Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A hozzáadott vagy nem adott érték...

 

A hozzáadott vagy nem adott érték...

A Holland takarító szövetség nemrégiben közzé tette a 2013-év érték összehasonlítását a különböző szakterületeken. A statisztika lényege kimutatni, hogy milyen eltérések vannak a minimálbér és a különböző szakmákban kifizetett bérek között, tehát mi a takarító relatív hozzáadott értéke.

Fontos benchmarking szám, hogy  szakma mit kinál a munkaválalóknak. Uganis, ha ez a kinálat nem versenyképes, az igazán értékes munkaerő más területre megy...és ott hoz létre értéket.

A Holland helyzet az, hogy miközben 8,98 € a minimálbér a takarító bér 10,70 €, tehát a takarító majdnem 20%-al kap magasabb bért mind a minimálbér. Vagyis itt van az a pont, ahol úgy is fogalmazhatunk, hogy a mindenkori minimum megítéléshez képest a piac megfizet a takarító esetében egy 20%-os többletet és ezzel elismeri a képzettséget, a fegyelmet, a megjelenését, a tekintélyét, a segítőkészségét, a kommunikációját, a megbízhatóságát, a lojalitását és még egyéb a szakma szempontjából fontos értékeket. A Holland tisztítás-technológiai szakmunkás hozzáadott értéke, tehát 20%.

A magyar takarító hozzáadott értéke 0%. Ahogy szoktam mondani: izgalmas kérdés, hogy miért is? Mert a magyar takarító nem rendelkezik azokkal az erényekkel, készségekkel, amiről a holland takarító kapcsán beszéltünk? Vagy esetleg a főnöke képtelen eladni a dolgozót megfelelő áron? Vagy esetleg a vevőknek nincs szükségük ezekre az értékekre?

Kiváncsian várom a válaszokat.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!