Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A takarítási költségvetés kérdésköre

 

A takarítási költségvetés kérdésköre

Mivel az érdeklődők száma meglepően magas volt január 20-án a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézte Kft. szervezésében költségvetési tréning napot tartok. A téma a FŐTÁBLA és a HÁLÓTERV (munkaterv) lesz, cél, hogy mindenki pontosan lássa, hogy milyen összefüggések olvashatóak ki a megfelelően összerakott költségvetésből és mik lehetnek a sokatmondó sarokszámok.

Azt gondolom, hogy nem mindig minden egyértelmű. Egyrészt a szakmának lehet egy olyan célja, hogy a szolgáltatást megrendelők egy bizonyos séma szerint kérjék az ajánlatokat. Ez segítene az elbírálásban, mert az ajánlatok egyszerűen összehasonlíthatóak lennének. Másrést sokkal könnyebben, gyorsabban és kevesebb hibával készülne el egy ajánlat. Látva a vesszőfutást, amit a Testnevelési Egyetem csinált a főtáblájuk ötszöri módosításával, fontos lenne egy egységes rendszer bevezetése.

A másik kérdés, hogy az ajánlat minősége meghatározza a kivitelezés minőségét azzal, hogy ellenőrizhetőségi garanciákat ad. Ez pedig azt jelenti, hogy a szabványosított ajánlatkérés, óhatatlanul szabványosítaná a minőségmérést és azok nem-teljesülési garanciáit is. Vagyis el kezdene tisztulni a piac.

Ezen célok alapja, hogy mindenki számára egyértelmű legyen a költségvetés alap összefüggésrendszere és ennek megjelenítése pedig legyen szabványos. A megrendelővel történő párbeszédben ezek a kulcsszámok és a mögöttük lévő szakmai tartalom kerüljön első helyre.

Sokat emlegetett cél: tanítani a megrendelőt!

Ha ez egy valós projekt, akkor építsük fel lépésről lépésre. Minden adott és minden szabályozott, csak kevesen ismerik még. tehát az első lépés ismerjük meg a rendszer alapjait, értsük meg miért jó így, javítsunk rajta, ha tudunk és fogadjuk el. Ha pedig elfogadtuk, akkor kezdjük el alkalmazni. Ez lenne a I. számú tréning célja.

II. lépés: beszéljünk azokkal a létesítménygazdákkal, akikkel kapcsolatban vagyunk. Ne csak azokkal, akiknek már dolgozunk is, hanem azokkal is, akiket potenciális vevőnek gondolunk. Mondjuk el nekik, hogy elindult egy ilyen projekt és februárra szervezzük meg a második tréninget, ezúttal pedig legyenek a megrendelők többségben.

Érzékeny pontok

A tréning sorozat alapvető célja, hogy felismertesse mind a takarítóval, mind pedig a megrendelővel, hogy a költség karcsúsításának, hol vannak gyenge pontjai és mi az, amiből lehet és mi az, amiből nem lehet engedni. Ezért ezeken a tréningeken születniük el egy bizonyos konszenzus rendszernek is, ami rögzít bizonyos határeseteket, vagyis alapvető cél, hogy lássuk a minimumokat és az optimumokat.

A projekt meghatározó része a kommunikáció, ami lehet személyestől az internetig minden. Lényeg az, hogy sok legyen és jó minőségű. Tartalmazzon minden olyan elemet, amit a megrendelő hallani akar. Ebbe kell beágyazni az érdemi információkat.

Digitális támogatás

Az egész napos tréninget úgy tervezem, hogy mindenki hozzon laptopot és minden jelentkezőnek/fizetőnek küldök anyagot, amit feltelepíthet a gépére és rögtön tudja majd a tréning alatt ellenőrizni az összefüggéseket. Illetve mivel tréning majd közös feladatokat is meg fogunk oldani, hogy egyértelmű legyen mi, mihez kapcsolódik és annak milyen hatása van a szolgáltatási díjra.

Jelentkezési lap

Párhuzamos ügyek

2016. január 21-én 9 órától a Magyar Közbeszerzési Intézet és a MATISZ közös szervezésében Közbeszerzési reggeli lesz. Téma az új közbeszerzési törvény változásai kapcsán a bírálható és minőséget erősítő szakmai szempontok megvitatása. Lesz ott közbeszerzési szakértő (Dr. Barna Orsolya) és én pedig felvázolok néhány én pedig felvázolók néhány lehetséges bírálati szempontot. Az előző napi tréning a szakmai megfogalmazást és ennek dokumentációját készíti elő, a MATISZ rendezvénye pedig a szakmapolitikát csinálja. Ezek kiegészítik és erősítik egymást. Mert szakmailag egy dolognak gondoljuk a szakmaiságot és a szakmai versenyt, de közbeszerzésileg a szakmai alkalmassági feltételek nem köszönhetnek vissza a bírálati szempontok között, ezért aztán kőkemény szakmapolitika, hogy melyik szakmai szempont legyen küszöbfeltétel és melyik versenyszempont.

Az gondolom, hogy mindkét rendezvény rendkívül fontos lehet, így évindítónak, ezért arra kérlek benneteket, hogy mindkettőre gyertek el, mert különben nem tudtok beleszólni a jövő alakulásba.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!