Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A takarító piac 2017 (18.07.10)

 

A takarító piac 2017 (18.07.10)

Az adatok rettenetes mértékben halmozódnak és fontos lenne végre rendezni őket. Egy piaci felmérés egy olyan területen, ahol ennek nincs gyakorlata rendkívül izgalmas feladat. Ugyanakkor, túl a kíváncsiságon nem is annyira hálás, vagyis pusztán csak magamnak meg sem éri.

Most azonban belevágtam, mert egyrészt rengeteg kérdés merült fel, másrészt pedig rengeteg olyan adattal rendelkezem, és rengeteg olyan információval, ami miatt a publikusan elérhető adatok nekem sokkal többet mondanak, mint egy statisztikusnak.

Takarítási teljesítés több helyen lehet. A szolgáltatói meghatározó része a 8121 TEÁOR alatt megtalálható azoknál, cégeknél, akiknek elsődleges tevékenysége Általános épülettisztítás. Ezen kívül takarítást még szolgáltatnak az FM cégek (8110) az egyéb takarítás, ami 8122 és 8129. Utóbbinál megtaláljuk még a kártevőirtókat is. Ezen kívül a biztonsági cégek egy része is takarít, illetve vannak az egyéni vállalkozók, akikről semmilyen adat nincs. Ez az egész halmaz pedig a piacnak körülbelül a fele, mert még van az a takarítás is, amit a cégek (Szállodák, kórházak, ipari területek, iskolák, stb.) saját alkalmazásban végeznek. Továbbá pedig vannak a háztartások, ahol a számlás munkákon kívül természetesen vannak fekete munkák és hát a háziasszonyok is takarítanak.

A teljes piac felbecsülése tehát nem egyszerű feladat.

Haladjunk lépésről lépésre. A 8121 alatt a NEMZETI CÉGTÁR adatbázisa 2017 végén 3 495 céget tartott nyilván, akik 126 milliárd Forint bevételt értek el. Ha jobban megnézzük ezeket a cégeket, akkor azok egy jó nagy része nullás vagy egészen minimális árbevétele van. Ha évi 100 ezer forint árbevételnél húzunk egy vonalat, akkor a listában 1 412 cég és ezek összesített árbevétele 124 milliárd Forint, vagyis kb. 2 000 cég nem oszt, nem szoroz a statisztikában.

A publikusan elérhető adatok szerint az 1412 cég 18 848 embert foglalkoztatott, de azt nem tudjuk, hogy havi hány órában. Mindenesetre, ha havi 168 órában lettek volna foglalkoztatva, akkor statisztika szerint ennek a szegmensnek a hatékonysága 3 268 Ft/óra. Ha ezen emberek csak rész munkaidőben voltak foglalkoztatva, akkor, a hatékonysági mutató, vagyis a TOD vagy rezsióradíj még magasabb lenne. Persze lehet itt még némi a szürke vagy feketemunka is, ami pedig lefelé tolná a számot. Ez azonban csak a puszta spekuláció.

Visszatérve az alapvonalra

A felmérést csak saját magamnak nem éri meg megcsinálni. Profi módon ezzel csak akkor érdemes foglalkozni, ha a szakmát ez érdekli. Akit érdekel és hajlandó lenne ezért anyagiakat is áldozni kérem, jelentkezzen: tiborritz@gmail.com. Természetesen elmondhatjátok azt is, hogy mire vagytok kiváncsiak, mik legyenek a vizsgált sarok számok, összefüggések.

2017 rangsor:

Jánosik és Társai Kft.
P. DUSSMANN Kft.
T.O.M. CONTROLL 2001 Zrt.
TÖMB 2002 Kft
OPUS Kft.
PartnerGroup Kft.
FM Talent Kft.
PROFI-KOMFORT Kft.
BAVILICO Kft.
TAKÉPSZOLG Kft.

Végezetül annyit, hogy az első 10 cég az 1 412 cég összes árbevételének 36%-át jelenti.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!