A takarítás történelme


Lassan negyed évszázada a takarítás szakmai fejlesztése az életem. A szakma régiségeinek gyűjtése, tanúja lenni a fejlődés lépcsőfokainak egy igazán érdekes elfoglaltság. Természetesen a múlt megértése csak alap, a jövő megformálásában. Azt gondolom, hogy a tisztítás-technológiai szakmai képzés egyedi modelljeinek, törvényszerűségeinek megtalálása egy olyan feladat, ami nem csak, hogy egész embert kíván, hanem annál sokkal többet is. 1999-ben az volt a kihívás, hogy összeálljon egy képzési anyag, egy olyan szakmában, amit még művelői sem gondoltak szakmának. Küldetésem: A hatékony képzési anyag megteremtése. A megértést célzó elvek/modellek folyamatos tökéletesítése.

Az utcaseprőt megtalálta? Mindezek érdekében szakmai tevékenységem egyik "vadhajtása" a takarítás átfogó történelmének megírása. Ez nem megy egyik napról a másikra, lassan 2 éve dolgozom rajta. Rengeteg kutatás és a tények kihámozása félinformációból nem egyszerű. Ami mégis motivál, hogy olyan összefüggésekre bukkanok, amelyek eddig ismeretlenek voltak. Ezért aztán nagy lelkesedéssel csinálom. Régi tárgyakat fellelni ma már egyre nehezebb, a tulajdonosok sokszor irreálisan sokra tartják a "kacatot" ha észreveszik, hogy valaki intenzíven érdeklődik utána. 

A könyv szépen alakul, aki szeretne ebbe besegíteni, küldjön nekem bármilyen régi tárgyat (ha van neki) ezek jó cserealapként tudnak szolgálni azoknál, akiknél esetleg rátalálok valami értékesre, mármint  a takarítás történelme szempontjából. Aki pedig rendelkezik bármi megosztható információval, dokumentummal azt is szívesen veszem. A könyv jelenleg 50 oldalas. Folyamatosan jelennek meg új dolgok és összefüggések ezért, néha átíródnak dolgok. A sok érdeklődő miatt, szeptember végére elkészítem az 1.0 verziót.