Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A FILM

 

A FILM

A projekt beindult, most abban a szakaszban vagyunk, hogy össze kell szedni a cégeket, akik szerepelni akarnak. Eddig 5 jelentkező van. A csütörtöki továbbképzőn ezt a témát is érintem. A lényeg, hogy most valami olyan születhet, ami meghatározó lesz a szakma megítélésben.

Mi a cél?

Régebben csak általában takarítás, ma már tisztítás-technológia az átlagembernek nem mond semmit, vagy 30 – 40 éves klisék ugranak be. Meg kell mutatni, és fel kell ismertetni, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a szakmában.

Azonban úgy gondolom, hogy a cél kettős, először is a szakmát kell felrázni és megmutatni miről kommunikáljon. A tavalyi MATISZ konferenciára jelent meg az „ÚJ SZAKMA SZÜLETIK” sorozat Eljárások és technológiák tanfüzet (48 oldal). Ezzel párhuzamosan megjelent a kompetencia kérdőív, ami 72 kompetenciát tartalmaz, amin belül van a 47 eljárás és technológia. Ez a kérdőív már elkészült angol nyelven is és hamarosan a LEONARDO „Best practice” program keretein belül megkezdődik a nemzetközi áttekintés a Lengyel, olasz, észt és finn szakemberekkel. A 2014-év egyik célja, hogy további országok bevonásával elkészüljön egy Európai rendszer.

Erre a munkára kell, hogy ráépüljön az a kommunikáció, amit majd a piac felé kell folytatni minden egyes cégnek. Napok kérdése és megjelenik az „ÚJ SZAKMA SZÜLETIK” sorozat következő füzete a Tisztázás és döntés tanfüzet (48 oldal), benne a két MATISZ irányelvvel (IR001 Kötelezően megadandó adatok, IR002 Főtábla) ami most már írott formában is rendelkezésre áll, és egy nagyon jó anyag lesz, a létesítménygazdákkal való kommunikációban.

Fontos még, hogy európai szinten is napirendre került az EN 13549: 2004 szabvány felülvizsgálata és itt belép az ISSA K-12 szabványa is képbe, ami azt jelenti, hogy 2014-ben több munkacsoport is elkezd foglalkozni a modern tisztítás-technológiai minőségmérés megvalósítható és fenntartható jó gyakorlatával. Számunkra is szempont, hogy az európai szabvány MSZ megfelelője is átvizsgálásra kerüljön és az elmúlt 10 év tapasztalatai és állásfoglalási kényszeri beépítésre kerüljenek.

Összefoglalva: Kell egy olyan információs csomag, amit meg lehet tanulni, és amit lehet kommunikálni a potenciális megbízók felé. Ennek az eredménye pedig az lesz, hogy a létesítménygazda pontosan átlátja, hogy az Ö specifikus körülményei között milyen szolgáltatást érdemes megvennie és annak mi a reális díja.

A terv

A terv tehát az, hogy életre hívjunk egy szakmai közösséget, amely előkészíti és megalkotja azt a 1,5 órás referencia filmet, ami elsősorban szakmai dokumentum és oktató film, ugyanakkor elég dinamikus és pörgős ahhoz, hogy egy megbízóknak szóló programot építsünk rá. A film nyersanyagából több minden születhet még, ezért aki részt vesz benne, több lehetőséget is kaphat: születhet rövidfilm is, és csak rólais készülhet egy film, ami saját cége portfolióját tartalmazza (csak azok az eljárások és technológiák vannak benne, amit valóban szolgáltat) és ezt használhatja majd belső oktató filmnek. A lehetőségek korlátlanok, várom a jelentkezéséteket és az első munkaértekezletet februárra tervezem.

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!