Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A helyzet fokozódik (16.05.02)

 

A helyzet fokozódik (16.05.02)

A május kemény lesz. Folytatódik a kolozsvári Master.Mind csoportom és indul egy új is Budapesten. Közben indulnak a MATISZ tagtoborzó kerekasztalai Budapesten, Székesfehérváron és Debrecenben. Májusban van még egy Amszterdam is. Lesz még TisztaShow előzetes, a helyszínen. Nem beszélve a Nagy Takarítási Napról. Hiányzik valami?

Mi történik most?

Azt gondolom, hogy a május minden idők legaktívabb hónapja lesz a MATISZ eddigi életében. Az is fontos szerintem, hogy ez az aktivitás magával kellene, hogy ragadja a szakmát is. Utóbbi azért lenne fontos, mert ha „vetés” beérik, nagyot léphet a szakma előre. Azonban ez csak akkor valósulhat meg, ha a kritikus pillanatban mindenki ott lesz, vagy ha nem is mindenki, de a szakma meghatározó része. Vagy ha még a meghatározó része sem, akkor legalább az, aki számít!

A második csapdahelyzet

Az első csapdahelyzet akkor volt, amikor 2003 végére kiderült, hogy most már biztosan szakma lesz a takarítás és kitört a belső háború. 2005-ben bekerült a szakma az országos szakmai jegyzékbe, de több mint 10 évvel később a takarító cégeknél alig van szakember. Vagyis a takarítócégek szemében nem is annyira szakma a takarítás, mint ahogy az kívülállók gondolnák?

A mai helyzet, egy kicsit hasonlít a 2003-ban megéltekre. Szeptembertől új rendszer van a képzésben, ami „színvallásra” „kényszeríti” a takarítócég vezetőket. Persze mindkét szó idézőjelben van és lehet sunnyogni és elhajolni, de ettől, még aki ért hozzá tudni fogja az igazságot. Ezen érdemes elgondolkodni. A tényeket ismeritek az előző cikkeimből.

Mik a mostani irányok?

Tény, hogy a munkaerőhelyzet megváltozott, azt gondolhatnánk, hogy soha nem volt ennyire fontos, hogy a megrendelők tisztán lássák a bérköltségeket. Másik tény, hogy miközben több mint két évtizedig irányadó volt a minimálbér most kezdi elveszíteni értelmét. A munkaerő számára, legalábbis egy részének kinyílt az Európai piac és kő kemény verseny kezd kibontakozni. Tény azonban az is, hogy a bérnek két dimenziója is van, az egyik a kereslet kínálat úgy általában és a másik pedig, az, hogy a személy ki tudja-e termelni azt, amibe kerül. Tudom, itt belép a menedzsment felelőssége is, hogy milyen áron kínálja a szolgáltatást és végül milyen alkuba megy bele. Az is tény, hogy a hozzáadott érték fogalma szinte ismeretlen a takarítóiparban. A helyzet rossz, de lehet, hogy még várni kell, mire még rosszabb lesz és akkor majd ezt többen is felismerik.

A dilemma, hogy szabályozni kell, és ha igen mennyire vagy szervezeti szinten kell az innováció?

Az építőipar és a biztonság területén meghozott állalmi szabályozások megítélése nem egyértelmű. A cégek különféle módon élik meg, persze nem látjuk azt, hogy eddig miképpen ügyeskedtek és mit jelent nekik személy szerint az új helyzet. Az biztos, hogy a szabályozás hat a munkaerőpiacra és előbb vagy utóbb a munkavállalók kényszerítik ki a változást. Addig is van az átmenet, aminél nincs rosszabb dolog.

Ami májusban történik, a tagtoborzástól, a Nagy Takarítási Napon át a szakmai kiállítás és vásár rendezésig mind ezt az egy célt szolgálja, hogy a szakma megmozduljon és legyen bölcs abban, hogy milyen irány választ. Mozdulj meg te is.

2016 hírlevél gyakoriság

Tervezett takaritz.hu hírlevél gyakoriságok 2016-ra

E-mail cím *:
Név *:
Hírlevél gyakoriság *:A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!