Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A kritikus álláspont (16.09.09)

 

A kritikus álláspont (16.09.09)

A takarítócég vezetők álláspontja az, - amit az állam is manipulál egy kicsit azzal, hogy a szakképzettlen munkatársak után bizonyos visszatérítések vannak – hogy a takarítás valójában nem is szakma, szakképzettséget nem is igényel. Nem arról beszélek, hogy a jogi álláspont szerint nem az, hanem a szakmai álláspont szerint sem.

Tehát a 1998-ban megfogalmazott igény valójában egy nagy kamu volt?

Igen is meg nem is. Nyilván a takarító vállalkozók érezték és pontosan tudták, hogy a bennük lévő szaktudás kevés, mint macisajtban a brummogás. Azonban azt már nem gondolták végig, hogy miképpen fog majd szerveződni egy takarítócég negyed évszázaddal később. Erre adott most egy választ az okj átalakításával az új állami szabályozás.

Most jön a neheze.

Ha pályázati oldalról nézem, új megkülönböztetési lehetőség jelent meg és azok a cégek, akik eddig azt gondolták, hogy a páncélban már meg van az elegendő mennyiségű szakmunkás bizonyítvány, azok most egy kicsit csalódottak lehetnek, mert ami most következik, az pontosan nem is látszik még. Vagyis ha most tudásról beszélünk, akkor annak bizonyítéka az Intézménytakarító bizonyítvány.

Harc az idővel

Egy olyan helyzetben, amikor a munkaerő kínálat leesett, a követelmények emelése elsőre öngyilkosságnak tűnik. De csak elsőre, ugyanis most újra döntési helyzetben vagyunk, hogy hová lőjük be a szakmai szintet. Két út van: legyenek bemeneti feltételek vagy nem?

És most jön a csavar: ha már oda kell adnod a takarítónak a 120 – 140 ezer forintot, akkor most kinek adod? A semmihez nem értő, a csapokat lesavazó, a lúgot savval összekeverő, a felmosás elött nem sepregető vagy az Intézménytakarítónak? Ha pedig majd jönnek az Intézménytakarítók miben különbözteted meg öket?

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!