Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

A hagyomány kötelez

Kronológia

1996: Seffer István és Ritz Tibor megalapítja a Tiszta Tér Technológia magazint, egy szakfolyóiratot takarítóknak.

1997: 25 cég részvételével megalakul a GTE (Gépipari Tudományos Egyesület) berkein belül a Tiszta Tér Technológiai Szakosztály. Elnök Ritz Tibor, Titkár Drabek Ferenc.

1998: Megszervezésre kerül a rendszerváltást követő első konferencia és kiállítás. A több mint 100 résztvevő takarítócég egy emberként követeli a takarítási szakma állam általi elismerését.

1999: 30 cég részvételével megalakul a MATISZ Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség. Elnök: Ritz Tibor. Megkezdődik a külföldi szakirodalom fordítása, értelmezése és honosítása. Az első szakirodalom a Tiszta Tér Technológia Kódex. Elindul a „Gépi takarító” tanfolyam (200 + 200 órás tanfolyam). A tanfolyam vezetője: Ritz Tibor.  

2000: Megszervezésre kerül az első CEM (Central European Meeting). Megszervezésre kerül az első szakkiállítás, CLEANEXPO I. Elindul a „KonfirMATISZ” program (40 órás elméleti képzés), 2004-ig 1 500 szakember szerzi meg a NEMZETKÖZI ÉPÜLETTISZTÍTÓ oklevelet. Erre épül és ezt követően elindul a „MASTER of CLEANING” tanfolyam. 2001-2004 között több mint 60 szakember vett részt a MASTER of CLEANING kurzuson.

2001: Elnökváltás a MATISZ élén. Az új elnök Kolozsy György. Megszervezésre kerül a második tisztítás-technológiai kiállítás a CLEANEXPO II. Megvalósul a Vígszínház projekt, az első mesterkurzus gyakorlati vizsgamunkája. 10 000 négyzetméter nagytakarítása történik meg 3 héten át, 290 ember bevonásával és 5500 munkaórában. A munka projektmenedzsere: Ritz Tibor. Eközben az egész ország területén indulnak KonfirMATISZ tanfolyamok.

2002: Megalakul a CED RT. Elnök-vezérigazgató: Ritz Tibor. Tovább folytatódnak a KonfirMATISZ programok és a mesterkurzus. Megvalósul a Vígszínház II. projekt, mint második mestermunka. Megkezdődik a takarító DACUM kialakítása. A Tiszta Tér Technológia magazinban tulajdonosváltás történik, az új tulajdonos és főszerkesztő Tamásné Szabó Zsuzsanna lesz.

2003: Elnökváltás a MATISZ élén, az új elnök Józsa Csaba. Megalakul a KonfirMATISZ KFT. Ügyvezető igazgató: Ritz Katalin. A KonfirMATISZ tanfolyamok folyamatosan szerveződnek az egész országban. Megvalósul a Triumph projekt, mint harmadik mestermunka. Új tanfolyam jelenik meg a PRAKTIKA, ami már gyakorlatban is tanítja a klasszikus eljárásokat és technológiákat.

2004: Megalakul a BKIK-ÉPSZÓ a Budapesti kereskedelmi és Iparkamara Épülettisztító Szakmai Osztálya, elnök Bogdán Tibor. A SuMATISZ program bevezetésével előkészítésre kerül a szakmunkás szint. A takarítás államilag elismert, az OKJ-ban szereplő szakma lett, de a képzés csak a következő évben indul be. Megkezdőik a szakmunkás jegyzetek előkészítése.

2005: Elnökváltás a MATISZ élén, az új elnök Horján József. Elkezdődnek az OKJ-s takarítóképzések. A szakmunkás tanfolyamok mellett leáll a mesterkurzus és elindul a Szolgálatvezető képzés. Megkezdődik a Nemzetközi Kompetencia Központ kialakítása a Vaslemez utcában.

2006: A Vaslemez utcai 400 négyzetméteres kompetenciaközpont beindul. Ebben az évben több mint 600 szakmunkást és 100 szolgálatvezetőt képez a KonfirMATISZ KFT.

2007:  A takarító OKJ szakmai és vizsgakövetelményei felülvizsgálatra és átalakításra kerülnek. A követelmények magasabbak lesznek. 5 szerző (Bogdán, Csordás, Pataki, Ritz, Sziklai) tollából megjelenik a Takarítás lépésről lépésre szakkönyv. A WorldSkills mintájára megkezdődik az EuroSkills szakmai verseny létrehozása. Vezető szakértő helyettes: Ritz Tibor.

2008: Folytatódnak a szakmunkásképzések. A Vaslemez utcai Kompetencia Központ felszámolásra kerül. Az iskola Kispestre, a BMI területére költözik és a képzési terület 400 négyzetméterről 3500 négyzetméterre növekszik. EuroSkills nemzetközi szakmai versenyen veszünk részt Rotterdamban, ahonnan 2 ezüst és 2 bronz éremmel térünk haza (négyfős csapat).

2009: A tanműhely Riverside lakóparkba való költöztetésével, a gyakorló terület 25 000 négyzetméterre növekszik. Az új helyszínen minden típusú burkolat megtalálható. A KonfirMATISZ KFT nevet vált, az új név Takarítási Tudományok Intézete KFT.

2010: Ritz Tibor a MATISZ javaslatára a VOSZ az év vállalkozója.

2011: A Takarítási Tudományok Intézete KFT nevet vált, az új név Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete KFT. A takarító képzés megnevezés tisztítás-technológiai szakmunkásra változik és ráépülésként megjelenik a tisztítás-technológiai szolgálatvezető képzés is.

2012: Amszterdamban a magyar csapat nyeri az INTENZÍV OSZTÁLY TAKARÍTÁSA kupát. Ugyanebben az évben bronzot nyerünk Belgiumban a III. EuroSkills versenyen (B+N REFERENCIA ZRT versenyzői).

2013: Beindult a CleanEurope nemzetközi versenysorozat Varsó, Verona és Budapest döntővel. Az OKJ Tisztítás-technológiai szakmunkás képzés szakmai és vizsgakövetelményei tovább fejlődnek, illetve belép az idegen nyelv és a vállalkozási ismeretek modul. A Tisztítás-technológiai szolgálatvezető képzés kikerül az OKJ-ból. 2013–2015 közötti időtartamra az EU által finanszírozott Leonardo program indul a képzés kapcsán, melyben észt, finn, olasz, lengyel és magyar szakemberek vesznek részt. Ugyanebben az évben a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete Kft. elnyeri, az EU forrásból támogatott Újra tanulok projektben való részt vétel lehetőségét.

2014: A Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete KFT sikeresen átmegy az új szakképzési engedélyeztetési eljáráson. Tanári és oktatói gárda toborzása és fejlesztése. Megkezdődik a felkészülés az amszterdami MiniSkills versenyre és a Lille-ben szervezett EuroSkills versenyre. A CleanEurope verseny kapcsán három futam kerül meghirdetésre: Budapest, Bukarest és Budapesti döntő. Amszterdamban a Magyar csapat megnyeri a márványfelújítást. Lilleben a Magyar csapat aranyérmes lett. A tanfolyami mérleg 60 tanfolyam, 58 települése és 1230 sikeres vizsgázó.