állítottam, a vizsgált piacok emberi közösségeit is, és a következőkre jutottam.

Van egy titok, amit a takarítóipar résztvevői nem tudnak!

Tudom, mindenkinek meg kell élni, ezért a napi vélt feladatok rendkívül fontosak, függetlenül attól, hogy már évek óta nem visznek előbbre. Továbbá, hogy komfortzóna bármennyi panaszra ad okot is, mégiscsak a legbiztosabb hely a világon. Azt is tudom, hogy ezt te is tudod.

Amit viszont senki nem tud, hogy van egy nagy titok!

A titok benned van, és mégsem tudsz róla. mert a helyzet az, hogy nincs időd megtalálni a fejedben levő zűrzavarban. Nekem négy hónap kellet arra, hogy megtaláljam, és amikor felfedeztem nem lettem boldogabb. Amikor ezt a bizonyos titkot, bizony embereknél leellenőriztem, hogy tényleg így van, jól látom már nem csak szomorú voltam, hanem pánikba is estem.

Néhány nap múlva azt gondoltam, hogy ez az egész egy baromság, de azért még tettem egy próbát, pár olyan emberrel, akik benne van az élet sűrűjében, elég magabiztosak és sikeresnek is gondolják magukat. Az eredmény sokkoló volt, mert a válaszok alapján az eredeti elképzelés, sajnos igaz.

Miért sajnos?

Azért mert a felfedezés szerint egy olyan „hegy” van most előttünk, aminek a megmászását éppen el akartuk kerülni és azért szenvedtünk idáig.  Persze a szakma egésze nem egyformán és nem egyforma tudatban és aztán végképp egy egyforma motivációs szinten szenvedett idáig. Tehát ami én most „hegynek” látok, azt van, aki tengernek és van, aki falnak látja. Ezért lehet, hogy igazából, ha most elmondanám, mi a titok az csak nagyon kevesen lennének, aki abból pontosan azt értenék, amit kéne.

Azt gondolom, hogy a piacot meghatározó menedzsment nem érdekelt semmilyen drámai változásban. Berendezkedett egy helyzetre és borzasztóan zavarja, hogy újabb és újabb kihívásoknak kell megfelelnie. Úgy érzi, hátra kéne már dőlnie és egyszerűen nem tud, és ez rettenetesen frusztrálja.

Mi a megoldás?

Akarsz megoldást? Válaszold meg őszintén és röviden a két kérdést és elindulhatsz azon az úton, hogy megismerd azt a bizonyos Titkot. Ha nem érdekel, élheted tovább az életedet és akár azt is gondolhatod, hogy titok nincs is, csak a Ritz-nek van egy újabb lázálma.

Fő priorítás

Ez volna a legfontosabb

Név *:
Cég *:
e-mail *:
Ha időm lenne, mi lenne az a szakterület, amire legalább 1 év munkát áldoznék, hogy a cégem sikeresebb legyen? *:
Cégem sikerességének legfőbb akadálya, a következő: *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!