• ask the expert
  • Szolgvez könyv
  • TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS 2017
  • Szolgáltatások és termékek megrendelése

A nyilvánvaló (20.02.21)

 

A nyilvánvaló (20.02.21)

A vita sok síkon és sok felületen zajlik. Az álláspontok nem egyértelműek és nem is mutatnak markáns irányokba. A káosz biztos jelei itt vannak. A szektor minden idők legnagyobb kihívása előtt áll.

A cápa veszélyes állat? Nehéz kérdés, mert mihez képest? A kérdőjelek relativizálhatnak egy problémát, azonban ettől még az valaki számára még létkérdés.

Most jön a csavar: a takarító szektor a legjobb esetben is legalább 4 markáns alapproblémát kell megoldjon, ahhoz, hogy a fő kihívással esélyesen tudjon szembenézni. A szektor menedzserei ebből semmit nem látnak fundamentálisnak. Ezt persze a középvezetők egészen másképp látják, és nem feltétlenül objektíven. A képen látható cápa 2,5 tonna, kb. egy elefánt méretű és, hogy mennyire veszélyes...

Nagyon kíváncsi vagyok ki mit gondol. Mi az a 4 markáns problémakör, amire ma a takarító szektornak nincs megfelelő válasza.

Érdekes lenne egy olyan párbeszéd, ahol pontosan látnánk azt, hogy ki mire gondol és, hogy az valójában mennyire és miért fontos neki. Az is lényeges, hogy ki szólal meg a témában és aki nem, azt képviseli-e valaki? Mi lesz azzal a problémával, amit senki nem képvisel, de rendkívül fontos a rendszer szempontjából? Hogyan torzul a vélt igazság, pusztán azért mert nem mindenki szólal meg? Része-e a problémának az, hogy nem mindenki van azon a szinten, hogy tisztán leírjon egy gondolatot? 

Kinek mi ebben a szerepe?

Ki, hogy látja?

Néma gyereknek, az a...! Egyszóval nagy kérdés mi a legfontosabb kihívás és egyben a legfontosabb cél? Aztán mi az a 4 legfontosabb és minden alapot megadó részcél ami nélkül a csúcs elérése esélytelen. Mondok egy egyszerű példát: Ha a cél a K2 (8611 m) megmászása akkor a négy alapdolog az a megfelelő motiváció, fizikai és mentális kondíció, felszerelés és a projekt menedzsmentje a biztonságos táborba való visszaérkezésig.

Lássuk mi a helyzet nálunk!

vissza

Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai szótár

Mi az aranylépés?

Az "Aranylépés" egy fogalomrendszer egyik eleme, ami a tisztítás technológiai fegyelmét fogja egybe. Ezen belül az aranylépések, melyekből pontosan négy van, olyan eljárás típusok, melyek minden technológiai során ugyanabban a sorrendben kerülnek alkalmazásra és egymáshoz képesti viszonyukat az úgynevezett "Gyémánt" szabályok határozzák meg. 

Mi a belső tanúsítvány?

Ha a Munkalapra a munkalap tulajdonosa feljegyzést tesz, vagyis felelőssége tudatában leigazolja, hogy az ott rögzített munkát elvégezte, akkor a Munkalap nevet vált és Belső tanúsítvány lesz. A Belső tanúsítványon további személyek is rögzíthetik a munka eredményével kapcsolatos véleményüket, a minőségmérési szabályozás szerint. A Belső tanúsítvány azé, akinek a nevére kiállították, azonban annak másolatát elektronikusan el kell juttatni a megadott helyre, ugyanis ez a dokumentum képezi a Teljesítési igazolás alapját és egyben képezheti a bérszámfejtés alapját is. 

Mit értünk a "szolgáltatási jegyzék" kifejezés alatt?

Az a dokumentum, ami azt rögzíti, hogy egy adott helyiségtípusban (pl.: iroda, mellékhelyiség, folyosó, stb.) milyen feladatokat lát célszerűnek a megrendelő és milyen gyakran gondolja, hogy azok szükségesek. A megrendelők által alkotott szolgáltatási jegyzékek sokfélék és nem is mindig szakmaiak. Például ha azt írják, hogy vegyszeres tisztítás, akkor az pontosan, mit jelent nyirkos feltörlést vagy nedves felmosást, netán alaptisztítást? Másik nagy hiányosság, amikor egyáltalán nincs semmilyen technológia megadva. Arra, hogy a területek kockázata és használata szerint szabványosítsuk a szolgáltatási jegyzékeket van próbálkozás, de ennek a munkának az elején járunk. Mindenesetre az alapok megvannak és van irodalom az eljárások és technológiák megnevezésivel és tartalmukkal kapcsolatban. Ez utóbbi azért fontos, mert ebből határozható meg, hogy egy adott tétel végrehajtásához milyen szakmai szint[i] szükséges. Amíg ezzel a szolgáltató cégek vezetői nem foglalkoznak és az állományban nincs struktúra, addig nem lesz szakma a takarítás, hiszen mindenki segédmunkás. [i] Szakmai szint: segédmunkás, intézménytakarító, vezetőüléses gépkezelő, szakmunkás

Mi a különbség az INTÉZMÉNYTAKARÍTÓ és a TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI SZAKMUNKÁS között?

A Betanított takarító, az új okj szerint Intézménytakarító egy alapképzettség/rész szakképesítés (EQF2), aki ismeri a takarítás alapvető szabályait és tudja kezelni az összes kézi eszközt illetve néhány egyszerűbb gépet mind a porszívó, hidegvizes nagynyomású mosó vagy gőzfejlesztő. Ezzel szemben a Tisztítás-technológiai szakmunkás (EQF3 iiletve ha csoportvezető is akkor EQF4) tisztában van a szakma összes technológiájával és minden gépet tud kezelni és még másokat is tud irányítani.

Mi a teljesítési igazolás?

Az a dokumentum, amit a megrendelő állít ki, a szolgáltatási szerződésben meghatározott rendszer szerint, a beérkezett Belső tanúsítványok alapján. Ez képezi a díjbekérő (az ÁFA fizetés szempontjából van jelentősége) vagy a számlázás alapját.