Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A nagy visszatérés

 

A nagy visszatérés

Mint tudjátok, hogy a hatályos szakmai és vizsgakövetelmények értelmében a minimum óraszám egy tisztítás-technológiai szakmunkás képzésnél 480 óra. Ez, ha minden munkanap lenne tanfolyam, egy három hónapos kurzust takarna. Ez egy dolgozó embernek sok.

2014-ben a TTTI-ben csak munkanélkülieket képeztünk és nem keveset, majdnem 1300 főt, akikből több mint 1200 fő tett sikeres vizsgát.

2015-ben visszatérünk! Az államilag támogatott képzések mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szakmában dolgozók oktatására, továbbképzésére, tréningezésére.

Tavaly 500 órás tanfolyamokat szerveztünk, aminek a tapasztalatai legalább ennyi órát megtöltenének.

Az újévet új, 640 órás szakmunkás képzési programmal indítottuk. Ebben van 112 óra angol és egyéb ismeretek is. Azonban ami a szakmát gyakorlók számára is érdekes lehet, az a Prémium+ nevet viselő tréningünk, ami szintén része a tanfolyamnak, és ami tulajdonképpen 8 nap (64 óra) készségfejlesztő gyakorlat konkrét vizsgahelyzetben.

Ez egy egészen speciális program, ami a 640 órás tanfolyamban egy folyamatközi ellenőrzési rendszer, de mindentől függetlenül elvégezhető önállóan is és akkor pedig egy fejlesztő értékelési tréning, ami a szakma teljes keresztmetszetére mér egy nagyon rövid és intenzív felkészítést követően. Fontos eleme, hogy a 2014. év elért eredményei, tanulságai is ki vannak értékelve.

Milyen célokat tűztünk ki?

A 640 órás, 4 hónapos intenzív képzésben nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hallgató tudása szoros ellenőrzésben legyen. Az eredmény visszajelzés a tanároknak és az iskolának is. 2015-ben intézményesíteni akarjuk az ellenőrzések eredményeit és azt a cél, hogy a hallgatók akár egyéni feladatokat kapjanak azokból a témákból, amiben gyengébben szerepelnek. Ezzel elindulunk a differenciált képzés irányába.

Erősen hiszünk abban, hogy a jelenleg a szakmában dolgozó állomány lényegesebben nagyobb tapasztalattal rendelkezik és talán még motiváltabb, is mint a munkanélküli társadalom, ezért az gondoljuk, hogy a tréning igen jó fejlesztő értékelés lehetne számukra. Megvitatva a helyzetet arra következtetésre jutottunk, hogy ha valaki belevág, ebbe a tréningbe 9 nap alatt abszolút képbe kerül a mai szakmunkás-csoportvezető elvárásokkal, és azt is pontosan tudni fogja, hol tart, és nem utolsó sorban azt is, hogy miképpen fejlesztheti magát. Nem titkolt célunk ezzel a tréninggel az, hogy egyéni felkészüléssel egy gyakorlott szakmabeli belevághasson a szakmunkás vizsgába. Belevágjon és legyen sikeres!

Miért Prémium ?

A tréningnek neve híven tükrözi azt, hogy a tréning 9 napos tematikája leginkább egy eszenciához hasonlítható, ami végül is minden érint a szakmából, és nem felületesen, hanem minden egyes kulcselem szóba kerül.

Másrészt a prémium szónak van egy olyan jelentése is, hogy jutalom.

Hiszen az a dolgozó, aki ide eljön, az tényleg jutalomnak élheti meg, mert olyan átfogó képet kap, amit eddig valószínű soha nem látott. Nem utolsó sorban pedig nem csak egy tudásképet kap, hanem eközben egy objektív visszaigazolást is arról, hogy hol tart ma és mit kell tennie, ha fejlődni szeretne.

 Hogyan tovább?

A 2014. év közel 1300 hallgatója hozott sok új tapasztalatot, még nekem is. Ezen kívül látom, mi van a szakmában, és azt is látom, hogy kevés kiút látszik. Egy azonban biztos, ha a szakma nem indul el a hozzáadott érték elismertetésének rögös útján, a lehetőségek csak a szürke- vagy feketegazdaságba tolják a cégek nagy részét. Az árak lefelé tornászásának végső határait feszegetjük, amivel szoros összefüggésben van a rengeteg a létesítménygazda-panasz.

Szerintem csak egyetlen kiút van: ha a cég meg tudja fogalmazni, hogy milyen „minimum” sztenderdet nyújt – mert az egy alap szakmai követelmény, – és mi az a hozzáadott érték, amit csak Ő tud, míg a versenytársai nem.

Hamarosan indul a Prémium tréningünk, ami egyben ajándék is lehet a megbecsült alkalmazottaknak, és aminek lehet hozadéka a szakmunkás bizonyítvány. A tréning díja 120 000 forint/fő + 27 % ÁFA.

P.S. Utóirat

Az év első felében az ISSA-val közösen honosítunk meg egy új programot, a „VALUE OF CLEAN" (A takarítás értéké)-t, ami a magyar takarító cégvezetőt egy új világba repíti.

Tudjátok, hogy minden MATISZ tag egyben automatikusan ISSA tag is, és a „VALUE OF CLEAN (A takarítás értéke)” program minden ISSA tagnak ingyen jár (miért is jó MATISZ tagnak lenni?).

Azért, hogy ez a program Magyarországon is hatékony legyen, a jövő év első felében lefordítjuk magyarra, másrészt pedig a MATISZ szervez egy konferenciát amerikai részvétellel. Ugyanis önmagában a program kevés lenne, ha nem ismerjük azokat a szakmai alapokat is, aminek a miliőjébe született.

Tehát most fejlesztem magam ebben az ügyben – januárban és áprilisban is lesz szerencsém találkozni a program fejlesztőivel.

Na, szóval így év elején is érnek az ügyek – gyümölcsöknek is nevezhetnénk őket – amelyekre figyelni kell. Ezek közül a tudás/szaktudás kérdése biztosan az.

Apámnak, nyugodjék csendesen, több nagyon jó mondása volt, és ami most idevág az, hogy „Tanulj, hogy taníthass”.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!