Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A bakancslista

 

A bakancslista

Bizonyára a híres filmet mindenki látta, Morgan Freeman és Jack Nicholson alakítása briliáns volt. De ki az, aki végig gondolta ennek a pedagógiai és/vagy célmenedzsment jelentőségét. Ugyanis elvileg a listára az kerül fel, amit Te magad akarsz égő vággyal, és persze, amit a főnököd feldiktál. Azon nem tudom, hogy elgondolkodott-e már valaki, hogy önmagában megírni és karbantartani egy bakancslistát nem semmi, ugyanakkor ennek a szokásnak mágikus ereje is van.

Továbbá nem utolsó sorban felelősség is, mert amit kitalálsz, az bekövetkezik.

Tehát mit akarsz megtenni, mielőtt még feldobod a bakancsot?

Amerikában az mondják, mielőtt kirúgod a vödröt (kick of the bucket), ezért aztán ott ez a BUCKETLIST. Szerintem mindegy minek hívjuk, csak tudjuk megvalósítani. Persze ne felejtsük el a bátorságot. Év elején nem mertem azt a célt leírni, hogy minden nap egy poszt, de valahol titkon azért törekedtem rá. Ma az év 11-ik napja van, és még eddig sikerül minden nap kiizzadni egy bejegyzést. Sőt heti egy még a MATISZ oldalára is megy majd. A helyzet az, hogy van pár pártfogoltam, és azoknak példát kell mutatnom.

Ha már a céltudatosság hetében vagyunk, mindenekelőtt rendkívül fontos kérdés az álomlistám megalkotása. Ez nem feltétlenül kell, hogy csak a 2016-os évre korlátozódjon, ide bármit felírhatunk, amiről azt gondoljuk, hogy jó lenne, ha egyszer bekövetkezne. Persze magától nem fog, de hát azért írjuk le, hogy aztán amint lehet, csináljunk célt belőle.

Itt egy letölthető dokumentum ahol kezelheted a bakancslistádat: 2016.01.11-bakancslista.xls

Amikor bakancslistát írunk, rendkívül fontos, hogy ne csak össze-vissza írjuk le a vágyainkat, hanem olyan tudattal írjunk, hogy ezek a vágyak hozzanak valamiféle egyensúlyt is az életünkbe. Ebből a nézőpontból tekintve a Bakancslista etikai kérdés is. Etikai abból a szempontból, hogy egyéni céljaink bele kell, hogy integrálódjanak a környezetünkbe. Vagyis a sok relatíve apró cél aztán össze kellene álljon valami grandiózus dologgá, ez lenne az etikai hozadék. Ha jó célokat tűzünk ki, jól megválogatjuk őket, akkor jobb világ lesz a Földön.

Ennek megfelelően egy vágy hat kategóriába sorolható és nagyon fontos, hogy minden vágy csak, és kizárólag csak egy kategóriába sorolható be.

1)      Személyes: minden olyan vágy, amely kifejezetten egyéni vágy, vagy elvárás önmagaddal szemben, nem kötődik senkihez. Ez a Te egyéni, személyes álmod. Ide tartozik az, hogy miképpen jelensz meg mások előtt, az érzelmi/szexuális életed, hobbijaid és szórakozásaid, vakációid, személyes önfejlesztési, önképzési programod, szakmai végzettséged. Minden, amit magadért, a saját kedvedre teszel.

2)      Családi: minden olyan vágy, ami személyes ugyan, de kötődik a családodhoz, természetesen fontos, hogy az adott dolog szimpatikus legyen az adott családtagnak vagy családtagoknak. Romantika, vakáció, de pragmatikus családi álmok is kerülhetnek ide. Ide tartozik a házastársaddal, partnereddel való kapcsolatod, gyerekeiddel való kapcsolatod, tágabb családtagjaiddal való kapcsolatod.

3)      Vállalkozási: Ennek a rovatnak nagy jelentősége van akkor is, ha történetesen alkalmazott vagy, és nincs céged vagy vállalkozásod. Ide kerülhet bármi, ami munkaalapú haszonnal jár. Tehát bármi, ami anyagi haszonnal kecsegtet, és aminek létrehozásához szellemi vagy fizikai munkára van szükség. Ezért ide tartozik minden, ami a munkavégzési szokásaidat, időgazdálkodásodat és munkatársaiddal való kapcsolatodat illeti. Továbbá az is, hogy munkádnak mekkora értéke van most, és mekkora lehet a jövőben. Aztán az is, hogy akik megveszik vállalkozásod eredményét, milyen velük a viszonyod, hogyan fejleszted azt. Végezetül pedig ezekkel az eredményekkel mennyire vagy megelégedve.

4)      Befektetési: Ide kerülnek azok az álmok, amelyek szintén anyagi haszonnal kecsegtetnek, de dolgozni kell értük, megfelelő időben a megfelelő döntéseket kell meghozni. Ide tartozik minden személyes kiadás és bevétel, adóságaid és a törlesztési képességed, és természetesen az is, ha neked tartoznak. Itt vannak a klasszikus megtakarítások és befektetések. Továbbá a nettó magánvagyonod és azok a nagy értékű dolgok, amiket birtokolni akarsz a jövőben. Itt azonban arra is figyelni kell, hogy egymagunk nem, de ha kisbefektetői trendek érvényesülnek, komoly változásokat idézhetünk elő. Ezek pedig lehetnek pozitívak és negatívak egyaránt.

5)      Társadalmi: Ez az a szakasz, ahová azokat az álmokat kell sorolni, amelyek a személyed társadalmi megbecsülését hozzák majd. Ide tartoznak a baráti kapcsolataid minősége, a közösségek, amelyekben részt veszel, feladatokat vállalsz, és nem utolsó sorban az adakozói/adományozói attitűdöd. Végezetül, de nem utolsó sorban, sőt lehet, hogy ezzel kellett volna kezdeni, a környezetvédelem. Sok esetben az egyéni vagy vállalkozási, netán a befektetési célok károkat okoznak, és ezeket kompenzálni kell, vagy éppen vissza kell térni és átgondolni, átalakítani az álmokat.

6)      Egészségügyi: Nem utolsó sorban az élet nem csak móka és kacagás, hanem tudatos önfenntartás is. Ahhoz, hogy sikerüljenek a céljaid, legyen időd megvalósítani és élvezni őket, az egészséges életmód meghatározó szempont. Tehát vágyakozzál ebbe az irányba is. Ide tartozik a feltöltődés, relaxáció és regeneráció. Az adott időbeni fizikai állapotod, szellemi fittséged és nem utolsó sorban a spirituális életed.

A feladat egyszerű, még ha elsőre ijesztőnek is tűnik. Írjál össze 100 álmot, és mindegyiknél tedd az 1-et ahová tartozik, és egy 0-át ahová nem. A tábla a torta-diagram segítségével azonnal mutatja, hogy ezek %-os eloszlása milyen. Figyelj, hogy a különböző szempontok viszonylag egyensúlyba legyenek. Ne gondolkozz azon, hogy meg tudod-e valósítani, vagy, hogy fogod ezt véghezvinni. Az most még nem érdekes. A lényeg a szabad szárnyalás és az etika.

A listád ne úgy fogd fel mind egy veder álmot, hanem adott esetben kitalálhatsz vágyakat azokra a területekre, ahol úgy érzed nem vagy annyira tökéletes, vagy, nem vagy megelégedve a helyzettel. Azt is teheted, hogy a hat kategória elemeiről írsz egy listát magadnak és azokat kiértékeled egy 4-es skálán. Pongor-Juhász Attila szerint az 1-től 5-ig való értékelésben ne használj 3-ast, mert az könnyűvé és hiteltelenné teszi az értékelést. Ennek megfelelően:

1

Nagy a baj.

2

Kicsi a baj.

4

Kevésbé jó.

5

Nagyon jó.

Nem kell sietned, ha egy hét alatt megvagy, az jó. Ha arra is szükséged lenne, hogy segítsek a megvalósításban, küld el nekem.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!