Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A FÖLD NAPJA, indul a projekt

 

A FÖLD NAPJA, indul a projekt

A környezetbarát szolgáltatás és ezen belül a környezetbarát tisztítás technológia igen aktuális téma. A MATISZ álláspontja világos és hamarosan elkezdődik egy olyan szakmai munka, ami meghatározhatja a következő 10 – 20 év piaci trendjeit. Már az első találkozás során kiderült, hogy ez úgy környezetvédelem, hogy közben kőkemény szakma és technológiai fegyelem is.

Ma a FÖLD NAPJA van. Az, hogy lesz-e jövőnk most rajtunk múlik. Lehet, hogy sokaknak már ismert, de a keresők miatt is fontos még egyszer leírni, amit állítólag egy bölcs öreg indián mondott: a Földet nem örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! Ez azt jelenti, hogy a nem úgy kell tekinteni rá, mint egy végletekig kihasználható erőforrásra, hanem mind egy folyamatosan fejlesztendő vagyontárgyra. Aki teheti, ültessen legalább egy fát, ne vegyen fel hitelt, javítson meg legalább egy elromlott valamit és ne dobja ki, komposztálja konyhai hulladékát, fogadjon örökbe egy kutyát, vásároljon őstermelőtől, járjon többet gyalog vagy biciklivel… és világ jobb lesz.

Nem minden arany, ami fénylik és, hogy egy szolgáltatás mennyire környezetbarát vagy teleinthető-e fenntarthatónak ez minden szakterületen komplex kérdés. A tisztítás-technológia területén a MATISZ álláspontja az, hogy ez részben szabályozási, technológiai illetve felügyeleti és nem utolsósorban szakképzési kérdés is, ezért a követelmények kidolgozása most csoportban indul el.

A MATISZ állásfoglalása itt tölthető le:

2013.04.16-matisz_allasfoglalas_kornyezetbarat-takaritas.pdf

Azt gondolom, hogy mind azt a kerekasztal résztvevői is jól látták mindezek központjában a technológiai fegyelem rendszere áll. Ami azt jelenti, hogy azt kell vizsgálni, hogy a technológiai egy adott szakaszában, a sztenderd aranylépés során mi történik és annak milyen környezetbarátsági/fenntarthatósági fokozatai vannak.  Ad abszurdum, akár odáig is eljuthatunk, hogy szép lassan a rendszer csak környezetbarát elemeket tartalmaz majd. Vagyis ez a mostani munka összességében is újra alapokra helyezheti a takarítást és kialakíthatja a környezetbarát tisztítás-technológiát, mint új szakmát.

Na, ez az a lépés, ami meghatározhatja a következő 10 – 20 évet. Régebben, amikor még csak a szövetség alapításának gondolatával foglalkoztunk, valahol mindenkinek a céhes szemlélet volt a fejében és alapvetően a jövőt a piacra lépés korlátozásában látta. Erről a gondolatról nagyon hamar, még a 2000-es évek elején bebizonyosodott, hogy zsákutca. Ugyanis a szakmai önkormányzat ilyen mértékű hatalma nem térhet vissza, ezt a nagypolitika nem engedi meg. Ezért akkor a főprioritás a képzés és a képzettségi szintek a szakmai hierarchia kialakítása lett.

Mára azonban a helyzet gyökeresen megváltozott. A piackorlátozás visszatérésének lehetősége újra itt van és most ténylegesen az látszik, hogy ez újra szakmai önkormányzati kérdés lett. Vagyis a mérhetetlen környezetszennyezés, a tudatlanság és a tudatosság hiánya elvezetett oda, hogy a nagypolitika visszanyúljon a gyökerekhez és ugyanakkor ez XXII. századi szemléletben történjen.

Még tisztábban, a MATISZ és partnereinek együttműködése a környezetbarát szolgáltatás követelményrendszerének kidolgozása kapcsán egy olyan korszakváltó projekt, ami adott esetben elhozhatja azt a világot is, hogy a közel jövőben nem környezetbarát módszerekkel már nem is fog lehetni takarítani.

Ez azért meredek, mert ma sokan meg vannak győződve arról, hogy nem minden takarítási vagy tisztítási feladat oldható meg környezetbarát módon. Ennek van alapja, ugyanakkor, ha a Környezetbarát Tanúsítvány Bizottság most elkezdi a hat albizottságban munkát, rövid időn belül ezt meggyőződést fel fogja számolni, mert az egy abszolút cél lehet, hogy komplett takarítóipar megreformálása végbemenjen.

Az óra ketyeg. A végső határidő november 8, amikor a MATISZ ZÖLD JELZÉS konferenciáján, ami egyben egy Európai szakember találkozó is lesz (és ami helyszint ad a CleanEurope Magyar Nagydíjnak és egyben döntője a 2013-as sorozatnak), ahol bejelentésre kerül az új idők, új rendszere és annak való megfelelés lehetőségei. Vagyis ha még mindenki ezt nem látja tisztán, az új védjegy egy olyan minősítés, amit Európai vagy világ kontextusban kell vizsgálni és értékelni.

Tehát az a tény, hogy az idén a MATISZ

  • megjelenik 3 nemzetközi vásáron önálló standdal,
  • lebonyolít egy Európai versenysorozatot,
  • megkezdi a felkészülést az 2014-es EuroSkills és a 2015-ös WorldSkills versenyekre,
  • megkezdi az alapszabályának felülvizsgálatát és szervezeti működésének fejlesztését,
  • együttműködik minden meghatározó világ és Európai szakmai szövetséggel itthon és külföldön is,
  • kidolgozza a környezetbarát takarítás követelményrendszerét,
  • fejleszti a szakképzési tudásbázist,
  • karbantartja és fejleszti a takarítás szakmapolitikai irányelveit,
  • nyilvántartja a cégek és a szakemberek szakmai aktivitását,
  • egy asztalhoz ülteti a szakembereket, annak

egyetlen egy célja van: bekapcsolni MAGYARORSZÁGOT és a MAGYAR TAKARÍTÓCÉGEKET a világ szakmai és szakmapolitikai vérkeringésébe és lehetőségeket teremteni a valodi MINŐSÉGVERESENYRE!

Tudom, vannak károgó, szkeptikus hangok is. Nagy kérdés az is, hogy fel vagyunk-e erre készülve? Nem tudom, lehet-e erre jó választ adni, azonban az biztos, hogy a verseny jótékony hatású és a megmérettetésre való felkészülés valódi fejlődést eredményez. Nem az a kérdés, hogy ma milyen szinten állok, hanem, hogy milyen szintre juthatok el november 8-ra.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Ritz Tibor2013.04.23. 06:30

Igen, most sok mindent át lehet gondolni. Kezdve az eszközök gyártástechnologiájától a hulladékkezelésen át. Tulajdonképpen az aranylépések elemézésvel nem teszünk mást mint a szenneződés-burkolat-tisztasági eredmény vonatkozásában vizsgáljuk a hosszútávú eredményeket a ráfordítások függvényében.

#1 - Lőrincz István2013.04.22. 10:11

A cikk minden részével egyetértek, és én is csak kiemelni tudom az ügy jelentősségét. A cikkben foglaltakhoz annyit tennék hozzá, hogy bár a rendszer kidolgozásánál valóban kulcskérdés a technológiai fegyelem kérdésköre, azonban úgy gondolom nem lesz elegendő csupán azt vizsgálni, hogy a technológia során az egyes aranylépések végrehajtása hogyan történik, hanem egy lépést hátra kell lépnünk, és azt is meg kell vizsgálnunk, hogy az adott felület hosszú távú tisztításának rendszerét nem célszerű -e teljesen másképp felépíteni a környezetbarát takarítás elvei szerint.