A félelem és rettegés szintje (17.08.17)

 

A félelem és rettegés szintje (17.08.17)

A statisztikák azt mutatják, hogy sokan belenéznek a tesztekbe, de nem mernek nekifogni kitölteni azokat, mert nem igazán tudják, hogy mire számítanak. Vagy pontosan rájöttek, hogy mi a szint és ez elbizonytalanítja őket. A helyzet sokkal rosszabb, mint amire gondoltam.

Alapvetések

Az aktuális minimálbér és a takarítói bérek közötti különbség mutatja a takarító (mint személy, és mint szakma) értékét. Ha ezek között nincs különbség, akkor az adott feladatot bárki elvégezheti, mert ahhoz semmilyen extra szaktudás nem szükséges. Vagyis nincs hozzáadott érték a munkavállaló részéről.

Az aktuális takarítási óradíj (TOD) meghatározza a szolgáltatás értékszintjét. Ha ez nagyon közel van a mindenkori minimálbérhez, azt jelenti, hogy abban a szolgáltatásban nincs vagy nagyon kevés a hozzáadott érték (mármint a menedzsment részéről).

A hozzáadott érték megfogalmazható és leírható, de nem kézzel fogható. Mégis az a szolgáltatás meghatározó eleme abban, hogy a piac mit ismer el értékként és hajlandó azt kicserélni azt kicserélni pénzre, elismerésre vagy valami másra. Ez az etikus profit alapja. Ha ez nincs jelen a munkáltatás nem más, mint rabszolga hajcsárkodás.

A hozzáadott érték egyik összetevője az alkalmazott tudás

Az alkalmazott tudás nem más, mint tudni, hogy az adott körülmények között mi lesz a legjobb megoldás. Mi az, ami a legértékesebb eredménnyel kecsegtet és a vevő a lehető legelégedettebb lesz. Persze a tudáson felül ide sorolható az a képesség is, hogy a személy és/vagy a szervezet az elképzelést a gyakorlatban is meg tudja valósítani.

Ennek a folyamatnak az első lépése a tudás mérése és fejlesztése.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!