Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A tisztaság ára

Az, hogy a tisztaság pontosan mibe kerül azt két dolog határozza meg: mennyi a takarító bére és költsége illetve mennyire hatékony. Magyarországon érvényes jogszabályok szerint 120 000 Forint bruttó fizetés kb. 80.000 nettót jelent és egy kicsit több mint 150.000 Forintba kerül a munkaadónak, úgy, hogy ez nem tartalmazza a szabadság és esetleges betegszabadság fedezetét, munka- és védőruházatot, a képzést és szakmai felügyeletet és a felhasznált kezelőszereket, a gépek és eszközök amortizációját. Ezekkel a költség könnyen elérheti a 200.000 Forintot is, ami azt jelenti, hogy egy takarító óránkénti költsége, a példa kedvéért 1.176 Forint lenne. A pontos számításhoz azonban figyelembe kell venni az illető által eltartott gyerekeket és az életkort is:

Bérkalkulátor 2016

A takarítóiparban sajátos minimális költségeket a MATISZ (Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség) minden évben meghatározza és közzéteszi. Ez a TÖD vagyis a Takarítási Önköltségi Díj, amely nem tartalmaz nyereséget és minden egyéb költség vonatkozásában is csak a minimumok minimuma van figyelembe véve. A MATISZ álláspontja szerint ez az a küszöb szint, amely alatt a takarítási szolgáltatás már aggályos, hogy az megvalósítható lenne legális keretek között. Egy ajánlattevő anyagának értékelésekor ez az első legfontosabb szempont, hogy a Humán Erőforrás költségeket a realitásoknak megfelelően árazta-e be.

TÖD

A tisztaság árának másik eleme a takarító hatékonysága. Vagyis egy óra alatt mekkora négyzetméteren csinál tisztaságot. Az egész világon ezt alapterületre vetítik és abba beleértik a függőleges felületeket is (napi takarításban 1,8 vagy 2 m magasságig míg a nagytakarításoknál nincs ilyen korlát.). Ennek a hatékonyságnak vannak tárgyi és tételnormái is, illetve a tételnormákból alkalmaznak átlagot is. Csak a példa kedvéért ha abból indulunk ki, hogy a takarító 1100 Forintba kerül és óránként 150 négyzetmétert takarít ki akkor egy négyzetméter 7,33 Forintba kerül naponta. A MATISZ folyamatosan karbantart egy normarendszert, amely tárgyi és tételnormákat is tartalmaz. Ennek megfelelően, a TÖD és a NORMA ismeretében, az adott Ft/m2/nap értéket pontosan is ki lehet számolni.

MATISZ időnormák.

2016. év munkaügyi adatai

366 nap/8 784 óra - Ha minden nap kell takarítani, ünnepnapokon és munkaszüneti napokon is, akkor 2 928 óra/év, vagyis 244 óra átlagosan/hó.

Mindennap végzett takarítás havi átlaga: 30,5 alkalom/hó

Ha csak munkanapokon kell takarítani, 255 munkanap/2 040 munkaóra. A munkaórák havi átlaga: 170 óra/hó

A munkanapokon végzett takarítás havi átlag gyakorisága: 21,25 alkalom/hó

A heti egyszeri takarítás havi átlag gyakorisága: 4,33 alkalom/hó.